"Dakar reli" se seli u Saudijsku Arabiju!

Nakon 11 godina u Južnoj Americi karavan prelazi u Aziju!

Ostali sportovi 07.04.2019 | 15:30
"Dakar reli" se seli u Saudijsku Arabiju!
Jedno od najprestižnijih, najopasnijih i najnapornijih auto-moto takmičenja na svetu, popularni "Dakar reli" po drugi put u 42 godine dugoj istoriji menja kontinet.

Takmičenje nastalo 1977. po ideji i realizaciji legendarnog Tjeri Sabina u Francuskoj pod nazivom "Trka Pariz-Dakar", pošto je glavna ruta vodila od Grada svetlosti preko Sahare sve do prestonice Senegala od 2009. godine je preseljeno u Južnu Ameriku pre svega zbog konstatsnih problema sa bandama i ratnim okršajima.

Selidba na drugu stranu Atlantika se pokazala kao pun pogodak pre sveg zbog neverovatnih uslova, to jest predela od kojih zastaje dah od visokih Anda pa sve do pustinje Atakame i obale Pacifika. Ali, došlo je vreme za rastanak sa "purpurnim" kontinentom i pored odličnih uslova, a razlog su, naravno pare. I to po svemu sudeći ogromne pošto će se najmanje narednih pet relija održavati u Saudijskoj Arabiji.

Arapsko poluostrvo u celini gledano sastoji se uglavnom od peščanih i kamentih pustinja, sa veoma dugačkom morskom obalom, ali i sa visokim planinama koje su situirane na jugozapadu, tako da će i učesnici i navijači neće mnogo izgubiti ovom promenom. Treba očekivati da se takmičenje održava u nekoliko zemalja što je i tradicija "Dakar relija", pa je moguće da će se "preliti" i u Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i eventualno Oman, dok će Katar, iako ima aktuelnog šampiona u konkurenciji automobila, Nasera Al Atijaha, ne može da računa na takvu čast zbog zategnutnih diplomatskih odnosa sa najvećom i najmoćnijom zemljom Arapskog poluostrva.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar