Priča: Ludnica u posljednjem kolu Evrolige!

Ko će među osam? Poslednje, trideseto, kolo Evrolige na programu je u četvrtak i petak, i tada ćemo saznati poslednja tri učesnika plej-ofa elitnog košarkaškog takmičenja.  Digitron u ruke! Pred poslednje kolo Evrolige, postoje čak 64 kombinacije ko će u četvrtfinale. Neviđena histerija!

Košarka 04.04.2019 | 17:00
Priča: Ludnica u posljednjem kolu Evrolige!
Šest ekipa bori se za plasman od šestog do osmog mesta, a najviše šanse imaju Baskonija i Panatinaikos.

Prema zvaničnom sajtu Evrolige španska ekipa 93,75 odsto da se nađu u plej-ofu, dok je klub iz Atine na 76,56 procenata.

Šansu će tražiti i ekipa Žalgirisa, kojoj elitno takmičenje daje 46,88 odsto da uđe u prvih osam, a odmah za njima sledi Armani iz Milana sa 45,31 odsto.

Najmanje šanse imaju ekipe Olimpijakosa i Makabija, kojima je potrebno da se poklopi mnogo rezultata kako bi se našli među osam ekipa.

Baskonija u poslednjem kolu gostuje moskovskom CSKA, Efes će dočekati Armani, Panatinaikos igra sa ekipom Budućnosti, dok Žalgiris gostuje Real Madridu. U petak Olimpijakos igra protiv sa Darušafakom, dok Makabi gostuju Fenerbahčeu.

Većina utakmica igra se u četvrtak veče, pa ćemo tako već večeras saznati ko će se pridružiti Fenerbahčeu, CSKA, Real Madridu, Efesu i Barseloni.

Kalkulacija zaista ima "milion" i zato je najbolje da sačekamo kraj utakmica i sračunamo ko ide dalje, a ko je ostao "krakih rukava".

Za promociju Evrolige ovo je odlično, pošto do poslednjeg kola ne znamo ko će igrati u plej-ofu.

Poslednje kolo Evrolige doneće zasad neviđenu histeriju širom Evrope. Danima unazad košarkaški stručnjaci rade na analiziranju svih mogućih ishoda poslednje runde ligaškog dela sezone, pošto je šest timova u igri za poslednja tri mesta u vozu za plej-of.

Situacija je trenutno sledeća: Baskonija i Panatinaikos imaju skor 15-14, a Žalgiris, Olimpija, Makabi i Olimpijakos po 14-15 i svi su u igri za prolaz dalje! To nam je donelo čak 64 potencijalne kombinacije za konačni izgled tabele.

Baskonija će prva na parket od svih timova iz ovog kruga. Sastav Velimira Perasovića na papiru ima strašno težak posao, jer ide na noge CSKA u Moskvi. U praksi možda Baskonija neće biti pod tolikim opterećenjem. Dimitris Itudis bi poslednju utakmicu u ovoj fazi mogao da iskoristi da pruži nešto veću minutažu onima koji su dosad bili u senci nosilaca igre. CSKA jeste izgubio samo dvaput kod kuće (Makabi i Panatianikos), ali u poslednjem kolu neće imati takmičarski imperativ jer će ostati na drugoj poziciji ma kakav ishod bio. Baskonija bi se pobedom zakucala na šesto mesto, što će doneti okršaj protiv madridskog Reala u četvrtfinalu.

Domaćin ovogodišnjeg Fajnal fora Evrolige je u odličnoj situaciji pred ovu rundu, pošto dalje može da prođe u čak 60 od ukupno 64 mogućih scenarija. Osim pobede, dakle, ulogu igra i poraz i to u 28 od 32 kombinacije. U sve četiri „negativne“ kombinacije uključuju se pobede Olimpijakosa, Olimpije i Reala, pa bi poraz jednog od ovih sastava olakšao posao Baskoniji. U tom slučaju Baski bi bili na sedmoj poziciji, što znači ukrštanje sa CSKA i u plej-ofu. Mada, postoje i varijante gde bi Baskonija mogla da bude i šesta i osma u slučaju neuspeha u Moskvi, ali to je sada manje važno.

Teško je predvideti šta je realno očekivati u Moskvi. Razum kaže da je CSKA favorit, ali zbog rezultatske važnosti ovog susreta, treba očekivati da Baskonija zapuca iz svih oružja. Međusobni okršaji ova dva rivala su uglavnom veoma efikasni, pa nešto slično treba očekivati i večeras.

Trener gostujuće ekipe, Velimir Perasović, tvrdi da njegov tim neće gledati večeras u tuđe dvorište.

„Interesuje me samo ishod našeg duela, želim pobedu. Tako smo sigurni da idemo dalje, a u suprotnom bi na delo stupila matematika, što nikako nije dobro“, rekao je trener Baskonije u najavi susreta protiv CSKA iz Moskve.

Nedugo posle Baskonije, na parket će i Olimpija kao gost Efesu u Istanbulu. Za tursku ekipu je slika kristalno čista – četvrto mesto i duel s Barselonom u četvrtfinalu je već obezbeđen. I Manekeni imaju vrlo jasnu situaciju – samo pobeda im garantuje prolaz dalje. Problem je što to nije slučaj u svim varijantama! Ako bi se dogodilo da Baskonija, Panatinaikos, Žalgiris i Makabi slave u ovom krugu, bez obzira na ishod susreta Olimpijakos – Darušafaka, Manekeni bi ostali bez prolaza dalje. Kao i u slučaju da Budućnost slavi u Atini, uz pobedu Reala nad Žalgirisom i Makabija nad Fenerom. Tada bi Olimpija ispala zbog najlošije koš razlike u krugu.

Dakle, Olimpija mora da se nada Efesovoj gostoljubivosti, mada je tim Ergina Atamana ove sezone na svom terenu poražen samo od Žalgirisa, Reala i CSKA. Ekipa iz Milana, s druge strane, ima samo četiri brejka na poslednjih trinaest gostovanja u svim takmičenjima i dva uzastopna poraza u Evroligi – od Reala i CSKA. Mada, obe te utakmice bile su neizvesne praktično do samog kraja. Ipak, glavna boljka za Manekene je njihova loša forma koja se ogleda u tome da su u pet minulih rundi četiri puta bili poraženi.

Zbog toga će trener Olimpije, Simone Pjanđani, imati strahovito težak posao večeras. Igraće italijanska ekipa protiv tradicije koja kaže da je na poslednjih osam međusobnih okršaja ova dva tima slavio upravo domaćin.

“Ponosan sam na ekipu, jer smo bez obzira na sve probleme koji su nas pratili ove sezone došli u situaciju da se u poslednjem kolu borimo za odlazak u plej-of. Nervoza i neke ishitrene greške dovele su nas do situacije da ne odlučujemo sami o svojoj sudbini u ovom poslednjem kolu. Tim Efesa je veoma kvalitetan i sigurno će i večeras ići na pobedu”, rekao je Simone Pjanđani pred susret sa Efesom.

Na kraju, Žalgiris će na terenu aktuelnog evropskog šampiona potražiti svoj put do četvrtfinala. Litvanski prvak je u veoma zanimljivoj situaciji, koja svakako nije prijatna. Pobeda ne garantuje prolaz dalje, ali Žalgiris može u narednu fazu čak i sa porazom! Suštinski, Zeleni će se nadati da Olimpijakos ne dobije Darušafaku, ili da Budućnost i Makabi dobiju Panatinaikos i Fenerbahče... Ali, zaista je dosta mogućnosti, Žalgiris će svakako ići na pobedu, jer Realu trijumf ništa neće značiti za poziciju na tabeli, pošto je sigurno treći. Poznato je da je ekipa koja predvodi Šarunas Jasikevičijus ranije umela da napravi velika iznenađenja, a Fajnal For u Beogradu je samo potvrda dobrog rada na Baltiku.

Žalgiris nije slavio u Madridu već 20 godina, a možda bi baš u četvrtak mogao do recke za senzacionalni odlazak u narednu fazu. Jer, pre samo mesec dana izgledalo je da je sve izgubljeno... Ali tada je usledila magična serija pobeda, koja je dozvolila navijačima da puste snove na volju.

“Real Madrid je odličan tim koji lomi rivale velikim serijama… Uvek drže protivnike na vrhovima prstiju i ne dozvoljavaju nikakvo opuštanje. Moramo ostati koncentrisani i igrati kao i prethodnih nedelja, jer samo tako možemo doći do pobede u glavnom gradu Španije”, izjavio je legendarni Jasikevičijus.

Evroliga, 30. kolo:

19.00 CSKA – Baskonija
19.00 Anadolu Efes – Armani
20.00 Panatinaikos – Budućnost
21.00 Real Madrid – Žalgiris

petak:

19.45 Fenerbahče – Makabi Tel Aviv
20.00 Bajern – Gran Kanarija
20.30 Olimpijakos – Darušafaka
21.00 Barselona – Himki

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar