Путовање на најдаље мјесто на планети

Некада веома успешна област за лов на китове, а сада је насељавају само пингвини.

Путовања 03.04.2019 | 11:50
Путовање на најдаље мјесто на планети
“Држаћете се барем 200 метара подаље од китова, препуно је азбеста, а кровови само што се не уруше“, било је обавештење које је чуо Шафик Мегџи, награђивани новинар ББЦ-ја који је одлучио да посети острво Јужна Џорџија. 

Острво се налази на југу Атлантика, а дугачко је 170 километара, ширине 29 километара. Некада је било стециште ловаца на китове, а данас га је природа поново заузела и на њему живе морски слонови и око 400.000 пингвина.

 Острво је још 1675. године открио Антони де ла Рок, предузетник из Лондона, а у неким старим мапама је уписан као острво Рок. Тек 1775. године бродовласник Џејмс Кук придружио је ово острво Уједињеном Краљевству, па га је тада и преименовао у Џорџија, у част краљу Џорџу Трећем. 

Када видите напуштене и зарђале бараке спремне да се уруше, тешко је замислити да је ова област била богата азбестом, али и да су се овде ловили китови.

Сада је то дивља, негостопримљива земља глечера, планина и фјордова. Осим тога, ради се о једном од најусамљенијих делова планете Земље. Британска прекоморска територија налази се на 1.400 километара од најближег насељеног подручја Фокланда. 

Задивиљујуће је то да има чак 18.000 туриста, али то су људи који острво посећују у склопу антарктичког крстарења.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар