Додик одустаје од подјеле БиХ?

У најновијем "Мосту" Радија Слободна Европа разговарало о томе да ли је Милорад Додик поново направио политички заокрет, овога пута према Европској унији. Саговорници су били Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука у Бањалуци и Ибрахим Прохић, политички аналитичар из Сарајева.

Босна и Херцеговина 01.04.2019 | 10:32
Додик одустаје од подјеле БиХ?
Било је ријечи о томе како Додик у посљедње вријеме све више пропагира европски пут Босне и Херцеговине, колико су на то утицали његови сусрети у Бриселу са званичницима ЕУ, а колико предсједник Србије Вучић, да ли би приближавање Босне и Херцеговине Европској унији значило крај Додиковог сна о уједињењу са Србијом, како су се западни амбасадори у Босни и Херцеговини нашли у чуду због нове Додикове реторике, да ли Додик поправља односе са Бриселом и због тога да би био скинут са америчке црне листе, да ли је Додик толико дуго на власти прије свега због тога што је прагматичан политичар и спреман је да се прилагођава, као и о томе да ли је његово садашње окретање Европској унији искрено.

Омер Карабег: Додик је недавно изјавио да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Босне и Херцеговине. Раније је био много скептичнији према Европској унији и имао је доста замјерки на понашање кључних земаља Уније према Републици Српској. Откуд та промјена?

Милош Шолаја: Види се та промјена, али види се и промјена у приступу Босне и Херцеговине према Европској унији, откако је Милорад Додик постао члан Предсједништва и његов предсједавајући. Његова реторика је другачија. То није ни чудно, јер је Додик прагматичан политичар и много је тога у његовој политичкој каријери било је диктирано прагматичним разлозима. Не треба заборавити да је и Србија, која је за Републику Српску најважнији партнер, снажно опредијељена за европски пут.

Бриселска тајна

Ибрахим Прохић: Заиста се може говорити о промјени Додиковог односа, не само пема Европској унији, него и према сопственој позицији унутар структура власти у БиХ. Иначе, почетак Додиковог мандата у Предсједништву био је потпуно другачији од овога што сада видимо. Тада је махао заставама, истицао националне симболе, показивао мишиће.

Ја бих садашње Додиково понашање назвао прилагођавањем новим условима. Јер није исто бити у опозицији према органима БиХ и бити дио власти на нивоу БиХ. То су двије поприлично различите позиције које налажу и различито понашање. Сложио бих се с колегом Шолајом да је Милорад Додик првенствено врло прагматичан политичар, а то значи да се он прилагођава околностима и заступа она стајалишта која му доносе бенефите, односно добит. Имали смо прилике да дуги низ година пратимо промјене у његовим ставовима, па чак кад су у питању и темељна опредјељења. Неко је сабрао све његове изјаве и, када то прочитате, стичете утисак да то није говорила иста особа. Али јесте, јер је његова главна особина да се прилагођава.

Додик се промијенио након повратка из Брисела, гдје је био са два друга члана Предсједништва. Он се вратио другачији, нешто се по мом суду десило у тајним разговорима, о чему јавност није обавијештена. Постао је знатно умјеренији у реторици, интонација му је блажа, наглашава да је отворен за договор. Постао је агитатор европских интеграција Босне и Херцеговине. Наравно, да би сачувао свој имиџ бескомпромисног борца на политичкој сцени, повремено износи своје познате тврдокорне ставове, али у пола гласа, рекао бих.

Милош Шолаја: Не мислим да се је нешто тајно догодило у Бриселу. Већ одавно нема тајне дипломатије о тако важним стварима. Мислим да је то више посљедица директних контака са бриселским званичницима. С друге стране, треба знати да је Република Српска у многим реформама у великој мјери у предности. Она је одмах након избора конституисала власт, што није случај са Федерацијом БиХ, тако да и на тој основи Република Српска може да заради много позитивних поена када је у питању однос према Европској унији.

Којој изјави вјеровати?

Омер Карабег: Недавно је Додик у интервјуу Ал Џазири изјавио да територијална цјеловитост Босне и Херцеговине није спорна, већ је спорна њена нефункционалност. Човјек би помислио та је то велика промјена у односу на раније изјаве, када је говорио да ће се Босна и Херцеговина распасти, јер је неодржива. Међутим, након двадесетак дана у Нишу на обиљежавању 20. годишњице НАТО бомбардовања Србије Додик се вратио старој реторици и рекао: “Немојте ми вјеровати када кажем да је Босна и Херцеговина могућа, јер је она резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе“. Није изостало ни помињање уједињења са Србијом. Е сада, који је прави Додик - онај који Босну и Херцеговину уводи у Европску унију или онај који каже да она није могућа и очекује уједињење Републике Српске са Србијом.

Ибрахим Прохић: И један и други. Његово политичко дјеловање је екстремно прагматично, рекао бих прагматично до перверзије. Због тога Додик мора упадати у контрадикције и он, по мом суду, свјесно износи контрадикторне ставове. Помињали смо посјету Бриселу и Додикову прагматичност као разлоге његове промјене, али има нешто што је битније за разумијевање те промјене. Додик је дан по повратку из Брисела отишао у Београд код предсједника Србије Вучића, рекао бих - његовог ментора. Додикова политика првенствено зависи од става и потреба Београда. У оквиру Босне и Херцеговине, поготово Републике Српске, Додик фигурира као особа неупитне политичке моћи.

Међутим, та његова политичка моћ није аутономна, она не извире из његових стварних капацитета, већ је трансферирана првенствено из Београда, а једним дијелом и из Москве. Оно што је интерес Београда - то ће Додик недвосмислено заступати. Када је Вучић прије годину и по био у Сарајеву и када је рекао да Босна и Херцеговина у Србији има искреног пријатеља, мене су тада питали шта мислим о тој изјави, да ли је она стварно искрена. Рекао сам да ћемо о томе судити на основу онога шта ће говорити и како ће се понашати Милорад Додик. Дакле, мислим да Додик не води аутономну политику, већ да слиједи упуте из Београда.

Функционалност БиХ

Милош Шолаја: Мислим да су те двије изјаве које сте цитирали, господине Карабег, различите. Територијална цјеловитост БиХ није спорна све до оног тренутка када се оспори неким политичким аргументима у које спада и политичка моћ. Од самог почетка преговора о БиХ - дакле од Кутиљеровог плана, па надаље - она почива на двије константе. Прва константа је да се не мијењају границе, што је у Дејтону прихватила и тадашња власт у Републици Српској, тако да је Босна и Херцеговина са другачијим политичким системом поново рођена у Дејтону.

Друга константа, која је такођер договорена у Дејтону, је да се Србима и Хрватима омогуће односи са Србијом и Хрватском. Суверено је право Републике Српске да успоставља специјалне, паралелне везе са Србијом. То подразумијева економске, социјалне, научне и културне везе, али и блиску политичку сарадњу. Ако посматрате односе Републике Српске и Србије у посљедње двије деценије, видјећете да су они увијек били добри без обзира ко је био на власти у Бањалуци и Београду. Дакле, не ради се о неком диктату већ о усклађеним политикама, а изнад свега је принцип да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума.

А што се тиче Додикове изјаве да Босна и Херцеговина није могућа, она је могућа све док се не покаже да је немогућа. Како стоје ствари у посљедње вријеме, чини се да Додик није једини који показује да она није функционална. Она заиста није функционална, јер се не поштује чак ни законски рок од 15 дана за формирање Савјета министара. Постављају се разни услови и предуслови као онај о прихватању МАП-а, Акционог плана за чланство у НАТО пакту, мада га Европска комисија не поставља.

Ибрахим Прохић: Сви се ми можемо сложити с Додиком и са свим осталим који тврде да је БиХ нефункционална. То је тачно, али то није разлог да се тврди да је она немогућа. Она је нефункционална не зато што је немогућа, већ зато што политичке странке нису у стању да успоставе функционалну државу. Зашто Република Српска може да конституише власт, а Федерација БиХ не може? Два су главна разлога. Први је што је уставна конституција Федерације пуно компликованија од уставне конституције Републике Српске. Други разлог је што постоји спрега између Додика и Човића који у бити имају исти политички циљ. Додик жели показати да је држава БиХ нефункционална из чега изводи закључак да је немогућа и неодржива, што му, по његовом суду, даје право на сецесију. Човић жели показати да је Федерација нефункционална, па је зато треба промијенити што се може ишчитати као жеља за реафирмацијом оног предратног и ратног циља, а то је трећи ентитет. Та два циља су компатибилна.

Истине ради, ово што приговарам Додику и Човићу на исти начин са малим нијансама може се приговорити и такозваном политичком Сарајеву, односно да будем конкретан Странки демократске акције. Они са своје стране такође доприносе конфузији и нефункционалности. Колега Шолаја је апсолутно у праву када говори о непоштовању рока за формирање Вијећа министара. За то већу одговорност имају СДА и члан Предсједништа Жељко Комшић. Дакле, кривица и одговорност није само на једној страни. Не кажем то да бих правио вјештачку равнотежу него зато што мислим да они који се у Сарајеву бусају у патриотска прса не раде за аутентичне интересе БиХ. Додику се такође може приговорити што доводи у питање раније одлуке државних органа о путу БиХ ка НАТО пакту. У политици је увијек проблем када не признајете оно што је раније договорено.

Омер Карабег: А да ли то што Додик одбија да се уопште разговара о Акционом плану за чланство у НАТО пакту може бити препрека на путу БиХ у ЕУ?

Ибрахим Прохић: Не бих везивао те двије ствари. Пут БиХ у ЕУ је једна димензија, однос БиХ према НАТО пакту - друга. Мислим да треба имати осјетљивост за сентименте других. При томе мислим на сентименте Срба због бомбардовање Београда од стране НАТО пакта, без обзира због чега је до тога дошло. Ваља уважити сентименте које Срби имају према томе. То би била помирљива политика. Све док у Босни и Херцеговини свако не буде поштовао сентименте оног другог, ова земља не може кренути напријед. Мени је посебно драга она изрека - у Босни и Херцеговини не може бити добро, док свима не буде добро.

Америчка црна листа

Омер Карабег: По неким мишљенима, Додик поправља односе са Бриселом и због тога да би био скинут са црне листе Сједињених Америчких Држава. Њему је то изгледа постало посебно важно. У посљедње вријеме било је неколико најава из Републике Српске да ће он бити скинут с те листе.

Милош Шолаја: Мислим да скидање са америчке црне листе заиста тражи много политичког напора. Није ријеч само о односима са Бриселом, већ и о унутрашњим односима, релаксирању ситуације. Сада је дошао нови амерички амбасадор и то ће бити прилика да Додик успостави коректан однос са америчком администрацијом. Додик је те санкције зарадио искључиво због критике претходне америчке амбасадорке. Оно што је он говорио, није било баш било без основа, али са моћнима у свијету не треба се поигравати.

Ибрахим Прохић: Не ради само о реторици, већ о односима Вашингтон - Додик и Брисел - Додик. Можда звучи превише оптимистично, али мислим да је на тим релацијама дошло до одређених промјена. Ових дана сам у разговору са амбсадором једне западне земље сазнао да су они на неки начин затечени, али и охрабрени промјеном понашања и ставова Милорада Додика у вези са низом битних питања која се тичу стабилности и односа у Босни и Херцеговини. Не само због ове информације, већ и због читавог низа других индикатора чини ми се да је Босна и Херцеговина након дугог периода главињања и ретроградних друштвених и политичких процеса коначно у ситуацији да се помакне напријед.

Узмимо само однос између Додика и Вашингтона. Раније је то била мртва релација између Додика и амбасадорке САД-а. Данас имамо нешто друго при чему морамо имати на уму да није дошло ни до какве промјене политике Вашингтона према БиХ, већ до промјене тактике. Међутим, све те промјене условљене су првенствено односима између Србије и Брисела и Србије и Вашингтона. Како се на тим релацијама буду рјешиле ствари, по истом рецепту ће мање-више бити разрјешене и у Босни и Херцеговини. Дакле, колико год нам се чинило да је Додик проблем, мислим да је он само ехо проблема који постоје на геостратешком плану. У том контексту поменуо бих повезивање статуса Косова са статусом Републике Српске и игре око тога. Тврдим да ће питање Републике Српске бити рјешено онда када се дефинитивно рјеши статус Косова, односно спор између Београда и Приштине. То ће умногоме одредити не само понашање Додика, него и многих у Босни и Херцеговини.

ЕУ и самосталност Републике Српске

Омер Карабег: Ако је Додик искрено за то да БиХ уђе у ЕУ, а он то отворено заговара, онда нема ништа од осамостаљења Републике Српске и њеног припајања Србији. Да ли то значи да Додик одустаје од тог циља о коме је годинама говорио?

Милош Шолаја: Шта је данас независност, када су геополитичке и геостратешке релације у свијету значајно измијењене. Шта значи бити независан, а бити у Европској унији? Кад данас путујте Европом и не примијетите када из једне државе пређете у другу. У Европској уније нема унутрашњих граница, оне су само на спољњем ободу ЕУ. У том смислу спреман сам чак и да тврдим да је Република Српска већ сада независна. Она може потпуно независно да води економију све у складу са Уставом БиХ. Шта мислите како су се развили Фландрија и неке друге европске регије. Ако Репубилила Српска буде толико економски ефикасна, зашто да не буде самостална, да не користим ријеч независна, у процесу одлучивања. Исто важи и за Федерацију БиХ. Али, умјесто да се такмичимо на економском плану, ми имамо стално затезање на националним основама.

Омер Карабег: Господине Шолаја, ви сте рекли да је у економском смислу Република Српска практично независна и да у ствари може да ради оно што жели. Па чему онда толике приче о осамостаљењу, о стварању властите државе, о припајању Србији?

Милош Шолаја: То је политичка прича која добро пролази. Много је теже остварити резултатате на економском плану. Данас највећи друштвени производ имају двије мале европске земље чија имена почињу словом Л - Лихтенштајн и Луксембург. Луксембуг има нешто више од 40.000 евра по становнику. Дао је и предсједника Европске комисије. Зар такви не могу да буду и ентитети у Босни и Херцеговини? Хајде да радимо на томе. Земља не постаје богата на бази празне реторике.

Ибрахим Прохић: За мене је битнији овај први дио вашег питања - да ли је Додиково опредјељење за Европску унију искрено. Мислим да није, као што није ни код осталих челника етаблираних политичких странака. Поставља се питање зашто није могуће ово што говори колега Шолаја и што би било добро - не само за ентитете него и за цијелу државу. Зашто политички челници де фацто не желе да земља иде према Европској унији? Одговор је врло једноставан. Они не желе у Европску унији зато што би морали усвојити стандарде и принципе који тамо важе. Прије свега, не би могли да контролишту стубове државе - полицију и правосуђе.

А национални лидери желе да их држе под контролом, јер се иза многих од њих вуку репови и сумње да су повезани са криминалним радњама. Због тога они искрено не желе да Босна и Херцеговина уђе у Европску унију. Ова њихова проевропска реторика, коју сада слушамо, је изнуђена, то није њихово искрено увјерење. Што се тиче Додика, он јесте прагматичан, он није националиста, као што то није био ни Милошевић, али је добро осјетио бенефите које доноси власт. Он се грчевито бори да задржи те бенефите као што то чине и остале његове колеге у другим етничким заједницама.

Вучићев идеални помоћник

Омер Карабег: У закључку, да ли је Додик направио заокрет, да ли је на политичкој сцени заиста један нови Додик?

Милош Шолаја: Као прагматичан политичар Додик прати оно што се дешава и на основи тога повлачи потезе водећи рачуна о бирачима. Зато нам се чини да се међусобно искључује оно што он говори у Сарајеву и што говори у Нишу. Међутим, он се врло прагматично односи према свакој публици.

Ибрахим Прохић: Не, није то нови Додик. То је онај исти Додик који се само прилагођава. Он није досљедан у својим идеолошким и политичким ставовима, али је досљедан у својој недосљедности, а то значи да досљедно прати актуелне политичке вјетрове. То можемо илустровати његовим односом према предсједницима Србије - од Тадића, преко Томе Николића, до Вучића. Увијек је успијевао да се прилагоди, да нађе некакав модус вивенди са предсједником Србије без обзира ко то био. То му је успијевало зато што је увијек био потребан Београду, а у овом тенутку посебно је потребан Вучићу.

Вучићева политичка игра се своди на сљедеће - произведи проблем, а онда се појави као онај који га рјешава. У тој политичкој игри Додик је идеални помоћник.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 84

Оставите коментар
Name

Харе

01.04.2019 08:38

Додик ће бити највећи Бошњи живи били па видјели Баја звани Камелеон

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТТ

01.04.2019 09:11

Борба како сачувати покрадене милионе.

Name

Дудук

01.04.2019 09:28

Додика само паре интересују, да сачува опљачкано и да га увећа још тилико (3,6 +3,6 = 7,2 милијарде КМ).

Name

пљачка стољећа

01.04.2019 09:39

Пропаст је што је Додик мегаломан у пљачки, а сви режимски функционери немилосрдно пљачкају стотине милиона кроз; узимање кредита, ненамјенско трошење и прање пара, неспособност руководиоца ...

Name

Правда

01.04.2019 09:46

Стигла је правда знаци цјеловита БиХ поздрав за Додика и његове гласаце нек се богати јос висе.

Name

РС

01.04.2019 09:58

РС је уништена криминалом Додиковим и она је само још мало на папиру. Као кад богато домаћинстви/фирму преузму лопови па се задуже под хипотеку, опљачкају ко ће више, ништа не производе ... и оно оде у туђе руке за багателу. То су угледни економисти давно рекли.

Name

ре

01.04.2019 10:16

Овај Шолаја је Бајин портпарол, то се види из авиона.

Name

Горан

01.04.2019 11:38

Пропала бих, на силу је одржавају

Name

ре Горан

01.04.2019 12:25

Имаш право на своје мишљење, све је данас на силу, Израел је држава створена на силу и данас великом силом брањена, Косово је држава створена силом, Босна је старија од свих држава на Балкану, мислити да ће евентуалним распадом БиХ само једна страна бити оштећена је тотална погрешка, али кажем, имаш право на мишљење и то је све. Имам и ја право на мишљење, БиХ никад јача и тренутно је у најбољој позицији икада. Ентитет РС у најлошијем положају од дејтонског мировног споразума, никад гора ситуација у РС.

Name

Психолог

01.04.2019 14:54

Овај циркусант на слици мисли да је соумен зато узива кад му се даје оволика пазња

Name

реалност

01.04.2019 19:48

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

Тако је Харе 01.04.2019 10:38

01.04.2019 20:23

Додик никада није озбиљно мислио да руси Босну и Херцеговину. Он це је за вријеме свог предсједавања увести у ЕУ и НАТО. Али, изгледа да це се ЕУ распасти, а НАТО остати. Додик само глуми и лазе народу да је он за сарадњу са Русима. Продаце је Американцима за јос који мандат у бањалуцкој недодјији. Додик ради и за Бакира и Драгана Цовица, а за Додика раде многи "папци" из Републике Српске. Народ је глуп, неце то да схвати, а врло је оцигледно.

Name

Путз, Путз

02.04.2019 03:42

Тако се понашају Клептомани, Параноици, Шизофреници ...

Name

Бибер по Пилаву

02.04.2019 03:58

МИ се 20 година цудимо како цовјек мијења мисљење, а он је цијели зивот са оцем провео на пијаци. Знамо да се на пијаци мисљење мијења сваки дан, у зависности како иде понуда и потразња. Знаци : ЗАКОН ТРЗИСТА који се свакодневно мијења

Name

реалност

02.04.2019 20:08

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

К55

03.04.2019 11:08

Тај Камелеон мозда предзе на ислам и оде на хадз у Меку са Бакиром.Није искљуцено да посјети Алијин гроб и ода му ода поцаст.Највеци глумац на насим просторима и као такав треба га предлозити за Оскара за карактерну трансформацију.Уствари он је глумац а не политицар а ми то нисмо ни знали и немоземо бити кивни на њега јер је он Америцки глумац којег су поставили Американци да глуми оно сто му казу.Ко га је поставио у тај театар тај га и плаца.Незнам само јели Спилберг умијесан у све то

Name

Ја

01.04.2019 08:50

1. Април.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

01.04.2019 10:52

Остаце тај на власти док год има гдје који милионциц да се украде...а сто и не би кад мозе...у свим предратним легалним пословима је пропао, а застицен политиком сверца, пљацка и корумпира ста хоце и колико хоце...

Name

дотт

01.04.2019 08:50

Потписаће он и за НАТО само док утврди свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

01.04.2019 09:11

То је већ заврсено.

Name

01.04.2019 15:31

Лоло моја, што си ми се смрко? Да богда ми ти до сутра.****!!!! ✊✊✊✊✊✊

Name

Мирко

01.04.2019 08:54

Гласали сте и добли сте сто треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЗ

01.04.2019 09:13

Није народ гласао, већ су избори покрадени, најбољи примјер опозив начелника општине у Теслицу.

Name

Асд

01.04.2019 10:07

Покрадено јесте али можда 5 до 10 %. Ипак народ жели и воли овакав систем у коме влада непотизам, корупција, криминал, јавашлук.

Name

Асд

01.04.2019 10:07

Покрадено јесте али можда 5 до 10 %. Ипак народ жели и воли овакав систем у коме влада непотизам, корупција, криминал, јавашлук.

Name

истина

02.04.2019 07:30

Избори су покрадени. Они нису одавно побједници. Влада формирана на корупцији.

Name

Ђорђе

01.04.2019 08:55

Његов задатак је да уништи Републику Српску, нисте схватили. Војску је већ одавно уништио, народ нестаје, институције уништене, скупштина циркус и итд... Још од Републике Српске остала је полиција, од ње прави циљано "Крпу", успијева. Он је играч ЦИА-е, био и остао. Мислите "лупам" и ја бих волио...Поззз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТТ

01.04.2019 09:10

Одличан коментар.

Name

За Ђорђа

01.04.2019 09:50

Еј мој Ђорђе, не лупаш ти него су теби лупнули по глави па пишеш бљувотине и глупости.

Name

разумио

01.04.2019 10:13

Резултати се слазу са реценим! Емпиријски утврдјено али истинито!

Name

ццц

01.04.2019 10:33

Наравно да је ционистички играч.Дошао на тенковима СФОР-а,доводи ционисту Либермана и прави му канцеларију.Наравно да ће реторика бити просрпска,неће ваљда говорити о Султану Мехмеду док разара Републику Српску.

Name

ре

01.04.2019 16:52

Имас ли икакав ваљан доказ да је Додик цовјек Цие ? Волис претпоставке,коинциденције,индиције,,,.

Name

ре: За Ђорђа 01.04.2019 11:50

02.04.2019 17:16

Ђорђе је за тебе пророчица ПИТИЈА! Ти си један најобичнији бот и Додиков дупеувлакач.

Name

Милан

01.04.2019 09:00

Ови са радиа Слободна Европа су толико искомплексирани Додиком да се цовјеку стално стуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

01.04.2019 14:20

ШТУЦАЋЕ СЕ И ТЕБИ КАД ОН РАСПОЛАЖЕ МИЛИЈАРДАМА А ТИ БИЈЕДНИЧЕ ПРОДАНИ НЕЋЕШ ИМАТИ НИ ЗА КИФЛУ КАД ВИДИМ ТАКО ГЛУП КОМЕНТАР П ....МИ СЕ

Name

Јозина Брозина

01.04.2019 09:00

Само се Југославија и Србуја могу комадат !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

01.04.2019 11:56

Овај Бурле је сауцесник у убиству Николе Дјуровица кад га је Станислав Цадјо убио аутомобилом Бурле Миле је био са Цадјом у ауту!

Name

@МИЛАН 01.04.2019 13:56

03.04.2019 08:19

Бурле је по закону требало да буде свједок о тој саобрацајној несреци у којој је недузна зртва био НИКОЛА ДЈУРОВИЦ. Да је Република Српска права и правна дрзава Бурле би био приведен на суд уз полицијску пратњу уколико не би добровољно досао по позиву тузиластва.

Name

велико постење

01.04.2019 09:02

Вук длаку мења цуд остаје вуција зени веруј само када спава рдја од рдје немозе друго бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста ново од њега

01.04.2019 09:04

Додик се прилагодјава... Камелеон до јаја! Одласком у Сарајево видио је мало свијетле.. Комуницира са представницима ЕУ.. Друзи се са другим народима. Не пролази висе његов примитивизам и вулгарност! Хало људи Сарајево је културни центар био од давнина! Упоредите само политицаре из Са и ове из Крајине. Нпр. Саровица и Додика! Одраз културе и примитивизма! Да је он могао да се прилагоди културним вредностима неби превлацио административни центар у БЛ остало би то у Истоцном Сарајево. Свакако је у Уставу РС уписан као главни град РС! Али... Гдје це сировина у урбани простор. Њему треба лагање, вулгарност, дрскост... И за то му је погодна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХХ

01.04.2019 09:14

Ма играце он игру са црним ђаволом само да сачува покрадене стотине милиона ЕУР.

Name

ре

01.04.2019 10:25

Мислим да Додик користи ситуацију и дезинформисано и помало дезорјентирано бирачко тело "филује" јефитном реториком о самосталности РС и константном пљувању по БиХ. Та политика је само нанијела велику штету управо РС у коју се он куне. Он је само мало почетком мандата наставио у Сарајеву спроводити ту причу, сјетимо се оно са заставом, добро се зна да држава Босна и Херцеговина има своју заставу, ентитети не могу уцјењивати државу, тај Бајин перформанс је завршен и он је сада као бубица, мада му и даље недостаје она његова бахатост и клањање подчињених, тога у Сарајеву нема. Он је један превртанер који сам себе демантује у једом те истом говору, мени ништа није изненађујуће а његови бирачи у већини случајева немају појма, они живе у неком "паралелном универзуму".

Name

Вупер

01.04.2019 09:05

Ви причате о Додиковој бризи за народ, па сад као он то неради више. Никад за никад се није бринуо за народ и РС. Свеједно му је шта ће бити са РС и народом. А ви причате ето он под притиском па мора тако. Ви или немате појма или несмете да кажете праву истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наша лоша стварност!

01.04.2019 09:06

И вас двојица сте прагматични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сизофреник, хитно лијецење

01.04.2019 09:17

Додик није никакав прагматицан политицар. Он је сизофрена особа и теско народу када га оваква особа води. Неко кога није брига ста је и када рекао или урадио и који никад не стоји иза својих ријеци и дијела је или ненормалан или неморалан до срзи. Овај би и на судјењу стално мијењао изјаве и тек би га тад прогласили неурацунљивим и послали на мјесто које заслузује. Ако би га послали у затвор и тамо би излудио људе. Схватили би колико они робијају за много мања злодјела и то би их скрхало. Није ми јасно ко уопсте мозе имати оваквог цовјека за пријатеља, а камоли да јос буде дрзавник и да од његове болести зависе милиони људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара пословица

01.04.2019 12:43

Људи из Лијевча нису могли свједочити на суду послије другог светског рата.Част изузецима али овај је флагрантан пример који је потврдио правило.

Name

Јасно

01.04.2019 09:17

Човјек се прилагођава сваком налогодавцу, Америка,НАТ-о ЕУ, управосе уклапа у ону констатацију књижевника Меше Селимовића, само на другом нивоу,о улизицама: "Улизице – то су за мене најгори људи на свијету, најштетнији, најпокваренији. Они подржавају сваку власт, они и јесу власт, они сију страх без милости, без икаквог обзира, хладни као лед, оштри као нож, као пси вјерни свакој држави, као курве невјерни сваком појединцу, најмање људи од свих људи. Док њих буде нема среће на свијету, јер ће уништити све што је истинска људска вриједност"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.04.2019 09:21

Да каже да је данас 1 април , неможеш вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тај прагматичар како кажете, ради за себе , а не за будуће генерације

01.04.2019 09:29

Питам се може ли србима да осване дан без Додика, могу ли да удахну ваздух без њега ? Страшно је кад се од једног дрвета не види цијела шума. Ето до чега се довео српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

01.04.2019 09:56

ЗА. СТО ПАРА У СТО ВОЉА. СВЕ СЕ МОЖЕ ПРОМЕНИТИ АЛИ ЊЕГОВА ШИЗОФРЕНИЈА НЕ. МОЖЕ СВЕ ДОК ВУЧИЋ ФИНАСИРА РС А ДОДИК УВЕЋАВА ДОБИТ. ПАЛА ЈЕ ЕПС ПАЛИ СУ ИЗБОРИ. ДИПЛОМЕ СВИХ НА УВИД. САДА ЋЕ РАЈКО ВАСИЋ ПИСАТИ МОНОЛОГИЈУ ДОДИКУ И ЛУДОСТИ ЖЕЉКЕ.

Name

сваста

01.04.2019 10:03

Када осване дан без бакира лако цемо за додика.

Name

Дилдо

01.04.2019 09:31

Давно сам рекао а и сад казем. Највеци босанац на овим просторима је Милорад Додик. А казем и ово. Први пресједник, кад буде само 1 а не 3, бит це управо он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2019 11:44

Потписујем. Цак ста висе Додик је опет најмање националиста за ризику од ове друге двојице(Бакир, Цовиц). Прави Додик је уствари онај с поцетка његовог мандата, кад су га странци довели на власт. Али је брзо сватио да Српски народ (назалост) неинтересује економија и веци стандард, па је брзо промјенио плоцу и поцео Србовати сто код затуцаног народа итекако пали. Народ висе воли кад Миле казе Босна није дрзава него да казе отворицемо три фабрике,јер на Србовању се добијају назалост избори. И Миле је сад на Србовању направио култ лицности дотле мјере да народ мисли ако нема Милета нема ни Р. Српске која је међународно призната од цитавог Свијета. Али сташ ти неуком народу прицат, него Миле дери багру до посљедњег Србина боље нисмо ни заслузили.

Name

Опредјељење

02.04.2019 07:34

Није њему ниста својствено од тога, он је прије свега криминалац и није једини.

Name

Бошњак м

01.04.2019 09:35

Па колико људи могу бити глупи и говорити о некој промјени политике код Додика. Он вам је још једном ( као и много пута до сада ) прије пар дана у Крагујевцу све рекао. Паметном је доста и паметан цовјек би тразио одговор на то све. Ова двојица квази стручњака из Сарајева су стварно јадни, гаде ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.04.2019 09:54

Ј..е се њему и за босном и републиком српском он ради за своју гузицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.04.2019 10:32

Питали се ико шта је са рафинеријом нафте у Броду, ко ће патити стотине милиона марака нагомиланих дугова?

Name

Робин Худ

01.04.2019 10:27

Прагматизам (из старогрчког прагма "дјеловање", "рад") означава филозофски став који сматра да су идеје добре само као план дјеловања и да имају вриједност према учинку – или према користи (када идеја помаже при лакшем рјешавању проблема и прилагодби).....а да ли је он ,прагматизам,темељен на принципијелности и одбрани - очувања закључака НС РС, која је именовањем и кандидатуром лица обавезала истог да овај поглед тумачи и вреднује кроз повјерене му закључке највећег законодавног тијела РС, које има задатак да брани и представља свеопште интересе његовог народа....!!! Стога је важно коме он подноси рачуне и да ли их икоме и подноси......???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуликожа Корупционар

01.04.2019 11:11

ЗА СВЕ ЈЕ САДА КАСНО МОЈ НЕПИСМЕНИ НАРОДЕ ОН ЋЕ ДА ОДЛЕТИ ЗА МИЛИЈАРДАМА ТАМО ГДЈЕ ИХ ЈЕ ПОЛОЖИО НА РАЧУН ОДАКЛЕ ГА НИКАД ЗАКОН НЕЋЕ ИСПОРУЧИТИ ОВОМ ПРАВОСУЂУ ТО ЈЕ РУСИЈА И СРБИЈА ОД ОВЕ ДРЖАВЕ И ОВДАШЊЕ ПЛАТЕ НЕ ЖИВИМ ВИДЈЕЋЕТЕ НЕПИСМЕНИ НАРОДЕ КОГА СТЕ БИРАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схарп

01.04.2019 11:13

Иако није једини политичар који је, у току досадашње каријере на БХ сцени, показао бескрајну дволичност , Милорад Додик је дифинитивно на самом врху када је у питању давање контрадикторних изјава према потребама дневнополитичких дешавања. Он је дефинитивно шампион када се узме у обзир однос изборног резултата и његових дугогодишњих слалома између разних утицаја у БиХ. Чињеница је да је његово гласачко тијело очиглено спремно да опрашта разне лажи и дволичне изјаве инстант патриоте те да изнова прије вјерује његовим изјавама испод шатора на предизборних "скуповима" него званичим изјавама на службеним састанцима са највишим представницима разних домаћих и страних институција. То и не чуди када се анализира ниво образовања и мјесто одрастања и пребивања његовог гласачког тијела. Заправо, Додик јесте симбол бесмисла које влада у Републици Српској, али и у самој БиХ, јер и у Федерацији БиХ такође постоје бројни примјери слаткорјечивих дволичних политичара, који се , и поред бројних предизборних обећања, окрећу личном интересу када им се пружи прва прилика. Све је то слика оне Андрићеве Босне коју је некад давно описао у својим генијалним дјелима у којима су описани догађаји који се , очигледно, понављају и данас, вијековима касније само са неким новим протагонистима. Лијепо нам је Андрић рекао да смо Проклета авлија, били и остали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

01.04.2019 11:19

Додик је увјек био умјерени политичар,само је на нечију акцију имао реакцију ,што треба признати,па чак и меднародна заједница је увјек реаговала на Додикову реакцију,а никад на нечију акцију (Бакирову)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сваста

02.04.2019 08:00

Па он није ни умјерен криминалац, а политицар јос мање. Ваља избјеци закон, ту ти је сва политика. У том слуцају срwдства сw не бирају, умјерwност нестаје.

Name

XXЛ

01.04.2019 11:51

МА ПРАВИ БОСАНАЦ...ПРАВОСЛАВАЦ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

01.04.2019 12:37

Ко јос вјерује у Додикове подјеле БиХ. Ни он сам у то вјерује. Само дизе свој рејтинг са отцјепљењем, референдуму итд. Он народу само баца прасину у оци. Реалност изгледа сасвим другација и то он зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови дан

01.04.2019 14:48

Док сване нови дан, ко зна ста це онда бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн69

01.04.2019 15:30

Циљ је слиједећи. Формирати вијеће министара. Убацити своје људе на сва мјеста у којима се доноси било каква одлука у вези Босне и Херцеговине. Послије са пајдасем из Широког Бријега направити од БиХ Мостар или садашњу федерацију. Ова нова влада би била као и онај градоначелник Мостара сто сједи већ десет година у столици. У том случају функцинисе само ентитет РС а други ентитет и држава стоје. Онда долази одцјепљење уз одређене корекције граница на шта ће Бошњаци бити принуђени јер ће бити у гету. Ту Срби добијају Брчко и ону шаку Хрвата око Орашја а Бошњаци се спајају преко Дрвара и Мркоњица са Крајином. Хрвати добијају своје у федерацији и малом дјелу РС-а. И то је то. Ови у Србију они у хрватску и мала филџан држава између. Да ли ће нам тако бити боље,чисто сумњам али могуће је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је могууце

01.04.2019 15:54

Мора сваки кримос имати своју мафијаску дрзавицу.

Name

Цццц

01.04.2019 20:54

Приглупо, тупаво и глупаво, најблаже речено

Name

Јаца

01.04.2019 16:43

Додику срамте било зашто не заштитиш србе у Хрваској и у Босни боли тебе курац за србима срамте било никоји нема да зштити Цркве лупају пљачаку по Хрваској по Босни а ти немрдаш ђубре једно смдрдљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило Дј

01.04.2019 22:35

Лактаски тракториста има циљ.Он се прилагодјава ситуацији,с једним и јединим циљем,а то је како сто дузе остати на власти и опљацкати све сто се мозе.Један класицни клептоман који не бира средства да оствари циљ.Зато су га и довели на тенковима СФОР-а да унисти и обезврједи РС.У економији је направио геноцид,друство је страсно назадовало у сваком погледу,вратио нас је најмање тридесет година уназад.Ако се овај пад не заустави црно нам се писе,у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

значење

02.04.2019 05:35

Кад неко нема образа,части и поштења за њега кажемо да је прагматичан,јбг нисам знао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зависи

02.04.2019 07:38

Сирок појам, али и од тога могу да страдају многи.

Name

Прозиран

02.04.2019 07:53

Сустина његовог прагматизма је опстанак на власти и пљацка. А манипулацијом се слузи да изгледа да је тиме успјео преварити стотине хиљада гласаца сто уопсте није истина него су покрадени гласови.

Name

Улизица

02.04.2019 05:50

Наивни Патуљци вјерујете Цовјеку који ради за свој дзеп и своју Фамелију.Па и ви да окусите СЛАСТ Милиона мијењали би сте се као Дан и Ноц.Зивите у Заблуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

милана

02.04.2019 11:57

Зар га још неко слуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

02.04.2019 16:15

Бејха је подијелена 1992 године.Нема ста ту да се дијели.Има да се раздрузи.Подјела и раздрузење нису исто, Ако је Додик одустао од раздрузења,раздруземо ми из СНСД- а Додика од власти и наци цемо новог ко це раздрузење спроведе до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Благојевиц

02.04.2019 22:59

овај коњ 10г.лазе овај глупи народ,нема ниста од русења БиХ,јер је то авантура трагицних размјера,у којој би муслимани триунфовали уз помоц НАТО пакта,а Русија се неби ни по јајима поцесала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУРЛЕ

03.04.2019 05:42

ЈЕБИ ГА БУРЛЕ,ПРОПАЛА ТИ ИДЕЈА О ПРИВАТНОЈ ДРЗАВИ "ДОДИКСТАН"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не!

03.04.2019 06:35

"...а то значи да досљедно прати актуелне политичке вјетрове..." Не прати Додик вјетрове, вец досљедно изврсава оно сто му је наредјено. То мозе само Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кока

03.04.2019 10:42

Папак врти гдје бургија неце. За паметног и висе него довољно.

Name

Идемо у пропаст

03.04.2019 08:56

Милу ,али и његове гласаце занима само задрзавање стецених позиција (новац ,радна мјеста без одговарајуце дипломе ,политицка ухљебљења ,добивање потицаја и других видова финансијских средстава ,неко је задовољан директорском фотељом ,а неко и мјестом цистацице у опстини ,или сколи и.т.д.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxБОСАНАЦxxx

03.04.2019 17:17

Е мој Народе , у Босни и Херцеговини опљацкали су сто могу ал кад се отварају нове могуцности , да из ЕУ добију тј покраду јос висе која би будала рекла Не ?! А вас нек даље трују национализном , а ви сте они који су довели на власт , Додика , Човица и Изетбеговица . Вјеруј те им даље . Казе стара пословица : Ако неце будала од тебе , бјези ти од Њега. Ја сам диго сидро прије 29 Година и тад пољубио ДЈЕДОВИНУ И РЕКО ЗБОГОМ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада

04.04.2019 05:49

Никада Додик није ни мислио на подјелу БиХ... Та прица је одасиљана само наивном српском народу пред изборе, који су због те и таквих прица гласали за српског "спасиоца".

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

04.04.2019 08:26

који је вама свима q...висе..зар се зиви од подјеле или удрузивања или било Које авантуре која це пет донијети зло какво је било...саберите се сви...видите да разгуљује цијела младост из бх , остаце само старци и ко нема никакво занимање...

ОДГОВОРИТЕ