Прича: Лудница у посљедњем колу Евролиге!

Ко ће међу осам? Последње, тридесето, коло Евролиге на програму је у четвртак и петак, и тада ћемо сазнати последња три учесника плеј-офа елитног кошаркашког такмичења.  Дигитрон у руке! Пред последње коло Евролиге, постоје чак 64 комбинације ко ће у четвртфинале. Невиђена хистерија!

Кошарка 04.04.2019 | 17:00
Прича: Лудница у посљедњем колу Евролиге!
Шест екипа бори се за пласман од шестог до осмог места, а највише шансе имају Басконија и Панатинаикос.

Према званичном сајту Евролиге шпанска екипа 93,75 одсто да се нађу у плеј-офу, док је клуб из Атине на 76,56 процената.

Шансу ће тражити и екипа Жалгириса, којој елитно такмичење даје 46,88 одсто да уђе у првих осам, а одмах за њима следи Армани из Милана са 45,31 одсто.

Најмање шансе имају екипе Олимпијакоса и Макабија, којима је потребно да се поклопи много резултата како би се нашли међу осам екипа.

Басконија у последњем колу гостује московском ЦСКА, Ефес ће дочекати Армани, Панатинаикос игра са екипом Будућности, док Жалгирис гостује Реал Мадриду. У петак Олимпијакос игра против са Дарушафаком, док Макаби гостују Фенербахчеу.

Већина утакмица игра се у четвртак вече, па ћемо тако већ вечерас сазнати ко ће се придружити Фенербахчеу, ЦСКА, Реал Мадриду, Ефесу и Барселони.

Калкулација заиста има "милион" и зато је најбоље да сачекамо крај утакмица и срачунамо ко иде даље, а ко је остао "краких рукава".

За промоцију Евролиге ово је одлично, пошто до последњег кола не знамо ко ће играти у плеј-офу.

Последње коло Евролиге донеће засад невиђену хистерију широм Европе. Данима уназад кошаркашки стручњаци раде на анализирању свих могућих исхода последње рунде лигашког дела сезоне, пошто је шест тимова у игри за последња три места у возу за плеј-оф.

Ситуација је тренутно следећа: Басконија и Панатинаикос имају скор 15-14, а Жалгирис, Олимпија, Макаби и Олимпијакос по 14-15 и сви су у игри за пролаз даље! То нам је донело чак 64 потенцијалне комбинације за коначни изглед табеле.

Басконија ће прва на паркет од свих тимова из овог круга. Састав Велимира Перасовића на папиру има страшно тежак посао, јер иде на ноге ЦСКА у Москви. У пракси можда Басконија неће бити под толиким оптерећењем. Димитрис Итудис би последњу утакмицу у овој фази могао да искористи да пружи нешто већу минутажу онима који су досад били у сенци носилаца игре. ЦСКА јесте изгубио само двапут код куће (Макаби и Панатианикос), али у последњем колу неће имати такмичарски императив јер ће остати на другој позицији ма какав исход био. Басконија би се победом закуцала на шесто место, што ће донети окршај против мадридског Реала у четвртфиналу.

Домаћин овогодишњег Фајнал фора Евролиге је у одличној ситуацији пред ову рунду, пошто даље може да прође у чак 60 од укупно 64 могућих сценарија. Осим победе, дакле, улогу игра и пораз и то у 28 од 32 комбинације. У све четири „негативне“ комбинације укључују се победе Олимпијакоса, Олимпије и Реала, па би пораз једног од ових састава олакшао посао Басконији. У том случају Баски би били на седмој позицији, што значи укрштање са ЦСКА и у плеј-офу. Мада, постоје и варијанте где би Басконија могла да буде и шеста и осма у случају неуспеха у Москви, али то је сада мање важно.

Тешко је предвидети шта је реално очекивати у Москви. Разум каже да је ЦСКА фаворит, али због резултатске важности овог сусрета, треба очекивати да Басконија запуца из свих оружја. Међусобни окршаји ова два ривала су углавном веома ефикасни, па нешто слично треба очекивати и вечерас.

Тренер гостујуће екипе, Велимир Перасовић, тврди да његов тим неће гледати вечерас у туђе двориште.

„Интересује ме само исход нашег дуела, желим победу. Тако смо сигурни да идемо даље, а у супротном би на дело ступила математика, што никако није добро“, рекао је тренер Басконије у најави сусрета против ЦСКА из Москве.

Недуго после Басконије, на паркет ће и Олимпија као гост Ефесу у Истанбулу. За турску екипу је слика кристално чиста – четврто место и дуел с Барселоном у четвртфиналу је већ обезбеђен. И Манекени имају врло јасну ситуацију – само победа им гарантује пролаз даље. Проблем је што то није случај у свим варијантама! Ако би се догодило да Басконија, Панатинаикос, Жалгирис и Макаби славе у овом кругу, без обзира на исход сусрета Олимпијакос – Дарушафака, Манекени би остали без пролаза даље. Као и у случају да Будућност слави у Атини, уз победу Реала над Жалгирисом и Макабија над Фенером. Тада би Олимпија испала због најлошије кош разлике у кругу.

Дакле, Олимпија мора да се нада Ефесовој гостољубивости, мада је тим Ергина Атамана ове сезоне на свом терену поражен само од Жалгириса, Реала и ЦСКА. Екипа из Милана, с друге стране, има само четири брејка на последњих тринаест гостовања у свим такмичењима и два узастопна пораза у Евролиги – од Реала и ЦСКА. Мада, обе те утакмице биле су неизвесне практично до самог краја. Ипак, главна бољка за Манекене је њихова лоша форма која се огледа у томе да су у пет минулих рунди четири пута били поражени.

Због тога ће тренер Олимпије, Симоне Пјанђани, имати страховито тежак посао вечерас. Играће италијанска екипа против традиције која каже да је на последњих осам међусобних окршаја ова два тима славио управо домаћин.

“Поносан сам на екипу, јер смо без обзира на све проблеме који су нас пратили ове сезоне дошли у ситуацију да се у последњем колу боримо за одлазак у плеј-оф. Нервоза и неке исхитрене грешке довеле су нас до ситуације да не одлучујемо сами о својој судбини у овом последњем колу. Тим Ефеса је веома квалитетан и сигурно ће и вечерас ићи на победу”, рекао је Симоне Пјанђани пред сусрет са Ефесом.

На крају, Жалгирис ће на терену актуелног европског шампиона потражити свој пут до четвртфинала. Литвански првак је у веома занимљивој ситуацији, која свакако није пријатна. Победа не гарантује пролаз даље, али Жалгирис може у наредну фазу чак и са поразом! Суштински, Зелени ће се надати да Олимпијакос не добије Дарушафаку, или да Будућност и Макаби добију Панатинаикос и Фенербахче... Али, заиста је доста могућности, Жалгирис ће свакако ићи на победу, јер Реалу тријумф ништа неће значити за позицију на табели, пошто је сигурно трећи. Познато је да је екипа која предводи Шарунас Јасикевичијус раније умела да направи велика изненађења, а Фајнал Фор у Београду је само потврда доброг рада на Балтику.

Жалгирис није славио у Мадриду већ 20 година, а можда би баш у четвртак могао до рецке за сензационални одлазак у наредну фазу. Јер, пре само месец дана изгледало је да је све изгубљено... Али тада је уследила магична серија победа, која је дозволила навијачима да пусте снове на вољу.

“Реал Мадрид је одличан тим који ломи ривале великим серијама… Увек држе противнике на врховима прстију и не дозвољавају никакво опуштање. Морамо остати концентрисани и играти као и претходних недеља, јер само тако можемо доћи до победе у главном граду Шпаније”, изјавио је легендарни Јасикевичијус.

Евролига, 30. коло:

19.00 ЦСКА – Басконија
19.00 Анадолу Ефес – Армани
20.00 Панатинаикос – Будућност
21.00 Реал Мадрид – Жалгирис

петак:

19.45 Фенербахче – Макаби Тел Авив
20.00 Бајерн – Гран Канарија
20.30 Олимпијакос – Дарушафака
21.00 Барселона – Химки

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар