Нове мјере или страх од народа

– МУП РС предложио нови Закон о јавном окупљању којим се пооштравају новчане казне и уводи двогодишња забрана присуствовања јавним скуповима за обични прекршај који направе грађани или организације.  – За кршење забране – 30 дана затвора.  МУП тражи да грађане кажњава за присуствовање непријављеном скупу до 1. 500 КМ.  Правници и организације за људска права: Ово је врло озбиљно угрожавање слобода и права у РС.

Република Српска 04.04.2019 | 21:27
Нове мјере или страх од народа
– Прекршајно кажњеним организаторима или учесницима јавног скупа убудуће ће бити забрањено присуствовања било каквом јавном скупу и то у трајању до двије године. За кршење забране предвиђена је казна затвора до чак 30 дана, прописује Нацрт закона о јавном окупљању Републике Српске, открива портал ЦАПИТАЛ.

Министарство унутрашњих послова (МУП) РС припремило је текст Нацрта закона о јавном окупљању, који није разматран на сједници Владе, али из којег је очито настојање да се значајно повећавају постојеће и уводе нове новчане казне за учеснике и организаторе јавног скупа, те уводјење вишегодишње забране присуствовања скуповима за грађане Републике Српске.

Оно што је посебно забрињавајуће је прописивање „заштитних мјера“, а гдје се наводи да се организатору јавног скупа, руководиоцу, редару и физичком лицу учеснику скупа за прекршаје предвиђене овим законом може изрећи и забрана организовања и присуствовања јавном скупу до двије године.

„Забрана организовања и присуствовања јавном скупу до двије године обавезно се изриче организатору јавног скупа, руководиоцу, редару и физичком лицу које је у току посљедње двије године било правоснажно кажњено за прекршај предвиђен овим законом“, наведено је у Нацрту закона који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Онај ко поступи противно наведеној забрани казниће се новчаном казном од 1.000 КМ до 3.000 КМ или казном затвора до 30 дана.

Грађанима казна до 1.500 КМ ако не напусте скуп!

Оно што је упечатљиво су и казнене одредбе, односно новчане казне, а које иду до 9.000 КМ.

МУП РС тражи у закону да се грађани казне са 500 до 1.500 КМ само уколико не поступе по наређењу полиције да се удаље са мјеста одржавања скупа који је забрањен или није уредно пријављен.

За грађане који учествују у скуповима повећана је казна са максималних 450 КМ на чак до 1.500 КМ ако на скуп доносе пиће или предмете погодне за наношење тјелесних повреда, носе униформу или друга обиљежја којима се позива или подстиче на сукобе и насиље, националну, расну, вјерску или другу мржњу или нетрпељивост.

Новчане казне за редаре су вишеструко повећане, са садашње максималне 450 на чак до 1.500 КМ.

Правно недоречено и опасно

Бањалучки правник Александар Јокић истиче да је увођење мјере двогодишње забране организовања и присуствовања јавном скупу, заиста претјерано и води озбиљном ограничењу слобода и права грађана

„Оваква забрана не би била толико дискутабилна (већ имамо сличан институт за лица која учествују у нередима на спортским приредбама), да није прописана на начин како је то учињено. Тачније, чланом 39. став 2. Нацрта закона о јавном окупљању предвиђено је да се забрана присуствовања јавном скупу у трајању до двије године обавезно изриче лицу које је у посљедње двије године правоснажно кажњено за прекршај учињен овим законом“, наглашава Јокић.

Поставља се питање на који се период онда изриче ова мјера?

„Ако је прописано да је максимално трајање двије године, а да се обавезно изриче свакоме ко у посљедње двије године буде кажњен за прекршај по овом закону, то значи да се учиниоцима прекршаја предвиђених овим законом обавезно изриче ова мјера у максималном трајању“, истиче Јокић.

Додаје да је битнија од трајања ове мјере, чињеница да се она може изрећи за учињени прекршај.

„Код забране присуствовања спортским приредбама из члана 78. Кривичног законика, та мјера се одређује учиниоцима кривичног дјела. Звучи исувише драконски и несазмјерно аналогно примијенити за прекршаје и јавно окупљање. Право на мирно окупљање је Уставом загарантовано право и, иако се може ограничити законом, не би смјело тако олако да се ограничава“, наводи Јокић.

Прекршај је, сматра он, много мање штетно противправно дјело које представља кршење јавног поретка од кривичног дјела.

„Предвиђање постојања ове мјере, а нарочито предвиђање обавезног изрицања ове мјере у максималном трајању за све починиоце било ког прекршаја из наведеног закона, заиста је претјерано и води озбиљном ограничењу слобода и права грађана“, наглашава Јокић.

На крају, додаје он, када се прописују овакве мјере, мора се прописати и како се спроводе.

„Да ли се лице за вријеме одржавања било ког јавног скупа приводи? Да ли се сви учесници легитимишу? Шта ако лице коме је изречена ова мјера ипак оде на јавни скуп, да ли тада плаћа само новчану казну или му се трајање мјере продужава на још двије године? Имамо широко и опасно ограничење слободе које није детаљно предвиђено и чија реализација остаје мистификована, што је свакако разлог за реаговање“, наводи Јокић.

Циљ онемогућити критиковање и јавно окупљање

Активиста из Приједора Горан Зорић каже да и овај закон, заједно са измјенама Закона о јавном реду и миру, иде у правцу радикалног ограничавања грађанских права и слобода.

„Постаје јасно да то има политичку подлогу у смислу да се политички неистомишљеници и сви они који покушавају критиковати власт и рад институција уствари онемогућавају у томе. Идемо у недемократском правцу супротном од онога што је прокламован став свих политичких партија које су на власти“, истакао је Зорић.

Он сматра да је доношење поменутих закона повезано са скуповима групе „Правда за Давида“, а гдје се таргетирају поједине особе и групе како би им се онемогућило право на окупљање.

„Високе новчане казне могу довести до реакције да се људи повуку, али сматрам да људи треба да реагују тако што ће пружити отпор оваквим измјенама закона. Ако се ови закони усвоје, они не могу проћи Уставни суд јер су свим уставима у БиХ загарантована људска права, а то гарантује и Европска декларација о људским правима“, казао је Зорић.

ТИ БиХ тражи да МУП повуче измјене Закона о јавном реду и миру

Портал ЦАПИТАЛ објавио је јуче Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је Влада усвојила 28. марта и упутила у скупштинску процедуру, а који је према оцјени правника и организација за заштиту људских права озбиљно нарушава демократска и људска права у РС.

За фотографисање полицајаца у РС добићете 60 дана затвора!

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) позвао је МУП РС да повуче спорни Нацрт на дораду јер је предложено рјешење недовољно одређено, могло би изазвати нејасноће при примјени и представљати повод за примјену репресивних мјера.

“МУП РС у свом приједлогу не прецизира тачно шта представља ометање службеног лица док врши службене дужности, а истовремено се за неовлашћено фотографисање којима се омета службено лице предвиђа и казна затвора. ТИ БиХ је мишљења да не постоји образложење којим се може оправдати прописивање прекршаја за фотографисање или снимање службених лица, без обзира што се то покушава представити као заштита службеног лица док врши своје дужности. Неодређена законска одредба, која прописује уз то казну затвора, пут је ка озакоњењу репресије”, наводе у ТИ БиХ.

(Цапитал)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Верица

04.04.2019 19:31

Закон који је примитиван, није у складу са временом. Срамота за дрзаву и заједницу. Али није ни цудо кад је министар полиције психицки поремеценик. Неквалификован , полуписмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

04.04.2019 20:19

ХЕЈ - МИЛИЦИЈА - кроји законе - ово нема ни у занзибалу ???

Name

ре

04.04.2019 20:30

Народе ово није нимало наивна ствар! Ово је последњи покусај резима да уведе страховладу, у којој це његови слијепи послусници моци неказњено да малтретирају народ, а када се неко побуни зваце "појацање" које це моци без икаквих доказа да барем добро налупају цовјека, а ни задеси код нас (као сто знамо) висе нису искљуцени.

Name

МЛАДЕН

04.04.2019 20:34

ДАВНЕ 95. СТАРА БАКА ИЗБЈЕГЛИЦА ИЗ ИЗ БЕНКОВЦА БИЛА ЈЕ ПРИВРЕМЕНО У МОЈОЈ КУЦИ ТРЕБАЛА ЈОЈ ЈЕ ПОМОЦ-- РЕКЛА ЈЕ НЕСТО СТО НИСАМ ЗАБОРАВИО ДО ДАНАС ОВО ДЈЕТЕ НИЈЕ НИСТА ЗА СРБЕ АЛ КАД УДАРИ СРБИН НА СРБИНА НЕЦЕ БИТИ ДОБРО ЗА НАС ?????????????

Name

ре

04.04.2019 20:45

Дрзаву? За то вам и јесте тако сто један ентитет сматрате дрзавом.

Name

И

04.04.2019 20:48

И Верици несто недостаје. Крупно.

Name

Ре за Ре

05.04.2019 03:28

Није брате посљедњи цекај јос мало па це и поллициски цасРС обаку каква је сад најбоље укинути.Ово је пуна политицка порнографија .Али некривим ја њи зато него народ је марва па све то само мирно гледа .

Name

куку нама са нама

04.04.2019 19:31

Једино рјешење је хајдучија...нема слоге,нема храбрости,да не кажем шта за заједнички протест,зато само шума и удри првенствено по србима,својим..некада су то били турци,а гле на шта спадосмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

04.04.2019 20:28

Нема висе суме пријатељу, исјекли тајкуни и продали у Италију. Оно мало сумарака сто је преостало, запосјели мигранти. Немас гдје ни љубавницу заклонити од пролазника, а да те ко не види.

Name

Исток

04.04.2019 21:22

И ја то једино видим као једино могуце рјесење. Мислим да треба прво ударити по представницима дрзаве која доноси овакве законе. По полицајцима , по инспекторима , по судијама и сваком дрзавном слузбенику јер се оваквим законима нису противили а од дрзаве љеба једу. На тај нацин подрзавају непријатељско дјеловање дрзаве према сопственом народу. Зато ударати по њима.

Name

Ре исток

05.04.2019 06:30

Да али мислим да би прво све требали бојкотовати па немогу нас све похапсити или сви да се дигнемо и њи похапсимо па у мардељу медзу окорјеле затворенике па да на својој кози осете ста знаци беда страх и бол.А и одизети им имовину покрадене милијарде и вратити народу инвестирати у привреду и економију просвету.Неплацати им ниста и као у Србији организовати мирне протесте.Али опозицаји нам је 0 нема ко да организује народ а народ сам овакав какав је немозе ниста.А и ти кордони полиције па да му се на супротној страни надзе брат сестра родјак кум пријатељ дали би ударио на њега или би се прикљуцио народу.Има тамо толко добри момака сигуран сам и 80'/, посто али од они 20 немогу ниста а и ми као народ смо ниста ниста не правимо овако виртуелно лаксе..Погледајте ста це сутрабити у Србији а тек три аестог.А ми ста ниста.Одлазе нам млади паметни људи који вани постају цак министри судије градонацелници мозаци .Али ето зато смо ми сами криви па сад до нас је.

Name

Закон због Давора Драгицевица

04.04.2019 19:36

Закон се прави да би се осујетио један цовјек који их је добро уздрмао, а то је Давор Драгицевиц. И сад се потврдјује да је све сто је рекао била истина. Да смо се бореци се са њим борили за своја права. Његов највеци гријех је сто је рекао да тзв. институције лазу и да су на тај нацин убиле његово дијете. А скуп је разбијен тако сто су све вријеме поред мирних демонстраната били и убацени људи у цивилу и пратили сваки корак и инсценирали некакав инцидент. То је рецепт који је просао и који би био примијењен у свакој наредној ситуацији. Убицама се ово не смије дозволити ни по коју цијену. Схватила је власт а схватио је сада и народ да висе неце бити мирних демонстрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

под хитно

04.04.2019 19:56

на љекарски, три пута на дан терапија и то под надзором

Name

За под хитно

04.04.2019 20:43

Под хитно,теби несто за смирење.Народ се вец пробудио и то је проблем,а ти дрхтис и исцекујес.Пацов је пацов.

Name

@под хитно

04.04.2019 20:54

То је вас рецепт и за народ претпостављам. Претпостављам да дјеце немас или да су на сигурном.

Name

Наравно

04.04.2019 19:36

Када би знали прецизирати и образлозити вјероватно би радили несто паметније, неби били милиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За под хитно

05.04.2019 05:02

Тацно ово се уводи сила због групе ПзД, Давора су натјерали да се склони да би био жив уопсте, сад би да примијене закон на осталим члановима. Озрен им је трн у оку, тако стабилан, паметан, образован млад човјек, шамара их дамо истином и аргументима и незнају како да га макну. Зато гацо удара свим силама, а сваки дебил који у скупстини дигне руку за ово зло и терор треба били каменован у најмању руку. Нисте добили мандат да нас силујете сваки дан

Name

Увод у тоталну диктатуру

04.04.2019 19:37

Ко це се усудити да организује демонстрације када це они увијек имати спремне своје људе да их претворе у насилне и да због тога страда онај ко им је мета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.04.2019 07:01

Једна стара изрека каже: СВАКА СИКИРА НАПРАВИ МАЉ ДА ЈОЈ РАЗБИЈЕ ГЛАВУ' ЂАВО УВИЈЕК НЕШТО ЧАЧКА

Name

рациц

04.04.2019 19:40

ПАРАНОЈА похлепних неморалних властољубаца је вец видјена ствар. Примјера покусаја контролисања мисљења народа силом у историји има на претек. Никада ни један такав покусај дугороцно није успио, само је због тога народ страдао. Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отадзбини посматрају само као колатералну стету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориставају. Помозимо Отаџбини. Ко це ако нецемо ми ? Када ако не сада ? Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

04.04.2019 19:49

ОК, повукли сте "жуту линију", а сад ћу да је прегазим! Има да поскидате све камере, док ми не докажете да сам вас овластио да ме снимате на јавном простору! Такође, мораћете да ми покажете гдје сам потписао пристанак да ме тајно и неовлаштено снимате којекаквим скривеним радарима, те ми доказати да је тај уређај баждарен и калибрисан по прописима! Успут, све ћу тајно снимати и објављивати на интернету, па да видите је ли више народа или вас, бандо разбојничка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

04.04.2019 21:28

Добар поцетак , добар став и поцетни аргумент . Ствар је само сто они не зеле да цују ни твоју ни моју страну.

Name

О_о

05.04.2019 00:31

Чују одлично, само кад се паметно удари у чело. У годину дана сам их 2 пута разбуцао на комаде, јер су покушали да ми узму паре на превару и законе који су искључиво на њиховој страни, али није ишло. На крају су само шкргутали зубима и сторнирали некакве лажњаке које су ми паковали. Прво правило је да никад не идеш сам у такве окршаје. Добар другар је адвокат и само је стајао уз мене. Једино ме савјетовао да ми се не омакне да им нешто опсујем у афекту и то је све.

Name

посавски гониц

04.04.2019 19:54

отици цемо у Њемацку а они нека се сами сликају.нема овдје бисе зивота.Приватна дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.04.2019 20:00

Отисао ...

Name

Д

04.04.2019 20:44

Да видис само како њемацка полиција марисе...

Name

За "" Д""

05.04.2019 05:42

Кога њемацка полиција марисе??? Криминалце!!! Постени народ не марисе! Да је Давид и Денан убијени у Њемацкој давно би убице биле у притвору па макар он био и Меркелкин пасторак, јер она нема дјеце, али њен муз има из првог брака и она их је прихватила као своју дјецу. У Њемацкој се постује закон, код њих нема "" ни пи баби ни по стрицу""

Name

Гаги

05.04.2019 06:25

Иди такви нам и не требају.

Name

Ау

05.04.2019 06:59

Па ово је приватна војна хунта !! Јуце као д се дпремају у рат !!! Али не знам против кога ???? Против народа !!видим сва ограницења за народ а будзетски паразити се бахате у безакоњу дрско и безобразно до краја!!! Закони само њих стите и то бахацење а ниста не раде само парадирају.

Name

АМГ

05.04.2019 13:49

Идите вец једном и не врацајте се висе никад.

Name

ре

04.04.2019 19:59

Ова власт диктаторска РС натоварила се на грбачу смртника , гдје полиција чува и штити криминално једноумље у срцу Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Реци

04.04.2019 20:00

У неким Србима, дан данас струји крв комунистицки политицки комесара а управо нас је то довело до тога да се као народ налазимо ни на небу ни на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

04.04.2019 20:10

А за убиство се не иде у затвор? Као ни за пљацкање јавних предузеца, будзета, гладног становниства? Знате ста, овдје незадовољство кува као у еxпресс лонцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет

05.04.2019 06:17

Ķо год има прилику од иоле. постених младих људи требају своју будуцност потразити у уредјеним дрзавама гдје це бити увазавани као градјани,бити плацени за свој рад и зивјети нормалним зивотом. Овдје сасвим сигурно у наредних педесет година,за обицне неце бити правде нити било каквог бољитка а бојим се,назалост ни људи нароцито нас Срба. То је сасвим сигурно сурова истина. Зато оставите патриотизам. Патриотизам је кад кад сте ви у васи потомци сретни и задовољни зивотом. Ми који смо вјеровали у патриотизам данас углавном теско састављамо ,,крај са крајем"

Name

Ааааа

05.04.2019 07:03

Они не хапсе криминалце свјетских размјера сти су опљацкали све сто се дало уз рејетираања политицари и тајкуни зло направили опљацјали дрзабу али и све институције заробили па и полиција ради за њих као и судови тузиластва па на свим нивоима !!имабли јраја овом лопоблуку и безвласцу!

Name

НН

04.04.2019 21:39

А да ли је овластено снимање градјана камерама које планирају инсталирати по граду и ко це платити и колику казну за то незаконито снимање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

04.04.2019 22:39

Све је описано у филму "Три карте за Холивуд".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

05.04.2019 01:00

Мислим да је неко потпуно изгубио компас, да је дошао на ниво да "мора" бити изнад народа и да се истовремено бији тога истог народа. Почело је од "уређења" права и "отварања" шалтера нас ради! Сада смовећ потпуно избачени из свих установа и нигдје немамо право и физички смо спријечени да уопште ошпштимо с "ВЛАСТИ" на свим нивоима. Они губе спој с реалним а ми спој с правом да било шта одлучујемо о себи!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

05.04.2019 03:05

И следеће изборе ћемо дочекати са старим изборним законом. Сва прича је бла бла , владајући саслушају критике и изгласају како хоће . Без свргавања режима ништа. Све ће нам бити горе и горе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

05.04.2019 04:35

Е ЛУКАЦУ КОМЕ ТИ ПРАВИС ЗАКОН И РЕЗЕРВНИ САСТАВ ПОЛИЦИЈЕ,БОЛАН ДЕБИЛУ ДУЗНИ СТЕ И БОГУ И НАРОДУ И ПОРЕД ТОГА ОДЕ НАМ СВА ОМЛАДИНА И ЗАТО СЕ ПИТАМО КОМЕ ВИ ТО ПРАВИТЕ,КАКО СТЕ КРЕНУЛИ БИЦЕ ДВА ПОЛИЦАЈЦА НА ЈЕДНОГ ГРАДЗАНИНА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.04.2019 05:14

Ред је био да се једном уозбиље ствари и да се стане у крај оним који се арогантно понасају. Ако се попусти полицајце це поцети да туку хулигани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

05.04.2019 06:17

А ста има да снима и уноси се у фацу коме се год цефне ,гледала сам кад је био онај циркус на тргу њих пет клинаца снима полицајца то је по мени вид провокације и у потпуности подрзавам закон да без одобрења нема снимања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

05.04.2019 06:35

Више ача нег' омача..!! Полицију претворило у чуварску службу. Више их је на којекаквим обезбјеђењима, цјелодневним и ноћним дежурама, у оним чуварским кућицама, него на правим полицијским пословима. Све више чувари, бодигарди, све мање полицијски службеници. Правог инспектора ни на пушкомет нема, ни на обзорју се не назире. И трошак на трошак, намет на вилајет. Није добро нити ће бити. Нису изгледи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА ОВО НЕМА НИГДЈЕ

05.04.2019 08:28

ЗАДЊА КАТАСТРОФА. У КОЈОЈ МИ ТО ДРЖАВИ ЖИВИМО ОПШТИ ХАОС. БРУКА И СРАМОТА. ИЗГЛЕДА ПРАВИЛО ТУЦИ И УБИЈАЈ НЕДУЖНУ ДЈЕЦУ И УЖИВАЈ ЈЕР ИМАТЕ СВОЈ ЗАКОН. ЗАКОН ДА СЕ НЕ МОЖЕ ДОКАЗАТИ ИСТИНА, ЗАКОН ГДЈЕ СЕ ЗАСТРАШУЈУ ГРАЂАНИ ДА БИХ ДОШЛИ ДО ИСТИНЕ, ЗАКОН КОЈИМ СУ ЗАШТИЋЕНИ СВИ ОНИ КОЈИ БИ ТРЕБАЛИ ДАВНО БИТИ ПОХАПШЕНИ А НЕ КАЖЊЕНИ, ОНИ КОЈИ СУ УБИЈАЛИ, САУЧЕСНИЦИ И ОНИ КОЈИ ИХ ШТИТЕ, ЗАКОН ДА СЕ ДОКАЖЕ ПРАВДА ЗА УБИЈЕНО ДИЈЕТЕ ОД 21 ГОДИНУ А НЕ ЗАКОН КОЈИ ЋЕ ТО ДА ЗАТАШКА И САКРИЈЕ. БРУКА И СРАМОТА ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ ПОДРЖАВАЈУ ОВАКАВ ЗАКОН. МОЖЕТЕ КАКО ХОЋЕТЕ АЛИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДОКЛЕ ХОЋЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

05.04.2019 10:28

Колико сам начуо влада припрема закон да тротоари буду једносмјерни Казне за непоштивање и ходање у супротном смјеру 150 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2019 13:50

Терапија на сваких 8 сати.