Синдикат прати активности Владе

- С обзиром да Влада преноси потраживања Републике Српске, односно, потраживања која су свакако у њеној надлежности, њено право је да их пренесе, односно прода ономе за кога сматра да испуњава све услове које је поставила и који би требали да су у интересу народа и Републике Српске. Дакле, ако Батагон испуњава све те услове и ако радници неће бити угрожени по питању раније достигнутих права, што представља наш први интерес, синдикат нема ништа против тог преноса". рекао је Смиљанић и додао је радницИ „Алумине“ прате сва дешавања везана за актуелни процес, те да су помало опрезни и резервисани.

Република Српска 03.04.2019 | 21:32
Синдикат прати активности Владе
Заинтересованост компаније „Батагон“ за преузимање потраживања Републике Српске у стечајном поступку фабрике „Бирач“ а.д, чиме би себи обезвбједила битну улогу у пословању како самог „Бирча“, тако и „Алумине“ из Зворника, последњих неколико мјесеци налази се у центру пажње јавности РС.

Велику пажњу изазвала је и сједница Владе Републике Српске, одржана 14. децембра 2018. године, на којој је донесено низ закључака које се дирекно односе на овај процес, а након које су услиједили бројни коментари који су изазивали сумње у компанију „Батагон“.

Одлуком Владе да од будућег примаоца потраживања захтјева и задржавање постојећег број запослених радника, са тенденцијом повећања тог броја, ријешено је и питање оних на које би овај процес и могао да има највећи утицај.

Раденко Смиљанић, предсједник Синдиката „Алумине“ из Зворника за портал бањалука.нет рекао је да Влада има право да своја потраживања пренесе ономе за кога сматра да испуњава све њене услове и ко ће да ради у интересу народа.



"С обзиром да Влада преноси потраживања Републике Српске, односно, потраживања која су свакако у њеној надлежности, њено право је да их пренесе, односно прода ономе за кога сматра да испуњава све услове које је поставила и који би требали да су у интересу народа и Републике Српске. Дакле, ако Батагон испуњава све те услове и ако радници неће бити угрожени по питању раније достигнутих права, што представља наш први интерес, синдикат нема ништа против тог преноса". рекао је Смиљанић и додао је радницИ „Алумине“ прате сва дешавања везана за актуелни процес, те да су помало опрезни и резервисани.

„Запослени у Алумини прате ова дешавања и имајући у виду лоше искуство са претходном приватизацијом, наравно да смо у великој мјери резервисани и опрезни. Али, ако се ствари буду одвијале у складу са уговором, а то ће бити врло брзо видљиво, онда је за очекивати мало релаксиранију атмосферу и максималну преданост послу и животу од рада. У суштини, све док се на дијелу не докаже да је компанија Батагон прави избор, биће присутно  овако расположење.“

Смиљанић сматра да компаније Бирач, са Алумином и Боксит представљају главне покретаче развоја и опстанка народа једне  регије и да свака помисао о њиховом гашењу треба третирати као атак на народ и Републику Српску.

„Компаније Бирач, са Алумином и Боксит су главни покретачи развоја и опстанка народа ове регије и то је очигледно у толикој мјери да сваку идеју или помисао о њиховом гашењу или угрожавању треба третирати као атак на народ и Републику Српску. Ми у Алумини смо, у неколико претходних година, показали да се у овој грани индустрије може и опстати и достићи одређени ниво развоја, ако се у први план ставе знање, креативност и искуство. Од ‘шупље’ приче никад није било вајде, а ње се углавном држе они који немају шта да покажу на пољу корисног знања и општег интереса. Било би тужно да због исхода некаквог правосудног процеса паметни поново заћуте, или чак однесу своје знање некуд преко границе.“- истакао је Раденко.

Негативни коментари на рачун копманије „Батагон“, као и оптужбе да Влада отворено фаворизује пву компанију у протеклом периоду упућивале су опозиционе политичке партије из Српске.

“Ако се изузме синдикат, ја нисам одавно у политици. Не припадам ни једној странци већ 20 година, из простог разлога што политичари мијењају мишљење у складу са тим да ли су на власти или у опозицији. Ријетки су они који имају јасан лични став и  који није став неких њихових налогодаваца, “виших интереса“ и слично. Тако је и у овом случају. Сумње везане за власника компаније Батагон, које долазе из редова опозиције или позитивне оцјене из редова позиције или можда обратно су само показатељ да ли је неко нашао свој лични интерес у тој компанији или још није.”-прокоментарисао је Смиљанић.

Закључци Владе Републике Српске

Потенцијални купци имали су рок  да до 31. децембра прошле године јасно дефинишу инструменте обезбјеживања и гаранције да ће своје обавезе извршити у тачно одређеном року и условима.

Влада Републике Српске ја на сједници одржаној у децембру прошле године, од потенцијалних купаца затражила између осталог и то да се обавежу и на забрану отуђења потраживања Републике Српске и осталих јавних институција у периоду од 10 година; инвестирање у износу од минимално 50 милиона евра у наредних пет година; поштовање постојећег уговорног односа и забрану пријевременог раскидања уговора о испоруци руде закљученог између  Компаније БОКСИТ а.д. Милићи и привредног друштва Алумина.

Међу захтјевима је и одобравање кориштење кредитних средстава за изградњу брзе цесте Зворник-Милићи-Власеница-Хан Пијесак-Соколац-Источно Сарајево у износу од 100 милиона евра.

„Колико је реалан овај закључак Владе, можда нисам довољно компетентан да оцијеним, али је свакако добар као идеја. Брза цеста на овом потезу је сигурно потребна и биће корисна, не само народу који живи на овим просторима, него управо и компанијама Боксит и Алумина, што ће опет да се одрази на народ, наравно у позитивном смислу.“- прокоментарисао је Смиљанић.

Поред наведених, од потенцијалних купаца се очекује и да инвестира у банкарски сектор Републике Српске; у року од 30 дана од дана потписивања Уговора о преносу потраживања, ријеши проблем Енерголиније д.о.о., у стечају Зворник на начин да Инвестиционо-развојној банци Републике Српске у цијелости измири евидентирана потраживања Банке према стечајном дужнику Енерголинија д.о.о, Зворник.

Детаљни садржај закључка можете прочитати у документу у прилогу.





(Бањалука.нет)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

истина

03.04.2019 19:42

мајко моја,унистисе и покрадосе све сто има у РС-у! све сто је радило продали су али,,себи,,за ситне паре па опет кокано купују и зарадјују на дрзавном капиталу!!! ово се висе немозе ни гледати ни слусати.оцигледно да је главна улога власти да унисти Републику Српску. нетребају нас други гасити и укидати нас це унистити власт РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицо , све се види

04.04.2019 07:20

желим зворничанима и глиници само да уберу резултате свог гласања , ништа боље нису ни заслужили . Само слијеп невиди да Додик уништава све оно што је на истоку РС јер то нема шансе да у скорој будућности може бити дио лијепе његове . Гласати за њега увијек је било исто као гласати за ХУС или ХДЗ .

Name

Јово

04.04.2019 12:05

Прочитао сам усвојене закључке из којих нисам видио да су угрожени интереси Републике Српске, већ дапаче овим закључцима су адекватно заштићени интереси Републике Српске.

Name

Цедо Зворник

04.04.2019 12:47

Добро је сто це се инвестирати у фабрику, битно је да људи раде и сто компанија Алумина у континуитету позитивно послује и повецава број запослених.

Name

Литванци

03.04.2019 19:42

Ста год покраду нек свале на нас и ствар ријесена

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.04.2019 11:08

Слазем се. Ми Литванци цемо бити криви за крај Додиковине

Name

Талија

03.04.2019 20:13

Бирац улази у зону истразивања и развоја! Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.04.2019 04:45

Удбашка мафија, нема ту одбране.

Name

Нн

03.04.2019 20:14

Овај уговор им вриједи само 10 година које це брзо проци па це као и фабрика дувана у Бањалуци након истека тог периода или бити затворена или це пословати по новим њиховим условима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

03.04.2019 20:16

само ви пратите. Немојте ста да вам промакне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

03.04.2019 20:50

Колико су јадни и биједни, без имало одговорности. Овакво понашање је вриједно презира, дотакнуто је морално дно, али скроз.

Name

Трт

03.04.2019 20:23

Ништа. Ви фино заставе црвене и пред фабрику.... Машите кад вам она плавуша дође у обилазак "освојене" територије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врелина

03.04.2019 20:25

Леми кондуктер матиц,лиуди фицо,мали целица зоран,гусак синдикалац прде у исту тикву и убирају плодове свога криминалног рада-удрузења.Цуре у јавност њихова лицна примања,бонуси и други бенефити тако да све постаје јасно.А лазо лазо стецајна мафија се не огласава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2019 19:40

Поповицу па оцигледан си као дан...

Name

Народе глупи!

03.04.2019 20:30

Зашто нисте прењели потраживања болница, већ сте прењели потраживања ове фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

03.04.2019 20:46

ауу "синдикат прати". сад ће багатон повући потезе,неће смјети даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

04.04.2019 04:13

Дакле и ти си насјео на руду а ако је тако као сто прицас а не мислис тако засто напустас глиницу и ти и зена засто не останете у так ом благостању

Name

Ре

04.04.2019 19:41

Синдикала не смије нигдје...

Name

мајмун ко

03.04.2019 23:20

ста ти булазнис,тацно се види да ниси у додиковој партији и лафо не знас ста се десава и ко стоји иза те фирме и кафане у цугу.Сабери се мало ако се вец ниси сабро па нек те неко паметнији замјени и покрене питање те нове приватицзације ако вам је стало до фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој

04.04.2019 04:03

Смиљаницу. Ти си вјероватно наставак прице прослог синдиката који је био синдикат Литванаца а не радника. Једини цовјек који је био прави истински борац био је господин Савиц. Зали Бозе сто се борио за људе који су га издали за пецено прасе и гајбу пива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

панда

04.04.2019 07:15

Треба дати прилику и треба да прође мало времена како би се видјели резултати овога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слика у огледалу

04.04.2019 19:23

Чудан неки синдикалац, чудан и синдикатЈ. Још чуднији. Инверзија као да је.

ОДГОВОРИТЕ