ŠPA: Real olupan na Mestalji!

Valensija je tim za Ligu šampiona, more problema za Zinedina Zidana. . . ! Moglo je da bude i mnogo više od 2:1! Hajmo svi u glas: Čudo je Jago Aspas! Lud meč i 3:3 na Alkorazu! Samo zvuči "tesno": Valensija "ubila" Real! Bilo je 2:1 za "slepe miševe", a mogao je "kraljevski klub da prođe mnogo gore. . .

Fudbal 04.04.2019 | 00:08
ŠPA: Real olupan na Mestalji!
Stop na "Mestalji", Valensija srušila Zidanov Real! U derbiju 30. kola La Lige, fudbaleri Valensije su na "Mestalji" pobedili Real Madrid rezultatom 2:1.

Bio je to deveti poraz ekipe iz Madrida ove sezone u La Ligi, prvi po povratku Zinedina Zidana na klupu kraljevskog kluba. Usledio je posle tri uzastopne pobede.

S druge strane, ovo je bila jubilarna deseta pobeda Valensije u ovoj sezoni i mora se reći da je do nje došla posle bolje igre u većem delu susreta.

Valensija je povela u 35. minutu preko Gonkala Gedeša. Prihvatio je loptu na ivici kaznenog prostora, šutirao je snažno i precizno u desni donji ugao i mreža Kejlora Navasa se zatresla.

U 36. i 38. minutu nove priliek za Valensiju propustili su Kevin Gamiro i Džefri Kondogbija, dok je Asensio pokušao da ugrozi gol Valensije u 43. minutu.

U nastavku, Karlos Soler je u 53. minutu odlično šutirao ali je Navas još bolje intervenisao, da bi Soler u 74. minutu imao još jednu šansu.

Ipak, u 83. minutu otklonjene su sve dileme oko pobednika. Posle kornera sa leve strane, bivši igrač Reala, Ezekijel Garaj je odlično skočio i sa sedam metara poslao loptu udarcem glavomu mrežu Reala za konačnih 2:0.

U poslednjim sekundima meča, Karim Benzema je uspeo da iz neposredne blizine pogodi udarcem glavom, ali za Real više nije bilo vremena.

Dva minuta pre toga sudije su uz pomoć VAR snimka opravdano poništile odluku da se dosudi penal za goste, pošto je Ramos pre nego što je fauliran bio u ofsajd poziciji.

Mediji na Pirinejima najavljuju to još od januara. Bez Kristijana Ronalda, motivaciono isceđeni sa one tri uzastopne titule prvaka Evrope, ova ekipa ni ne liči na onu koja je harala Starim kontinentom. Pa iako je povratak Zinedina Zidana to zamaskirao na kratko vreme nema apsolutno nikave sumnje da je ovaj Real zreo za potpunu rekonstrukciju. Ne zato što ga je Valensija savladala sa 2:1. Već zato što je Valensija mogla da mu da još pet komada.

Svaki put kada bi Slepi miševi polovinu terena Kraljevski klub bi bio u opasnosti. Realova veza – večeras u punoj snazi sa Kazemirom, Tonijem  Krosom i Lukom Modrićem – igrala je možda pola sata i to ne posebeno dobro. Nakon toga kao da se sklonila sa terena. Marselino je gostima svesno prepustio loptu. Ubijao ih je na kontre. Marselo je toliko ispadao da ga često nije bilo ni u kadru kad bi domaći krenuli u napad.

Pred Netovim golom – ništa. Toliko anemičan bio je madridski gigant da je pred kraj meča i Kazemiroprobao udarcem sa 40 metar. Očaj u svoj svojoj suštini. Mada se ni on čak nije oslikavao na licima Realovih skupocenih asova. Pre neka ravnodušnost. Svest da nešto nikako ne valja, ali ne i volja da se to popravi. Više želja da se pobegne i ostavi drugima da se more sa problemima.

Ima ih na sve strane. Golovi Gonsala Guedeša i Ezekijela Garaja nikako ne opisuju svu nemoć sa kojom je Real večeras igrao. Da su Slepi miševi bili malo koncetrisaniji do vrha bi napunili mrežu Kejlora Navasa. I ova dva bole, ali bar još dva su mogla da ulete. Bar.

Neće ovaj poraz ostaviti rezultatski trag na Real. Ušuškani su oni na treće mesto na tabeli. Ali Valensija se sa ova tri boda ozbiljno umešala u borbu za Ligu šampiona, iako je na početku sezone evropska elita izgledala tako daleko. Hetafe je sada samo bod ispred, tu su još i Alaves, Sevilja, Atletik Bilbao... Čast svakome, ali ove sezone Valensija izgleda najbolje. Ohrabrena ovim trijumfom može da bude samo još bolja.

Što se tiče Reala, ova sezona je izgubljena u tranziciji nakon odlaska Kristijana Ronalda. I jedino o čemu u Madridu treba da razmišljaju jeste izgled ekipe za narednu sezonu. Predugo već igraju zajedno. Vreme je za infuziju sveže krvi.

Hetafe na četvrtom mestu ima bod prednosti u odnosu na Valensiju...

Ovaj podak dovoljno govori koliko je trijumf "slepih miševa" protiv Real Madrida bio važan u borbi za Ligu šampiona. Takođe, bitan je i psihološki momenat kod igrača Valensije, koji je nakon trijumfa porotiv velikig rivala - jako visok.

S druge strane, odavno je jasno da je "kraljevski klub" u velikoj krizi i igre i rezultata. Zinedin Zidan ponovo je doveden na klupu u nadi da će postaviti stvari na svoje i od "belih" napraviti mašinu za golove i pobede. Još nije stigao do skalapanja, do te faze čeka ga mnogo posla.

Valensija - Real 2:1 (1:0), u 30. kolu Primere.

Rezultatski tesna pobeda, ali igrački vrlo ubedljiva. Kako drugačije opisati strepnju navijača Madriđana svaki put kada bi u posed lopte došli igrači Valensije. Brzo su je prenosili na protivničku polovinu, a tamo bivali još opasniji po gol Hezusa Navasa.

Na kraju je još uvek aktuelni prvak Evrope dobro i prošao, jer su samo dve lopte završile u mreži iza leđa Kostarikanca, dok je Karim Benzema je u trećem minutu sudijske nadoknade još i ublažio DEVTI prvenstveni poraz Reala. U prvoj polovini tabele više ih imaju samo Betis 11 i Sevilja 10, a isto Alaves i Eibar.

Kada se sve sagleda, dobro da je Real treći i to još siguran na toj poziciji i sa i dalje realnim šansama za drugo mesto.

Valensija je povela u 35. minutu. Karlos Soler je spustio loptu za Hedesa, koji je bio metar-dva u šesnaestercu Reala. Brzo je Portugalac reagovao, lepo se namestio i vrlo precizno iskosa sa leve strane gađao između Navasa i stative u bliži ugao.

Prepuna Mestalja je "eksplodirala" u 83. minutu. Minimalna prednost nije garantovala tri boda, ali kada je mrežu Madriđana zatresao Ezekel Garaj, bilo je jasno da je Marselinjov tim uzeo veliki skalp i osvojio vrlo važne bodove u pohodu ka Ligi šampiona.

Hajmo svi u glas: Čudo je Jago Aspas! Lud meč i 3:3 na Alkorazu!

Kolo sreće se okreće. Taman što se njihov idol vratio i režirao epski preokret protiv Viljareala navijači Selte su u neverici gledali kako im Ueska radi isto ono što su oni radili Viljarealu pre samo pet dana. Vođstvo od 2:0 na gostovanju kod već prežaljenog fenjeraša Primere u razmaku od samo 10 minuta pretvorilo se u gol zaostatka. Pet dana nakon što je sakrivao suze posle 3:2 na Madrigalu činilo se da ćeJago Aspas opet zaplakati, samo sada od muke zbog nemoći njegovih saigrača iz defanzive. Ali ne bi on bio živa legenda Viga da je čovek koji se tako lako predaje. Drugom asistencijom na meču, a njima treba pridodati i gol za 2:0, Aspas je pogurao Seltu do remija od 3:3 kojim se galicijski klub približio zoni opstanka.

Viljareal i Valjadolid sada su samo bod ispred, a Viljareal pride ima i gori učinak u međusobnim duelima sa Seltom. Zbog Jaga Aspasa naravno.

Najbolji igrač Selte – ili bolje reći duša kluba i grada Viga uopšte – bio je koban i po Uesku. Da su domaćini uspeli da sačuvaju tu prednost koju su kratko imali možda bi i smeli da razmišljaju o opstanku. Ovako, ostali su daleko od sigurne zone i čini se da je posle ovog remija povratak u Segundu neizbežan. Ispisnicu iz Primere uručio im je baš Aspas. Prvo odlična kombinacija sa čini nam se Sofijanom Bufalom i asistencija za Brahis Mendeza, a onda i rutinska egzekucija karakteristična za majstor koji umeju i znaju da umeju.

Tada smo međutim mogli da vidimo i Seltinu tamnu stranu. Razlog zbog kojeg klub uopše pleše na ivici ambisa. Odbranu. Ili ono što i trebalo da bude odbrana, ali tu funkciju ne obavlja. Napadala je Ueska i pre toga, ali u tih 10 minuta Seltina defanziva je izgubila oblik i formu. Sticao se utisak i da bi im najbolji tim osnovne škole “Vladimir Rolović” dao gol u tim trenucima. Ueska im je strpala tri. Prvo Enrik Galjego, pa Ezekijel Avila, na kraju i Horhe Pulido. Selta u komi.

Reanimaciju je ukazao doctor Aspas. Toliko je on puta vraćao klub u život da bismo komotno mogli da ga nazovemo čudotvorcem. Pronašao je prostor na desnoj strani, bio brži od čuvara i u srcu kaznenog prostora uvideo Rijada Budebuza. Toliko mu je i trebalo. Već u sledećem času lopta je na Budebuzovom stopalu, spretno ga je Alžirac okrenuo i to je 3:3.

Nije ceo plen, ali opstanak više ne izgleda tako daleko.

PRIMERA 30. KOLO PAROVI I REZULTATI:

Atletik Bilbao - Levante 3:2 (2:0)
/Berčiče 5, Fernandez 27ag, Munijain 90+3p - Rođer 51, Kabaso 90/

Ueska - Selta 3:3 (0:1)
/Enrik 63, Avila 71, Pulido 73 - Mendez 14, Aspas 57, Budebuz 81/

Eibar - Rajo Valjekano 2:1 (0:1)
/Čarls 64, Leon 74 - Poco 40/

Valensija - Real Madrid  2:1

odigrano u utorak:

Atletiko Madrid - Đirona 2:0 (0:0)
/Godin 76, Grizman 90/

Espanjol - Hetafe 1:1 (0:0)
/Iglesijas 56 - Anhel 72/

Viljareal - Barselona 4:4 (1:2)
/Čukvueze 23, Ekambi 50, Ibora 62, Baka 80 - Kutinjo 12, Malkom 16, Mesi 90, Suarez 93/

u četvrtak

Sevilja - Alaves (19.30)
Leganes - Valjadolid (20.30)
Real Sosijedad - Betis (21.30)

TABELA: Barselona 70, Atletiko 62, Real Madrid 57, Hetafe 47, Valensija 46, Alaves (-1) 44, Sevilja (-1) 43, Atletik 43, Betis (-1) 40, Eibar 39, Sosijedad (-1) 37, Leganes (-1) 36, Espanjol 35, Đirona 34, Levante 32, Valjadolid (-1) 30, Viljareal 30, Selta 29, Rajo Valjekano 24, Ueska 23.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar