ШПА: Реал олупан на Местаљи!

Валенсија је тим за Лигу шампиона, море проблема за Зинедина Зидана. . . ! Могло је да буде и много више од 2:1! Хајмо сви у глас: Чудо је Јаго Аспас! Луд меч и 3:3 на Алкоразу! Само звучи "тесно": Валенсија "убила" Реал! Било је 2:1 за "слепе мишеве", а могао је "краљевски клуб да прође много горе. . .

Фудбал 04.04.2019 | 00:08
ШПА: Реал олупан на Местаљи!
Стоп на "Местаљи", Валенсија срушила Зиданов Реал! У дербију 30. кола Ла Лиге, фудбалери Валенсије су на "Местаљи" победили Реал Мадрид резултатом 2:1.

Био је то девети пораз екипе из Мадрида ове сезоне у Ла Лиги, први по повратку Зинедина Зидана на клупу краљевског клуба. Уследио је после три узастопне победе.

С друге стране, ово је била јубиларна десета победа Валенсије у овој сезони и мора се рећи да је до ње дошла после боље игре у већем делу сусрета.

Валенсија је повела у 35. минуту преко Гонкала Гедеша. Прихватио је лопту на ивици казненог простора, шутирао је снажно и прецизно у десни доњи угао и мрежа Кејлора Наваса се затресла.

У 36. и 38. минуту нове прилиек за Валенсију пропустили су Кевин Гамиро и Џефри Кондогбија, док је Асенсио покушао да угрози гол Валенсије у 43. минуту.

У наставку, Карлос Солер је у 53. минуту одлично шутирао али је Навас још боље интервенисао, да би Солер у 74. минуту имао још једну шансу.

Ипак, у 83. минуту отклоњене су све дилеме око победника. После корнера са леве стране, бивши играч Реала, Езекијел Гарај је одлично скочио и са седам метара послао лопту ударцем главому мрежу Реала за коначних 2:0.

У последњим секундима меча, Карим Бензема је успео да из непосредне близине погоди ударцем главом, али за Реал више није било времена.

Два минута пре тога судије су уз помоћ ВАР снимка оправдано поништиле одлуку да се досуди пенал за госте, пошто је Рамос пре него што је фаулиран био у офсајд позицији.

Медији на Пиринејима најављују то још од јануара. Без Кристијана Роналда, мотивационо исцеђени са оне три узастопне титуле првака Европе, ова екипа ни не личи на ону која је харала Старим континентом. Па иако је повратак Зинедина Зидана то замаскирао на кратко време нема апсолутно никаве сумње да је овај Реал зрео за потпуну реконструкцију. Не зато што га је Валенсија савладала са 2:1. Већ зато што је Валенсија могла да му да још пет комада.

Сваки пут када би Слепи мишеви половину терена Краљевски клуб би био у опасности. Реалова веза – вечерас у пуној снази са Каземиром, Тонијем  Кросом и Луком Модрићем – играла је можда пола сата и то не посебено добро. Након тога као да се склонила са терена. Марселино је гостима свесно препустио лопту. Убијао их је на контре. Марсело је толико испадао да га често није било ни у кадру кад би домаћи кренули у напад.

Пред Нетовим голом – ништа. Толико анемичан био је мадридски гигант да је пред крај меча и Каземиропробао ударцем са 40 метар. Очај у свој својој суштини. Мада се ни он чак није осликавао на лицима Реалових скупоцених асова. Пре нека равнодушност. Свест да нешто никако не ваља, али не и воља да се то поправи. Више жеља да се побегне и остави другима да се море са проблемима.

Има их на све стране. Голови Гонсала Гуедеша и Езекијела Гараја никако не описују сву немоћ са којом је Реал вечерас играо. Да су Слепи мишеви били мало концетрисанији до врха би напунили мрежу Кејлора Наваса. И ова два боле, али бар још два су могла да улете. Бар.

Неће овај пораз оставити резултатски траг на Реал. Ушушкани су они на треће место на табели. Али Валенсија се са ова три бода озбиљно умешала у борбу за Лигу шампиона, иако је на почетку сезоне европска елита изгледала тако далеко. Хетафе је сада само бод испред, ту су још и Алавес, Севиља, Атлетик Билбао... Част свакоме, али ове сезоне Валенсија изгледа најбоље. Охрабрена овим тријумфом може да буде само још боља.

Што се тиче Реала, ова сезона је изгубљена у транзицији након одласка Кристијана Роналда. И једино о чему у Мадриду треба да размишљају јесте изглед екипе за наредну сезону. Предуго већ играју заједно. Време је за инфузију свеже крви.

Хетафе на четвртом месту има бод предности у односу на Валенсију...

Овај подак довољно говори колико је тријумф "слепих мишева" против Реал Мадрида био важан у борби за Лигу шампиона. Такође, битан је и психолошки моменат код играча Валенсије, који је након тријумфа поротив великиг ривала - јако висок.

С друге стране, одавно је јасно да је "краљевски клуб" у великој кризи и игре и резултата. Зинедин Зидан поново је доведен на клупу у нади да ће поставити ствари на своје и од "белих" направити машину за голове и победе. Још није стигао до скалапања, до те фазе чека га много посла.

Валенсија - Реал 2:1 (1:0), у 30. колу Примере.

Резултатски тесна победа, али играчки врло убедљива. Како другачије описати стрепњу навијача Мадриђана сваки пут када би у посед лопте дошли играчи Валенсије. Брзо су је преносили на противничку половину, а тамо бивали још опаснији по гол Хезуса Наваса.

На крају је још увек актуелни првак Европе добро и прошао, јер су само две лопте завршиле у мрежи иза леђа Костариканца, док је Карим Бензема је у трећем минуту судијске надокнаде још и ублажио ДЕВТИ првенствени пораз Реала. У првој половини табеле више их имају само Бетис 11 и Севиља 10, а исто Алавес и Еибар.

Када се све сагледа, добро да је Реал трећи и то још сигуран на тој позицији и са и даље реалним шансама за друго место.

Валенсија је повела у 35. минуту. Карлос Солер је спустио лопту за Хедеса, који је био метар-два у шеснаестерцу Реала. Брзо је Португалац реаговао, лепо се наместио и врло прецизно искоса са леве стране гађао између Наваса и стативе у ближи угао.

Препуна Местаља је "експлодирала" у 83. минуту. Минимална предност није гарантовала три бода, али када је мрежу Мадриђана затресао Езекел Гарај, било је јасно да је Марселињов тим узео велики скалп и освојио врло важне бодове у походу ка Лиги шампиона.

Хајмо сви у глас: Чудо је Јаго Аспас! Луд меч и 3:3 на Алкоразу!

Коло среће се окреће. Таман што се њихов идол вратио и режирао епски преокрет против Виљареала навијачи Селте су у неверици гледали како им Уеска ради исто оно што су они радили Виљареалу пре само пет дана. Вођство од 2:0 на гостовању код већ прежаљеног фењераша Примере у размаку од само 10 минута претворило се у гол заостатка. Пет дана након што је сакривао сузе после 3:2 на Мадригалу чинило се да ћеЈаго Аспас опет заплакати, само сада од муке због немоћи његових саиграча из дефанзиве. Али не би он био жива легенда Вига да је човек који се тако лако предаје. Другом асистенцијом на мечу, а њима треба придодати и гол за 2:0, Аспас је погурао Селту до ремија од 3:3 којим се галицијски клуб приближио зони опстанка.

Виљареал и Ваљадолид сада су само бод испред, а Виљареал приде има и гори учинак у међусобним дуелима са Селтом. Због Јага Аспаса наравно.

Најбољи играч Селте – или боље рећи душа клуба и града Вига уопште – био је кобан и по Уеску. Да су домаћини успели да сачувају ту предност коју су кратко имали можда би и смели да размишљају о опстанку. Овако, остали су далеко од сигурне зоне и чини се да је после овог ремија повратак у Сегунду неизбежан. Исписницу из Примере уручио им је баш Аспас. Прво одлична комбинација са чини нам се Софијаном Буфалом и асистенција за Брахис Мендеза, а онда и рутинска егзекуција карактеристична за мајстор који умеју и знају да умеју.

Тада смо међутим могли да видимо и Селтину тамну страну. Разлог због којег клуб уопше плеше на ивици амбиса. Одбрану. Или оно што и требало да буде одбрана, али ту функцију не обавља. Нападала је Уеска и пре тога, али у тих 10 минута Селтина дефанзива је изгубила облик и форму. Стицао се утисак и да би им најбољи тим основне школе “Владимир Роловић” дао гол у тим тренуцима. Уеска им је стрпала три. Прво Енрик Гаљего, па Езекијел Авила, на крају и Хорхе Пулидо. Селта у коми.

Реанимацију је указао доцтор Аспас. Толико је он пута враћао клуб у живот да бисмо комотно могли да га назовемо чудотворцем. Пронашао је простор на десној страни, био бржи од чувара и у срцу казненог простора увидео Ријада Будебуза. Толико му је и требало. Већ у следећем часу лопта је на Будебузовом стопалу, спретно га је Алжирац окренуо и то је 3:3.

Није цео плен, али опстанак више не изгледа тако далеко.

ПРИМЕРА 30. КОЛО ПАРОВИ И РЕЗУЛТАТИ:

Атлетик Билбао - Леванте 3:2 (2:0)
/Берчиче 5, Фернандез 27аг, Мунијаин 90+3п - Рођер 51, Кабасо 90/

Уеска - Селта 3:3 (0:1)
/Енрик 63, Авила 71, Пулидо 73 - Мендез 14, Аспас 57, Будебуз 81/

Еибар - Рајо Ваљекано 2:1 (0:1)
/Чарлс 64, Леон 74 - Поцо 40/

Валенсија - Реал Мадрид  2:1

одиграно у уторак:

Атлетико Мадрид - Ђирона 2:0 (0:0)
/Годин 76, Гризман 90/

Еспањол - Хетафе 1:1 (0:0)
/Иглесијас 56 - Анхел 72/

Виљареал - Барселона 4:4 (1:2)
/Чуквуезе 23, Екамби 50, Ибора 62, Бака 80 - Кутињо 12, Малком 16, Меси 90, Суарез 93/

у четвртак

Севиља - Алавес (19.30)
Леганес - Ваљадолид (20.30)
Реал Сосиједад - Бетис (21.30)

ТАБЕЛА: Барселона 70, Атлетико 62, Реал Мадрид 57, Хетафе 47, Валенсија 46, Алавес (-1) 44, Севиља (-1) 43, Атлетик 43, Бетис (-1) 40, Еибар 39, Сосиједад (-1) 37, Леганес (-1) 36, Еспањол 35, Ђирона 34, Леванте 32, Ваљадолид (-1) 30, Виљареал 30, Селта 29, Рајо Ваљекано 24, Уеска 23.

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар