''Učili ga da trči'', prijetili mu pištoljem...!

U Lučanima i Kruševcu ga učili da trče, u Novom Pazaru mu pretili pištoljem, u Poljskoj je Udovičić taj koji rešeta! Sjajne igre iskusnog levog spoljneg.

Fudbal 09.04.2019 | 14:00
''Učili ga da trči'', prijetili mu pištoljem...!
Bio je to skandal godine u srpskom fudbalu  u kome je konkurencija uvek žestoka kad je reč o aferama. Ali malo je onih koji su mogli da stanu uz incident iz Novog Pazara kada su huligani pištoljem pretili ekipi posle poraza od Rada na Banjici. Žarko Udovičić bio je izložen najtežim pretnjama, pošto je u finišu tog meča promašio penal, pa su ga navijači optužili da je namestio meč.

Udovičić je potom pobegao glavom bez obzira iz Novog Pazara. Tri godine kasnije privukla nam je pažnju vest iz Poljske: u najboljem timu 29. kola Ekstraklase gomila nekoliko nama u Srbiji dobro poznatih imena. Tu je Marko Vešović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, asistent za prvi gol Legije u ubedljivoj pobedi od 3:0 protiv Jagjelonije. Tu je i Darko Jevtić, nesuđeno pojačanje crveno-belih, Srbin sa švajcarskim pasošem, dvostruki asistent za Lehovih 3:2 protiv Pogona iz Šćećina.

I tu je Žarko Udovičić, koji je još te 2015. otišao u Poljsku i potpisao za Zaglebje Sosnovec zbog čega poslednjih sezona nije bio u fokusu javnosti. Ove sezone se međutim mnogo toga promenilo.

Pod broj jedan, promenila se pozicija 31-godišnjeg Užičanin, koji je u dosadašnjem toku karijere uglavno igrao levog beka. Krajem prošle sezone oprobao se i nešto ispred u vezi. Ove sezone pokriva celu levu stranu terena, ali je potpuno procvetao otkako je prebačen na mesto levog krila.

Ove sezone na 26 utakmica u Ekstraklasi čak osam golova i još osam asistencija kraj Udovičićevogimena! Nažalost, ostatak ekipe ga baš i ne prati, pa je Sosnovjec u jednom trenutku delovao kao sigurni putnik u drugu ligu, da bi potom u Udovičiću proradio inat, pa sad maltene sam vuče tim do opstanka.

Sosnovjec je u poslednjih sedam utakmica ostvario četiri pobede, koliko i u uvodnih 19 kola,  a svaku je režirao baš Udovičić. U tih sedam utakmica pet golova i još pet asistencija za bivšeg fudbalera Slobode, Mladosti iz Lučana, Napretka i na kraju Novog Pazara. I kao logična posledica mesto u timu kola posle dva gola i asistencije u pobedi nad Vislom od 4:3.

Izdržao je golgotu u Novom Pazaru. I red je da mu se vrati. Ne zaboravlja ipak odakle je potekao, pa i sam kaže da velike zasluge za njegove partije u Poljskoj idu i na račun srpskih trenera. Ne otkrivajući imena, posebno kondicionih trenera iz Lučana i Kruševca.

“Protiv Legija sam pretrčao 13,34 kilometara što je najbolji rezultat sezone. Protiv Lehije nisam bio mnogo gori. Znam da sam statistički pri vrhu i na tabelama po broju sprinteva po meču. Prijatelji se smeju i nekad pitaju kako to da sa 31 godinom mogu toliko da trčim. Za to zahvalnost dugujem trenerima koji su me vodili u Srbiji, u Napretku i u Mladosti. Stara škola fudbala”, priseća se Udovičić.

Do sitnih detalja…

“Jedan od njih dvojice nas je redovno terao da trčimo po planinama. Kod drugog smo trčali 15 puta po kilometer, ali takvim tempom da jedva osetiš umor. Nije bilo previše teško. Ali sledećeg dana 14 ponavljanja, pa 13, a sve vreme postepeno ubrzavaš ritam. Posle dve nedelje smo trčali kilometer sprintom dok su noge još bile umorne od prethodnih dana. Nisam voleo takve treninge, u Poljskoj nisam imao trenere sa sličnim idejama, ali sad vidim koliko su mi značili”, otkriva Udovičić.

Zaslužio je i malo lepih trenutaka u karijeri. I čini se da su došli u pravom trenutku. Jer na leto Udovičićuističe ugovor sa Sosnovjecom. Ali posle ovakvih igara neće imati problem da u Poljskoj pronađe još jedan angažman. Malo unosniji.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar