Putovanje na najdalje mjesto na planeti

Nekada veoma uspešna oblast za lov na kitove, a sada je naseljavaju samo pingvini.

Putovanja 03.04.2019 | 11:50
Putovanje na najdalje mjesto na planeti
“Držaćete se barem 200 metara podalje od kitova, prepuno je azbesta, a krovovi samo što se ne uruše“, bilo je obaveštenje koje je čuo Šafik Megdži, nagrađivani novinar BBC-ja koji je odlučio da poseti ostrvo Južna Džordžija. 

Ostrvo se nalazi na jugu Atlantika, a dugačko je 170 kilometara, širine 29 kilometara. Nekada je bilo stecište lovaca na kitove, a danas ga je priroda ponovo zauzela i na njemu žive morski slonovi i oko 400.000 pingvina.

 Ostrvo je još 1675. godine otkrio Antoni de la Rok, preduzetnik iz Londona, a u nekim starim mapama je upisan kao ostrvo Rok. Tek 1775. godine brodovlasnik Džejms Kuk pridružio je ovo ostrvo Ujedinjenom Kraljevstvu, pa ga je tada i preimenovao u Džordžija, u čast kralju Džordžu Trećem. 

Kada vidite napuštene i zarđale barake spremne da se uruše, teško je zamisliti da je ova oblast bila bogata azbestom, ali i da su se ovde lovili kitovi.

Sada je to divlja, negostoprimljiva zemlja glečera, planina i fjordova. Osim toga, radi se o jednom od najusamljenijih delova planete Zemlje. Britanska prekomorska teritorija nalazi se na 1.400 kilometara od najbližeg naseljenog područja Foklanda. 

Zadiviljujuće je to da ima čak 18.000 turista, ali to su ljudi koji ostrvo posećuju u sklopu antarktičkog krstarenja.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar