Мировање и течност регулишу и притисак

Респираторне инфекције су увек оптерећење за кардиоваскуларни систем и то много више него што се препознаје.

Здравље 02.04.2019 | 12:42
Мировање и течност регулишу и притисак
СЕЗОНА инфекција се одужила, а многи не знају да су мировање и надокнада течности током инфекције веома важни, јер у супротном може да дође до поремећаја у регулацији крвног притиска, нарочито код пацијената који су склони његовим честим осцилацијама.

Респираторне инфекције су увек оптерећење за кардиоваскуларни систем и то много више него што се препознаје - каже проф. др Синиша Павловић, кардиолог Клиничког центра Србије. - Утицај повишене телесне температуре и болова у зглобовима на поремећај крвног притиска је индиректан, али постоји. Сваки степен повећања температуре доводи до повећања пулса од седам до 10 откуцаја у минуту, па је вероватно да дође и до скока притиска, мада је чешће реч о субјективном осећају симптома хипертензије.

Компликације у регулацији крвног притиска могу да настану и током стомачне инфекције.

- Све стомачне вирозе доводе до поремећаја нивоа електролита, или, народски речено, соли у организму, што и јесте главни разлог осећаја исцрпљености - каже професор Павловић. - С обзиром на то да електролити утичу на биланс течности у телу, а да је течност повезана са крвним притиском, јасно је да долази до извесног поремећаја крвног притиска. Међутим, потребно је истаћи да су ти поремећаји минимални и кратко трају, али је свакако потребан опрез. Све зависи од општег здравственог стања пацијента и степена и тежине инфекције.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар