"Дакар рели" се сели у Саудијску Арабију!

Након 11 година у Јужној Америци караван прелази у Азију!

Остали спортови 07.04.2019 | 15:30
"Дакар рели" се сели у Саудијску Арабију!
Једно од најпрестижнијих, најопаснијих и најнапорнијих ауто-мото такмичења на свету, популарни "Дакар рели" по други пут у 42 године дугој историји мења континет.

Такмичење настало 1977. по идеји и реализацији легендарног Тјери Сабина у Француској под називом "Трка Париз-Дакар", пошто је главна рута водила од Града светлости преко Сахаре све до престонице Сенегала од 2009. године је пресељено у Јужну Америку пре свега због констатсних проблема са бандама и ратним окршајима.

Селидба на другу страну Атлантика се показала као пун погодак пре свег због невероватних услова, то јест предела од којих застаје дах од високих Анда па све до пустиње Атакаме и обале Пацифика. Али, дошло је време за растанак са "пурпурним" континентом и поред одличних услова, а разлог су, наравно паре. И то по свему судећи огромне пошто ће се најмање наредних пет релија одржавати у Саудијској Арабији.

Арапско полуострво у целини гледано састоји се углавном од пешчаних и каментих пустиња, са веома дугачком морском обалом, али и са високим планинама које су ситуиране на југозападу, тако да ће и учесници и навијачи неће много изгубити овом променом. Треба очекивати да се такмичење одржава у неколико земаља што је и традиција "Дакар релија", па је могуће да ће се "прелити" и у Уједињене Арапске Емирате, Бахреин и евентуално Оман, док ће Катар, иако има актуелног шампиона у конкуренцији аутомобила, Насера Ал Атијаха, не може да рачуна на такву част због затегнутних дипломатских односа са највећом и најмоћнијом земљом Арапског полуострва.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар