Mirovanje i tečnost regulišu i pritisak

Respiratorne infekcije su uvek opterećenje za kardiovaskularni sistem i to mnogo više nego što se prepoznaje.

Zdravlje 02.04.2019 | 12:42
Mirovanje i tečnost regulišu i pritisak
SEZONA infekcija se odužila, a mnogi ne znaju da su mirovanje i nadoknada tečnosti tokom infekcije veoma važni, jer u suprotnom može da dođe do poremećaja u regulaciji krvnog pritiska, naročito kod pacijenata koji su skloni njegovim čestim oscilacijama.

Respiratorne infekcije su uvek opterećenje za kardiovaskularni sistem i to mnogo više nego što se prepoznaje - kaže prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog Kliničkog centra Srbije. - Uticaj povišene telesne temperature i bolova u zglobovima na poremećaj krvnog pritiska je indirektan, ali postoji. Svaki stepen povećanja temperature dovodi do povećanja pulsa od sedam do 10 otkucaja u minutu, pa je verovatno da dođe i do skoka pritiska, mada je češće reč o subjektivnom osećaju simptoma hipertenzije.

Komplikacije u regulaciji krvnog pritiska mogu da nastanu i tokom stomačne infekcije.

- Sve stomačne viroze dovode do poremećaja nivoa elektrolita, ili, narodski rečeno, soli u organizmu, što i jeste glavni razlog osećaja iscrpljenosti - kaže profesor Pavlović. - S obzirom na to da elektroliti utiču na bilans tečnosti u telu, a da je tečnost povezana sa krvnim pritiskom, jasno je da dolazi do izvesnog poremećaja krvnog pritiska. Međutim, potrebno je istaći da su ti poremećaji minimalni i kratko traju, ali je svakako potreban oprez. Sve zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i stepena i težine infekcije.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar