''Учили га да трчи'', пријетили му пиштољем...!

У Лучанима и Крушевцу га учили да трче, у Новом Пазару му претили пиштољем, у Пољској је Удовичић тај који решета! Сјајне игре искусног левог спољнег.

Фудбал 09.04.2019 | 14:00
''Учили га да трчи'', пријетили му пиштољем...!
Био је то скандал године у српском фудбалу  у коме је конкуренција увек жестока кад је реч о аферама. Али мало је оних који су могли да стану уз инцидент из Новог Пазара када су хулигани пиштољем претили екипи после пораза од Рада на Бањици. Жарко Удовичић био је изложен најтежим претњама, пошто је у финишу тог меча промашио пенал, па су га навијачи оптужили да је наместио меч.

Удовичић је потом побегао главом без обзира из Новог Пазара. Три године касније привукла нам је пажњу вест из Пољске: у најбољем тиму 29. кола Екстракласе гомила неколико нама у Србији добро познатих имена. Ту је Марко Вешовић, некадашњи фудбалер Црвене звезде, асистент за први гол Легије у убедљивој победи од 3:0 против Јагјелоније. Ту је и Дарко Јевтић, несуђено појачање црвено-белих, Србин са швајцарским пасошем, двоструки асистент за Лехових 3:2 против Погона из Шћећина.

И ту је Жарко Удовичић, који је још те 2015. отишао у Пољску и потписао за Заглебје Сосновец због чега последњих сезона није био у фокусу јавности. Ове сезоне се међутим много тога променило.

Под број један, променила се позиција 31-годишњег Ужичанин, који је у досадашњем току каријере углавно играо левог бека. Крајем прошле сезоне опробао се и нешто испред у вези. Ове сезоне покрива целу леву страну терена, али је потпуно процветао откако је пребачен на место левог крила.

Ове сезоне на 26 утакмица у Екстракласи чак осам голова и још осам асистенција крај Удовичићевогимена! Нажалост, остатак екипе га баш и не прати, па је Сосновјец у једном тренутку деловао као сигурни путник у другу лигу, да би потом у Удовичићу прорадио инат, па сад малтене сам вуче тим до опстанка.

Сосновјец је у последњих седам утакмица остварио четири победе, колико и у уводних 19 кола,  а сваку је режирао баш Удовичић. У тих седам утакмица пет голова и још пет асистенција за бившег фудбалера Слободе, Младости из Лучана, Напретка и на крају Новог Пазара. И као логична последица место у тиму кола после два гола и асистенције у победи над Вислом од 4:3.

Издржао је голготу у Новом Пазару. И ред је да му се врати. Не заборавља ипак одакле је потекао, па и сам каже да велике заслуге за његове партије у Пољској иду и на рачун српских тренера. Не откривајући имена, посебно кондиционих тренера из Лучана и Крушевца.

“Против Легија сам претрчао 13,34 километара што је најбољи резултат сезоне. Против Лехије нисам био много гори. Знам да сам статистички при врху и на табелама по броју спринтева по мечу. Пријатељи се смеју и некад питају како то да са 31 годином могу толико да трчим. За то захвалност дугујем тренерима који су ме водили у Србији, у Напретку и у Младости. Стара школа фудбала”, присећа се Удовичић.

До ситних детаља…

“Један од њих двојице нас је редовно терао да трчимо по планинама. Код другог смо трчали 15 пута по километер, али таквим темпом да једва осетиш умор. Није било превише тешко. Али следећег дана 14 понављања, па 13, а све време постепено убрзаваш ритам. После две недеље смо трчали километер спринтом док су ноге још биле уморне од претходних дана. Нисам волео такве тренинге, у Пољској нисам имао тренере са сличним идејама, али сад видим колико су ми значили”, открива Удовичић.

Заслужио је и мало лепих тренутака у каријери. И чини се да су дошли у правом тренутку. Јер на лето Удовичићуистиче уговор са Сосновјецом. Али после оваквих игара неће имати проблем да у Пољској пронађе још један ангажман. Мало уноснији.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар