Dodik odustaje od podjele BiH?

U najnovijem "Mostu" Radija Slobodna Evropa razgovaralo o tome da li je Milorad Dodik ponovo napravio politički zaokret, ovoga puta prema Evropskoj uniji. Sagovornici su bili Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci i Ibrahim Prohić, politički analitičar iz Sarajeva.

Bosna i Hercegovina 01.04.2019 | 10:32
Dodik odustaje od podjele BiH?
Bilo je riječi o tome kako Dodik u posljednje vrijeme sve više propagira evropski put Bosne i Hercegovine, koliko su na to uticali njegovi susreti u Briselu sa zvaničnicima EU, a koliko predsjednik Srbije Vučić, da li bi približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji značilo kraj Dodikovog sna o ujedinjenju sa Srbijom, kako su se zapadni ambasadori u Bosni i Hercegovini našli u čudu zbog nove Dodikove retorike, da li Dodik popravlja odnose sa Briselom i zbog toga da bi bio skinut sa američke crne liste, da li je Dodik toliko dugo na vlasti prije svega zbog toga što je pragmatičan političar i spreman je da se prilagođava, kao i o tome da li je njegovo sadašnje okretanje Evropskoj uniji iskreno.

Omer Karabeg: Dodik je nedavno izjavio da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Bosne i Hercegovine. Ranije je bio mnogo skeptičniji prema Evropskoj uniji i imao je dosta zamjerki na ponašanje ključnih zemalja Unije prema Republici Srpskoj. Otkud ta promjena?

Miloš Šolaja: Vidi se ta promjena, ali vidi se i promjena u pristupu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, otkako je Milorad Dodik postao član Predsjedništva i njegov predsjedavajući. Njegova retorika je drugačija. To nije ni čudno, jer je Dodik pragmatičan političar i mnogo je toga u njegovoj političkoj karijeri bilo je diktirano pragmatičnim razlozima. Ne treba zaboraviti da je i Srbija, koja je za Republiku Srpsku najvažniji partner, snažno opredijeljena za evropski put.

Briselska tajna

Ibrahim Prohić: Zaista se može govoriti o promjeni Dodikovog odnosa, ne samo pema Evropskoj uniji, nego i prema sopstvenoj poziciji unutar struktura vlasti u BiH. Inače, početak Dodikovog mandata u Predsjedništvu bio je potpuno drugačiji od ovoga što sada vidimo. Tada je mahao zastavama, isticao nacionalne simbole, pokazivao mišiće.

Ja bih sadašnje Dodikovo ponašanje nazvao prilagođavanjem novim uslovima. Jer nije isto biti u opoziciji prema organima BiH i biti dio vlasti na nivou BiH. To su dvije poprilično različite pozicije koje nalažu i različito ponašanje. Složio bih se s kolegom Šolajom da je Milorad Dodik prvenstveno vrlo pragmatičan političar, a to znači da se on prilagođava okolnostima i zastupa ona stajališta koja mu donose benefite, odnosno dobit. Imali smo prilike da dugi niz godina pratimo promjene u njegovim stavovima, pa čak kad su u pitanju i temeljna opredjeljenja. Neko je sabrao sve njegove izjave i, kada to pročitate, stičete utisak da to nije govorila ista osoba. Ali jeste, jer je njegova glavna osobina da se prilagođava.

Dodik se promijenio nakon povratka iz Brisela, gdje je bio sa dva druga člana Predsjedništva. On se vratio drugačiji, nešto se po mom sudu desilo u tajnim razgovorima, o čemu javnost nije obaviještena. Postao je znatno umjereniji u retorici, intonacija mu je blaža, naglašava da je otvoren za dogovor. Postao je agitator evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Naravno, da bi sačuvao svoj imidž beskompromisnog borca na političkoj sceni, povremeno iznosi svoje poznate tvrdokorne stavove, ali u pola glasa, rekao bih.

Miloš Šolaja: Ne mislim da se je nešto tajno dogodilo u Briselu. Već odavno nema tajne diplomatije o tako važnim stvarima. Mislim da je to više posljedica direktnih kontaka sa briselskim zvaničnicima. S druge strane, treba znati da je Republika Srpska u mnogim reformama u velikoj mjeri u prednosti. Ona je odmah nakon izbora konstituisala vlast, što nije slučaj sa Federacijom BiH, tako da i na toj osnovi Republika Srpska može da zaradi mnogo pozitivnih poena kada je u pitanju odnos prema Evropskoj uniji.

Kojoj izjavi vjerovati?

Omer Karabeg: Nedavno je Dodik u intervjuu Al Džaziri izjavio da teritorijalna cjelovitost Bosne i Hercegovine nije sporna, već je sporna njena nefunkcionalnost. Čovjek bi pomislio ta je to velika promjena u odnosu na ranije izjave, kada je govorio da će se Bosna i Hercegovina raspasti, jer je neodrživa. Međutim, nakon dvadesetak dana u Nišu na obilježavanju 20. godišnjice NATO bombardovanja Srbije Dodik se vratio staroj retorici i rekao: “Nemojte mi vjerovati kada kažem da je Bosna i Hercegovina moguća, jer je ona rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe“. Nije izostalo ni pominjanje ujedinjenja sa Srbijom. E sada, koji je pravi Dodik - onaj koji Bosnu i Hercegovinu uvodi u Evropsku uniju ili onaj koji kaže da ona nije moguća i očekuje ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom.

Ibrahim Prohić: I jedan i drugi. Njegovo političko djelovanje je ekstremno pragmatično, rekao bih pragmatično do perverzije. Zbog toga Dodik mora upadati u kontradikcije i on, po mom sudu, svjesno iznosi kontradiktorne stavove. Pominjali smo posjetu Briselu i Dodikovu pragmatičnost kao razloge njegove promjene, ali ima nešto što je bitnije za razumijevanje te promjene. Dodik je dan po povratku iz Brisela otišao u Beograd kod predsjednika Srbije Vučića, rekao bih - njegovog mentora. Dodikova politika prvenstveno zavisi od stava i potreba Beograda. U okviru Bosne i Hercegovine, pogotovo Republike Srpske, Dodik figurira kao osoba neupitne političke moći.

Međutim, ta njegova politička moć nije autonomna, ona ne izvire iz njegovih stvarnih kapaciteta, već je transferirana prvenstveno iz Beograda, a jednim dijelom i iz Moskve. Ono što je interes Beograda - to će Dodik nedvosmisleno zastupati. Kada je Vučić prije godinu i po bio u Sarajevu i kada je rekao da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima iskrenog prijatelja, mene su tada pitali šta mislim o toj izjavi, da li je ona stvarno iskrena. Rekao sam da ćemo o tome suditi na osnovu onoga šta će govoriti i kako će se ponašati Milorad Dodik. Dakle, mislim da Dodik ne vodi autonomnu politiku, već da slijedi upute iz Beograda.

Funkcionalnost BiH

Miloš Šolaja: Mislim da su te dvije izjave koje ste citirali, gospodine Karabeg, različite. Teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna sve do onog trenutka kada se ospori nekim političkim argumentima u koje spada i politička moć. Od samog početka pregovora o BiH - dakle od Kutiljerovog plana, pa nadalje - ona počiva na dvije konstante. Prva konstanta je da se ne mijenjaju granice, što je u Dejtonu prihvatila i tadašnja vlast u Republici Srpskoj, tako da je Bosna i Hercegovina sa drugačijim političkim sistemom ponovo rođena u Dejtonu.

Druga konstanta, koja je također dogovorena u Dejtonu, je da se Srbima i Hrvatima omoguće odnosi sa Srbijom i Hrvatskom. Suvereno je pravo Republike Srpske da uspostavlja specijalne, paralelne veze sa Srbijom. To podrazumijeva ekonomske, socijalne, naučne i kulturne veze, ali i blisku političku saradnju. Ako posmatrate odnose Republike Srpske i Srbije u posljednje dvije decenije, vidjećete da su oni uvijek bili dobri bez obzira ko je bio na vlasti u Banjaluci i Beogradu. Dakle, ne radi se o nekom diktatu već o usklađenim politikama, a iznad svega je princip da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

A što se tiče Dodikove izjave da Bosna i Hercegovina nije moguća, ona je moguća sve dok se ne pokaže da je nemoguća. Kako stoje stvari u posljednje vrijeme, čini se da Dodik nije jedini koji pokazuje da ona nije funkcionalna. Ona zaista nije funkcionalna, jer se ne poštuje čak ni zakonski rok od 15 dana za formiranje Savjeta ministara. Postavljaju se razni uslovi i preduslovi kao onaj o prihvatanju MAP-a, Akcionog plana za članstvo u NATO paktu, mada ga Evropska komisija ne postavlja.

Ibrahim Prohić: Svi se mi možemo složiti s Dodikom i sa svim ostalim koji tvrde da je BiH nefunkcionalna. To je tačno, ali to nije razlog da se tvrdi da je ona nemoguća. Ona je nefunkcionalna ne zato što je nemoguća, već zato što političke stranke nisu u stanju da uspostave funkcionalnu državu. Zašto Republika Srpska može da konstituiše vlast, a Federacija BiH ne može? Dva su glavna razloga. Prvi je što je ustavna konstitucija Federacije puno komplikovanija od ustavne konstitucije Republike Srpske. Drugi razlog je što postoji sprega između Dodika i Čovića koji u biti imaju isti politički cilj. Dodik želi pokazati da je država BiH nefunkcionalna iz čega izvodi zaključak da je nemoguća i neodrživa, što mu, po njegovom sudu, daje pravo na secesiju. Čović želi pokazati da je Federacija nefunkcionalna, pa je zato treba promijeniti što se može iščitati kao želja za reafirmacijom onog predratnog i ratnog cilja, a to je treći entitet. Ta dva cilja su kompatibilna.

Istine radi, ovo što prigovaram Dodiku i Čoviću na isti način sa malim nijansama može se prigovoriti i takozvanom političkom Sarajevu, odnosno da budem konkretan Stranki demokratske akcije. Oni sa svoje strane takođe doprinose konfuziji i nefunkcionalnosti. Kolega Šolaja je apsolutno u pravu kada govori o nepoštovanju roka za formiranje Vijeća ministara. Za to veću odgovornost imaju SDA i član Predsjedništa Željko Komšić. Dakle, krivica i odgovornost nije samo na jednoj strani. Ne kažem to da bih pravio vještačku ravnotežu nego zato što mislim da oni koji se u Sarajevu busaju u patriotska prsa ne rade za autentične interese BiH. Dodiku se takođe može prigovoriti što dovodi u pitanje ranije odluke državnih organa o putu BiH ka NATO paktu. U politici je uvijek problem kada ne priznajete ono što je ranije dogovoreno.

Omer Karabeg: A da li to što Dodik odbija da se uopšte razgovara o Akcionom planu za članstvo u NATO paktu može biti prepreka na putu BiH u EU?

Ibrahim Prohić: Ne bih vezivao te dvije stvari. Put BiH u EU je jedna dimenzija, odnos BiH prema NATO paktu - druga. Mislim da treba imati osjetljivost za sentimente drugih. Pri tome mislim na sentimente Srba zbog bombardovanje Beograda od strane NATO pakta, bez obzira zbog čega je do toga došlo. Valja uvažiti sentimente koje Srbi imaju prema tome. To bi bila pomirljiva politika. Sve dok u Bosni i Hercegovini svako ne bude poštovao sentimente onog drugog, ova zemlja ne može krenuti naprijed. Meni je posebno draga ona izreka - u Bosni i Hercegovini ne može biti dobro, dok svima ne bude dobro.

Američka crna lista

Omer Karabeg: Po nekim mišljenima, Dodik popravlja odnose sa Briselom i zbog toga da bi bio skinut sa crne liste Sjedinjenih Američkih Država. Njemu je to izgleda postalo posebno važno. U posljednje vrijeme bilo je nekoliko najava iz Republike Srpske da će on biti skinut s te liste.

Miloš Šolaja: Mislim da skidanje sa američke crne liste zaista traži mnogo političkog napora. Nije riječ samo o odnosima sa Briselom, već i o unutrašnjim odnosima, relaksiranju situacije. Sada je došao novi američki ambasador i to će biti prilika da Dodik uspostavi korektan odnos sa američkom administracijom. Dodik je te sankcije zaradio isključivo zbog kritike prethodne američke ambasadorke. Ono što je on govorio, nije bilo baš bilo bez osnova, ali sa moćnima u svijetu ne treba se poigravati.

Ibrahim Prohić: Ne radi samo o retorici, već o odnosima Vašington - Dodik i Brisel - Dodik. Možda zvuči previše optimistično, ali mislim da je na tim relacijama došlo do određenih promjena. Ovih dana sam u razgovoru sa ambsadorom jedne zapadne zemlje saznao da su oni na neki način zatečeni, ali i ohrabreni promjenom ponašanja i stavova Milorada Dodika u vezi sa nizom bitnih pitanja koja se tiču stabilnosti i odnosa u Bosni i Hercegovini. Ne samo zbog ove informacije, već i zbog čitavog niza drugih indikatora čini mi se da je Bosna i Hercegovina nakon dugog perioda glavinjanja i retrogradnih društvenih i političkih procesa konačno u situaciji da se pomakne naprijed.

Uzmimo samo odnos između Dodika i Vašingtona. Ranije je to bila mrtva relacija između Dodika i ambasadorke SAD-a. Danas imamo nešto drugo pri čemu moramo imati na umu da nije došlo ni do kakve promjene politike Vašingtona prema BiH, već do promjene taktike. Međutim, sve te promjene uslovljene su prvenstveno odnosima između Srbije i Brisela i Srbije i Vašingtona. Kako se na tim relacijama budu rješile stvari, po istom receptu će manje-više biti razrješene i u Bosni i Hercegovini. Dakle, koliko god nam se činilo da je Dodik problem, mislim da je on samo eho problema koji postoje na geostrateškom planu. U tom kontekstu pomenuo bih povezivanje statusa Kosova sa statusom Republike Srpske i igre oko toga. Tvrdim da će pitanje Republike Srpske biti rješeno onda kada se definitivno rješi status Kosova, odnosno spor između Beograda i Prištine. To će umnogome odrediti ne samo ponašanje Dodika, nego i mnogih u Bosni i Hercegovini.

EU i samostalnost Republike Srpske

Omer Karabeg: Ako je Dodik iskreno za to da BiH uđe u EU, a on to otvoreno zagovara, onda nema ništa od osamostaljenja Republike Srpske i njenog pripajanja Srbiji. Da li to znači da Dodik odustaje od tog cilja o kome je godinama govorio?

Miloš Šolaja: Šta je danas nezavisnost, kada su geopolitičke i geostrateške relacije u svijetu značajno izmijenjene. Šta znači biti nezavisan, a biti u Evropskoj uniji? Kad danas putujte Evropom i ne primijetite kada iz jedne države pređete u drugu. U Evropskoj unije nema unutrašnjih granica, one su samo na spoljnjem obodu EU. U tom smislu spreman sam čak i da tvrdim da je Republika Srpska već sada nezavisna. Ona može potpuno nezavisno da vodi ekonomiju sve u skladu sa Ustavom BiH. Šta mislite kako su se razvili Flandrija i neke druge evropske regije. Ako Repubilila Srpska bude toliko ekonomski efikasna, zašto da ne bude samostalna, da ne koristim riječ nezavisna, u procesu odlučivanja. Isto važi i za Federaciju BiH. Ali, umjesto da se takmičimo na ekonomskom planu, mi imamo stalno zatezanje na nacionalnim osnovama.

Omer Karabeg: Gospodine Šolaja, vi ste rekli da je u ekonomskom smislu Republika Srpska praktično nezavisna i da u stvari može da radi ono što želi. Pa čemu onda tolike priče o osamostaljenju, o stvaranju vlastite države, o pripajanju Srbiji?

Miloš Šolaja: To je politička priča koja dobro prolazi. Mnogo je teže ostvariti rezultatate na ekonomskom planu. Danas najveći društveni proizvod imaju dvije male evropske zemlje čija imena počinju slovom L - Lihtenštajn i Luksemburg. Luksembug ima nešto više od 40.000 evra po stanovniku. Dao je i predsjednika Evropske komisije. Zar takvi ne mogu da budu i entiteti u Bosni i Hercegovini? Hajde da radimo na tome. Zemlja ne postaje bogata na bazi prazne retorike.

Ibrahim Prohić: Za mene je bitniji ovaj prvi dio vašeg pitanja - da li je Dodikovo opredjeljenje za Evropsku uniju iskreno. Mislim da nije, kao što nije ni kod ostalih čelnika etabliranih političkih stranaka. Postavlja se pitanje zašto nije moguće ovo što govori kolega Šolaja i što bi bilo dobro - ne samo za entitete nego i za cijelu državu. Zašto politički čelnici de facto ne žele da zemlja ide prema Evropskoj uniji? Odgovor je vrlo jednostavan. Oni ne žele u Evropsku uniji zato što bi morali usvojiti standarde i principe koji tamo važe. Prije svega, ne bi mogli da kontrolištu stubove države - policiju i pravosuđe.

A nacionalni lideri žele da ih drže pod kontrolom, jer se iza mnogih od njih vuku repovi i sumnje da su povezani sa kriminalnim radnjama. Zbog toga oni iskreno ne žele da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju. Ova njihova proevropska retorika, koju sada slušamo, je iznuđena, to nije njihovo iskreno uvjerenje. Što se tiče Dodika, on jeste pragmatičan, on nije nacionalista, kao što to nije bio ni Milošević, ali je dobro osjetio benefite koje donosi vlast. On se grčevito bori da zadrži te benefite kao što to čine i ostale njegove kolege u drugim etničkim zajednicama.

Vučićev idealni pomoćnik

Omer Karabeg: U zaključku, da li je Dodik napravio zaokret, da li je na političkoj sceni zaista jedan novi Dodik?

Miloš Šolaja: Kao pragmatičan političar Dodik prati ono što se dešava i na osnovi toga povlači poteze vodeći računa o biračima. Zato nam se čini da se međusobno isključuje ono što on govori u Sarajevu i što govori u Nišu. Međutim, on se vrlo pragmatično odnosi prema svakoj publici.

Ibrahim Prohić: Ne, nije to novi Dodik. To je onaj isti Dodik koji se samo prilagođava. On nije dosljedan u svojim ideološkim i političkim stavovima, ali je dosljedan u svojoj nedosljednosti, a to znači da dosljedno prati aktuelne političke vjetrove. To možemo ilustrovati njegovim odnosom prema predsjednicima Srbije - od Tadića, preko Tome Nikolića, do Vučića. Uvijek je uspijevao da se prilagodi, da nađe nekakav modus vivendi sa predsjednikom Srbije bez obzira ko to bio. To mu je uspijevalo zato što je uvijek bio potreban Beogradu, a u ovom tenutku posebno je potreban Vučiću.

Vučićeva politička igra se svodi na sljedeće - proizvedi problem, a onda se pojavi kao onaj koji ga rješava. U toj političkoj igri Dodik je idealni pomoćnik.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari / 84

Ostavite komentar
Name

Hare

01.04.2019 08:38

Dodik će biti najveći Bošnji živi bili pa vidjeli Baja zvani Kameleon

ODGOVORITE
Name

TT

01.04.2019 09:11

Borba kako sačuvati pokradene milione.

Name

Duduk

01.04.2019 09:28

Dodika samo pare interesuju, da sačuva opljačkano i da ga uveća još tiliko (3,6 +3,6 = 7,2 milijarde KM).

Name

pljačka stoljeća

01.04.2019 09:39

Propast je što je Dodik megaloman u pljački, a svi režimski funkcioneri nemilosrdno pljačkaju stotine miliona kroz; uzimanje kredita, nenamjensko trošenje i pranje para, nesposobnost rukovodioca ...

Name

Pravda

01.04.2019 09:46

Stigla je pravda znaci cjelovita BiH pozdrav za Dodika i njegove glasace nek se bogati jos vise.

Name

RS

01.04.2019 09:58

RS je uništena kriminalom Dodikovim i ona je samo još malo na papiru. Kao kad bogato domaćinstvi/firmu preuzmu lopovi pa se zaduže pod hipoteku, opljačkaju ko će više, ništa ne proizvode ... i ono ode u tuđe ruke za bagatelu. To su ugledni ekonomisti davno rekli.

Name

re

01.04.2019 10:16

Ovaj Šolaja je Bajin portparol, to se vidi iz aviona.

Name

Горан

01.04.2019 11:38

Пропала бих, на силу је одржавају

Name

re Горан

01.04.2019 12:25

Imaš pravo na svoje mišljenje, sve je danas na silu, Izrael je država stvorena na silu i danas velikom silom branjena, Kosovo je država stvorena silom, Bosna je starija od svih država na Balkanu, misliti da će eventualnim raspadom BiH samo jedna strana biti oštećena je totalna pogreška, ali kažem, imaš pravo na mišljenje i to je sve. Imam i ja pravo na mišljenje, BiH nikad jača i trenutno je u najboljoj poziciji ikada. Entitet RS u najlošijem položaju od dejtonskog mirovnog sporazuma, nikad gora situacija u RS.

Name

Psiholog

01.04.2019 14:54

Ovaj cirkusant na slici misli da je soumen zato uziva kad mu se daje ovolika paznja

Name

realnost

01.04.2019 19:48

Burle, ko je ubio David-a?

Name

Tako je Hare 01.04.2019 10:38

01.04.2019 20:23

Dodik nikada nije ozbiljno mislio da rusi Bosnu i Hercegovinu. On ce je za vrijeme svog predsjedavanja uvesti u EU i NATO. Ali, izgleda da ce se EU raspasti, a NATO ostati. Dodik samo glumi i laze narodu da je on za saradnju sa Rusima. Prodace je Amerikancima za jos koji mandat u banjaluckoj nedodjiji. Dodik radi i za Bakira i Dragana Covica, a za Dodika rade mnogi "papci" iz Republike Srpske. Narod je glup, nece to da shvati, a vrlo je ocigledno.

Name

Putz, Putz

02.04.2019 03:42

Tako se ponašaju Kleptomani, Paranoici, Šizofrenici ...

Name

Biber po Pilavu

02.04.2019 03:58

MI se 20 godina cudimo kako covjek mijenja misljenje, a on je cijeli zivot sa ocem proveo na pijaci. Znamo da se na pijaci misljenje mijenja svaki dan, u zavisnosti kako ide ponuda i potraznja. Znaci : ZAKON TRZISTA koji se svakodnevno mijenja

Name

realnost

02.04.2019 20:08

Burle, ko je ubio David-a?

Name

K55

03.04.2019 11:08

Taj Kameleon mozda predze na islam i ode na hadz u Meku sa Bakirom.Nije iskljuceno da posjeti Alijin grob i oda mu oda pocast.Najveci glumac na nasim prostorima i kao takav treba ga predloziti za Oskara za karakternu transformaciju.Ustvari on je glumac a ne politicar a mi to nismo ni znali i nemozemo biti kivni na njega jer je on Americki glumac kojeg su postavili Amerikanci da glumi ono sto mu kazu.Ko ga je postavio u taj teatar taj ga i placa.Neznam samo jeli Spilberg umijesan u sve to

Name

Ja

01.04.2019 08:50

1. April.

ODGOVORITE
Name

Komentar

01.04.2019 10:52

Ostace taj na vlasti dok god ima gdje koji milioncic da se ukrade...a sto i ne bi kad moze...u svim predratnim legalnim poslovima je propao, a zasticen politikom sverca, pljacka i korumpira sta hoce i koliko hoce...

Name

dott

01.04.2019 08:50

Potpisaće on i za NATO samo dok utvrdi svoj interes.

ODGOVORITE
Name

RE

01.04.2019 09:11

To je već zavrseno.

Name

XL

01.04.2019 15:31

Lolo moja, što si mi se smrko? Da bogda mi ti do sutra.****!!!! ✊✊✊✊✊✊

Name

Mirko

01.04.2019 08:54

Glasali ste i dobli ste sto treba.

ODGOVORITE
Name

ZZ

01.04.2019 09:13

Nije narod glasao, već su izbori pokradeni, najbolji primjer opoziv načelnika opštine u Teslicu.

Name

Asd

01.04.2019 10:07

Pokradeno jeste ali možda 5 do 10 %. Ipak narod želi i voli ovakav sistem u kome vlada nepotizam, korupcija, kriminal, javašluk.

Name

Asd

01.04.2019 10:07

Pokradeno jeste ali možda 5 do 10 %. Ipak narod želi i voli ovakav sistem u kome vlada nepotizam, korupcija, kriminal, javašluk.

Name

istina

02.04.2019 07:30

Izbori su pokradeni. Oni nisu odavno pobjednici. Vlada formirana na korupciji.

Name

Đorđe

01.04.2019 08:55

Njegov zadatak je da uništi Republiku Srpsku, niste shvatili. Vojsku je već odavno uništio, narod nestaje, institucije uništene, skupština cirkus i itd... Još od Republike Srpske ostala je policija, od nje pravi ciljano "Krpu", uspijeva. On je igrač CIA-e, bio i ostao. Mislite "lupam" i ja bih volio...Pozzz...

ODGOVORITE
Name

TT

01.04.2019 09:10

Odličan komentar.

Name

Za Đorđa

01.04.2019 09:50

Ej moj Đorđe, ne lupaš ti nego su tebi lupnuli po glavi pa pišeš bljuvotine i gluposti.

Name

razumio

01.04.2019 10:13

Rezultati se slazu sa recenim! Empirijski utvrdjeno ali istinito!

Name

ccc

01.04.2019 10:33

Naravno da je cionistički igrač.Došao na tenkovima SFOR-a,dovodi cionistu Libermana i pravi mu kancelariju.Naravno da će retorika biti prosrpska,neće valjda govoriti o Sultanu Mehmedu dok razara Republiku Srpsku.

Name

re

01.04.2019 16:52

Imas li ikakav valjan dokaz da je Dodik covjek Cie ? Volis pretpostavke,koincidencije,indicije,,,.

Name

re: Za Đorđa 01.04.2019 11:50

02.04.2019 17:16

Đorđe je za tebe proročica PITIJA! Ti si jedan najobičniji bot i Dodikov dupeuvlakač.

Name

Milan

01.04.2019 09:00

Ovi sa radia Slobodna Evropa su toliko iskompleksirani Dodikom da se covjeku stalno stuca.

ODGOVORITE
Name

Danijel

01.04.2019 14:20

ŠTUCAĆE SE I TEBI KAD ON RASPOLAŽE MILIJARDAMA A TI BIJEDNIČE PRODANI NEĆEŠ IMATI NI ZA KIFLU KAD VIDIM TAKO GLUP KOMENTAR P ....MI SE

Name

Jozina Brozina

01.04.2019 09:00

Samo se Jugoslavija i Srbuja mogu komadat !

ODGOVORITE
Name

MILAN

01.04.2019 11:56

Ovaj Burle je saucesnik u ubistvu Nikole Djurovica kad ga je Stanislav Cadjo ubio automobilom Burle Mile je bio sa Cadjom u autu!

Name

@MILAN 01.04.2019 13:56

03.04.2019 08:19

Burle je po zakonu trebalo da bude svjedok o toj saobracajnoj nesreci u kojoj je neduzna zrtva bio NIKOLA DJUROVIC. Da je Republika Srpska prava i pravna drzava Burle bi bio priveden na sud uz policijsku pratnju ukoliko ne bi dobrovoljno dosao po pozivu tuzilastva.

Name

veliko postenje

01.04.2019 09:02

Vuk dlaku menja cud ostaje vucija zeni veruj samo kada spava rdja od rdje nemoze drugo biti.

ODGOVORITE
Name

Nista novo od njega

01.04.2019 09:04

Dodik se prilagodjava... Kameleon do jaja! Odlaskom u Sarajevo vidio je malo svijetle.. Komunicira sa predstavnicima EU.. Druzi se sa drugim narodima. Ne prolazi vise njegov primitivizam i vulgarnost! Halo ljudi Sarajevo je kulturni centar bio od davnina! Uporedite samo politicare iz Sa i ove iz Krajine. Npr. Sarovica i Dodika! Odraz kulture i primitivizma! Da je on mogao da se prilagodi kulturnim vrednostima nebi prevlacio administrativni centar u BL ostalo bi to u Istocnom Sarajevo. Svakako je u Ustavu RS upisan kao glavni grad RS! Ali... Gdje ce sirovina u urbani prostor. Njemu treba laganje, vulgarnost, drskost... I za to mu je pogodna.

ODGOVORITE
Name

HH

01.04.2019 09:14

Ma igrace on igru sa crnim đavolom samo da sačuva pokradene stotine miliona EUR.

Name

re

01.04.2019 10:25

Mislim da Dodik koristi situaciju i dezinformisano i pomalo dezorjentirano biračko telo "filuje" jefitnom retorikom o samostalnosti RS i konstantnom pljuvanju po BiH. Ta politika je samo nanijela veliku štetu upravo RS u koju se on kune. On je samo malo početkom mandata nastavio u Sarajevu sprovoditi tu priču, sjetimo se ono sa zastavom, dobro se zna da država Bosna i Hercegovina ima svoju zastavu, entiteti ne mogu ucjenjivati državu, taj Bajin performans je završen i on je sada kao bubica, mada mu i dalje nedostaje ona njegova bahatost i klanjanje podčinjenih, toga u Sarajevu nema. On je jedan prevrtaner koji sam sebe demantuje u jedom te istom govoru, meni ništa nije iznenađujuće a njegovi birači u većini slučajeva nemaju pojma, oni žive u nekom "paralelnom univerzumu".

Name

Vuper

01.04.2019 09:05

Vi pričate o Dodikovoj brizi za narod, pa sad kao on to neradi više. Nikad za nikad se nije brinuo za narod i RS. Svejedno mu je šta će biti sa RS i narodom. A vi pričate eto on pod pritiskom pa mora tako. Vi ili nemate pojma ili nesmete da kažete pravu istinu.

ODGOVORITE
Name

Naša loša stvarnost!

01.04.2019 09:06

I vas dvojica ste pragmatični.

ODGOVORITE
Name

Sizofrenik, hitno lijecenje

01.04.2019 09:17

Dodik nije nikakav pragmatican politicar. On je sizofrena osoba i tesko narodu kada ga ovakva osoba vodi. Neko koga nije briga sta je i kada rekao ili uradio i koji nikad ne stoji iza svojih rijeci i dijela je ili nenormalan ili nemoralan do srzi. Ovaj bi i na sudjenju stalno mijenjao izjave i tek bi ga tad proglasili neuracunljivim i poslali na mjesto koje zasluzuje. Ako bi ga poslali u zatvor i tamo bi izludio ljude. Shvatili bi koliko oni robijaju za mnogo manja zlodjela i to bi ih skrhalo. Nije mi jasno ko uopste moze imati ovakvog covjeka za prijatelja, a kamoli da jos bude drzavnik i da od njegove bolesti zavise milioni ljudi.

ODGOVORITE
Name

Стара пословица

01.04.2019 12:43

Људи из Лијевча нису могли свједочити на суду послије другог светског рата.Част изузецима али овај је флагрантан пример који је потврдио правило.

Name

Jasno

01.04.2019 09:17

Čovjek se prilagođava svakom nalogodavcu, Amerika,NAT-o EU, upravose uklapa u onu konstataciju književnika Meše Selimovića, samo na drugom nivou,o ulizicama: "Ulizice – to su za mene najgori ljudi na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. Oni podržavaju svaku vlast, oni i jesu vlast, oni siju strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštri kao nož, kao psi vjerni svakoj državi, kao kurve nevjerni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njih bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrijednost"

ODGOVORITE
Name

Мирослав

01.04.2019 09:21

Да каже да је данас 1 април , неможеш вјеровати.

ODGOVORITE
Name

taj pragmatičar kako kažete, radi za sebe , a ne za buduće generacije

01.04.2019 09:29

Pitam se može li srbima da osvane dan bez Dodika, mogu li da udahnu vazduh bez njega ? Strašno je kad se od jednog drveta ne vidi cijela šuma. Eto do čega se doveo srpski narod.

ODGOVORITE
Name

ZA

01.04.2019 09:56

ZA. STO PARA U STO VOLJA. SVE SE MOŽE PROMENITI ALI NJEGOVA ŠIZOFRENIJA NE. MOŽE SVE DOK VUČIĆ FINASIRA RS A DODIK UVEĆAVA DOBIT. PALA JE EPS PALI SU IZBORI. DIPLOME SVIH NA UVID. SADA ĆE RAJKO VASIĆ PISATI MONOLOGIJU DODIKU I LUDOSTI ŽELJKE.

Name

svasta

01.04.2019 10:03

Kada osvane dan bez bakira lako cemo za dodika.

Name

Dildo

01.04.2019 09:31

Davno sam rekao a i sad kazem. Najveci bosanac na ovim prostorima je Milorad Dodik. A kazem i ovo. Prvi presjednik, kad bude samo 1 a ne 3, bit ce upravo on.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2019 11:44

Potpisujem. Cak sta vise Dodik je opet najmanje nacionalista za riziku od ove druge dvojice(Bakir, Covic). Pravi Dodik je ustvari onaj s pocetka njegovog mandata, kad su ga stranci doveli na vlast. Ali je brzo svatio da Srpski narod (nazalost) neinteresuje ekonomija i veci standard, pa je brzo promjenio plocu i poceo Srbovati sto kod zatucanog naroda itekako pali. Narod vise voli kad Mile kaze Bosna nije drzava nego da kaze otvoricemo tri fabrike,jer na Srbovanju se dobijaju nazalost izbori. I Mile je sad na Srbovanju napravio kult licnosti dotle mjere da narod misli ako nema Mileta nema ni R. Srpske koja je međunarodno priznata od citavog Svijeta. Ali staš ti neukom narodu pricat, nego Mile deri bagru do posljednjeg Srbina bolje nismo ni zasluzili.

Name

Opredjeljenje

02.04.2019 07:34

Nije njemu nista svojstveno od toga, on je prije svega kriminalac i nije jedini.

Name

Bošnjak m

01.04.2019 09:35

Pa koliko ljudi mogu biti glupi i govoriti o nekoj promjeni politike kod Dodika. On vam je još jednom ( kao i mnogo puta do sada ) prije par dana u Kragujevcu sve rekao. Pametnom je dosta i pametan covjek bi trazio odgovor na to sve. Ova dvojica kvazi stručnjaka iz Sarajeva su stvarno jadni, gade mi se.

ODGOVORITE
Name

Миле

01.04.2019 09:54

Ј..e се њему и за босном и републиком српском он ради за своју гузицу.

ODGOVORITE
Name

BL

01.04.2019 10:32

Pitali se iko šta je sa rafinerijom nafte u Brodu, ko će patiti stotine miliona maraka nagomilanih dugova?

Name

Robin Hud

01.04.2019 10:27

Pragmatizam (iz starogrčkog pragma "djelovanje", "rad") označava filozofski stav koji smatra da su ideje dobre samo kao plan djelovanja i da imaju vrijednost prema učinku – ili prema koristi (kada ideja pomaže pri lakšem rješavanju problema i prilagodbi).....a da li je on ,pragmatizam,temeljen na principijelnosti i odbrani - očuvanja zaključaka NS RS, koja je imenovanjem i kandidaturom lica obavezala istog da ovaj pogled tumači i vrednuje kroz povjerene mu zaključke najvećeg zakonodavnog tijela RS, koje ima zadatak da brani i predstavlja sveopšte interese njegovog naroda....!!! Stoga je važno kome on podnosi račune i da li ih ikome i podnosi......???

ODGOVORITE
Name

Gulikoža Korupcionar

01.04.2019 11:11

ZA SVE JE SADA KASNO MOJ NEPISMENI NARODE ON ĆE DA ODLETI ZA MILIJARDAMA TAMO GDJE IH JE POLOŽIO NA RAČUN ODAKLE GA NIKAD ZAKON NEĆE ISPORUČITI OVOM PRAVOSUĐU TO JE RUSIJA I SRBIJA OD OVE DRŽAVE I OVDAŠNJE PLATE NE ŽIVIM VIDJEĆETE NEPISMENI NARODE KOGA STE BIRALI

ODGOVORITE
Name

Sharp

01.04.2019 11:13

Iako nije jedini političar koji je, u toku dosadašnje karijere na BH sceni, pokazao beskrajnu dvoličnost , Milorad Dodik je difinitivno na samom vrhu kada je u pitanju davanje kontradiktornih izjava prema potrebama dnevnopolitičkih dešavanja. On je definitivno šampion kada se uzme u obzir odnos izbornog rezultata i njegovih dugogodišnjih slaloma između raznih uticaja u BiH. Činjenica je da je njegovo glasačko tijelo očigleno spremno da oprašta razne laži i dvolične izjave instant patriote te da iznova prije vjeruje njegovim izjavama ispod šatora na predizbornih "skupovima" nego zvaničim izjavama na službenim sastancima sa najvišim predstavnicima raznih domaćih i stranih institucija. To i ne čudi kada se analizira nivo obrazovanja i mjesto odrastanja i prebivanja njegovog glasačkog tijela. Zapravo, Dodik jeste simbol besmisla koje vlada u Republici Srpskoj, ali i u samoj BiH, jer i u Federaciji BiH takođe postoje brojni primjeri slatkorječivih dvoličnih političara, koji se , i pored brojnih predizbornih obećanja, okreću ličnom interesu kada im se pruži prva prilika. Sve je to slika one Andrićeve Bosne koju je nekad davno opisao u svojim genijalnim djelima u kojima su opisani događaji koji se , očigledno, ponavljaju i danas, vijekovima kasnije samo sa nekim novim protagonistima. Lijepo nam je Andrić rekao da smo Prokleta avlija, bili i ostali.....

ODGOVORITE
Name

D

01.04.2019 11:19

Dodik je uvjek bio umjereni političar,samo je na nečiju akciju imao reakciju ,što treba priznati,pa čak i mednarodna zajednica je uvjek reagovala na Dodikovu reakciju,a nikad na nečiju akciju (Bakirovu)

ODGOVORITE
Name

E svasta

02.04.2019 08:00

Pa on nije ni umjeren kriminalac, a politicar jos manje. Valja izbjeci zakon, tu ti je sva politika. U tom slucaju srwdstva sw ne biraju, umjerwnost nestaje.

Name

XXL

01.04.2019 11:51

MA PRAVI BOSANAC...PRAVOSLAVAC...

ODGOVORITE
Name

posmatrac

01.04.2019 12:37

Ko jos vjeruje u Dodikove podjele BiH. Ni on sam u to vjeruje. Samo dize svoj rejting sa otcjepljenjem, referendumu itd. On narodu samo baca prasinu u oci. Realnost izgleda sasvim drugacija i to on zna.

ODGOVORITE
Name

Novi dan

01.04.2019 14:48

Dok svane novi dan, ko zna sta ce onda biti.

ODGOVORITE
Name

bn69

01.04.2019 15:30

Cilj je slijedeći. Formirati vijeće ministara. Ubaciti svoje ljude na sva mjesta u kojima se donosi bilo kakva odluka u vezi Bosne i Hercegovine. Poslije sa pajdasem iz Širokog Brijega napraviti od BiH Mostar ili sadašnju federaciju. Ova nova vlada bi bila kao i onaj gradonačelnik Mostara sto sjedi već deset godina u stolici. U tom slučaju funkcinise samo entitet RS a drugi entitet i država stoje. Onda dolazi odcjepljenje uz određene korekcije granica na šta će Bošnjaci biti prinuđeni jer će biti u getu. Tu Srbi dobijaju Brčko i onu šaku Hrvata oko Orašja a Bošnjaci se spajaju preko Drvara i Mrkonjica sa Krajinom. Hrvati dobijaju svoje u federaciji i malom djelu RS-a. I to je to. Ovi u Srbiju oni u hrvatsku i mala fildžan država između. Da li će nam tako biti bolje,čisto sumnjam ali moguće je.

ODGOVORITE
Name

Sve je moguuce

01.04.2019 15:54

Mora svaki krimos imati svoju mafijasku drzavicu.

Name

Cccc

01.04.2019 20:54

Priglupo, tupavo i glupavo, najblaže rečeno

Name

Jaca

01.04.2019 16:43

Dodiku sramte bilo zašto ne zaštitiš srbe u Hrvaskoj i u Bosni boli tebe kurac za srbima sramte bilo nikoji nema da zštiti Crkve lupaju pljačaku po Hrvaskoj po Bosni a ti nemrdaš đubre jedno smdrdljivo

ODGOVORITE
Name

Milo Dj

01.04.2019 22:35

Laktaski traktorista ima cilj.On se prilagodjava situaciji,s jednim i jedinim ciljem,a to je kako sto duze ostati na vlasti i opljackati sve sto se moze.Jedan klasicni kleptoman koji ne bira sredstva da ostvari cilj.Zato su ga i doveli na tenkovima SFOR-a da unisti i obezvrjedi RS.U ekonomiji je napravio genocid,drustvo je strasno nazadovalo u svakom pogledu,vratio nas je najmanje trideset godina unazad.Ako se ovaj pad ne zaustavi crno nam se pise,u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

značenje

02.04.2019 05:35

Kad neko nema obraza,časti i poštenja za njega kažemo da je pragmatičan,jbg nisam znao

ODGOVORITE
Name

Zavisi

02.04.2019 07:38

Sirok pojam, ali i od toga mogu da stradaju mnogi.

Name

Proziran

02.04.2019 07:53

Sustina njegovog pragmatizma je opstanak na vlasti i pljacka. A manipulacijom se sluzi da izgleda da je time uspjeo prevariti stotine hiljada glasaca sto uopste nije istina nego su pokradeni glasovi.

Name

Ulizica

02.04.2019 05:50

Naivni Patuljci vjerujete Covjeku koji radi za svoj dzep i svoju Fameliju.Pa i vi da okusite SLAST Miliona mijenjali bi ste se kao Dan i Noc.Zivite u Zabludi

ODGOVORITE
Name

milana

02.04.2019 11:57

Zar ga još neko sluša.

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projekat

02.04.2019 16:15

Bejha je podijelena 1992 godine.Nema sta tu da se dijeli.Ima da se razdruzi.Podjela i razdruzenje nisu isto, Ako je Dodik odustao od razdruzenja,razdruzemo mi iz SNSD- a Dodika od vlasti i naci cemo novog ko ce razdruzenje sprovede do kraja.

ODGOVORITE
Name

Predrag Blagojevic

02.04.2019 22:59

ovaj konj 10g.laze ovaj glupi narod,nema nista od rusenja BiH,jer je to avantura tragicnih razmjera,u kojoj bi muslimani triunfovali uz pomoc NATO pakta,a Rusija se nebi ni po jajima pocesala!

ODGOVORITE
Name

BURLE

03.04.2019 05:42

JEBI GA BURLE,PROPALA TI IDEJA O PRIVATNOJ DRZAVI "DODIKSTAN"

ODGOVORITE
Name

Ne!

03.04.2019 06:35

"...a to znači da dosljedno prati aktuelne političke vjetrove..." Ne prati Dodik vjetrove, vec dosljedno izvrsava ono sto mu je naredjeno. To moze samo Dodik.

ODGOVORITE
Name

Koka

03.04.2019 10:42

Papak vrti gdje burgija nece. Za pametnog i vise nego dovoljno.

Name

Idemo u propast

03.04.2019 08:56

Milu ,ali i njegove glasace zanima samo zadrzavanje stecenih pozicija (novac ,radna mjesta bez odgovarajuce diplome ,politicka uhljebljenja ,dobivanje poticaja i drugih vidova finansijskih sredstava ,neko je zadovoljan direktorskom foteljom ,a neko i mjestom cistacice u opstini ,ili skoli i.t.d.

ODGOVORITE
Name

xxxBOSANACxxx

03.04.2019 17:17

E moj Narode , u Bosni i Hercegovini opljackali su sto mogu al kad se otvaraju nove mogucnosti , da iz EU dobiju tj pokradu jos vise koja bi budala rekla Ne ?! A vas nek dalje truju nacionaliznom , a vi ste oni koji su doveli na vlast , Dodika , Čovica i Izetbegovica . Vjeruj te im dalje . Kaze stara poslovica : Ako nece budala od tebe , bjezi ti od Njega. Ja sam digo sidro prije 29 Godina i tad poljubio DJEDOVINU I REKO ZBOGOM !!

ODGOVORITE
Name

Nikada

04.04.2019 05:49

Nikada Dodik nije ni mislio na podjelu BiH... Ta prica je odasiljana samo naivnom srpskom narodu pred izbore, koji su zbog te i takvih prica glasali za srpskog "spasioca".

ODGOVORITE
Name

trtmrt

04.04.2019 08:26

koji je vama svima q...vise..zar se zivi od podjele ili udruzivanja ili bilo Koje avanture koja ce pet donijeti zlo kakvo je bilo...saberite se svi...vidite da razguljuje cijela mladost iz bh , ostace samo starci i ko nema nikakvo zanimanje...

ODGOVORITE