Раднички ниже, Чука испред Партизана, Мачва мучила Звезду!

Раднички победио Рад на Чаиру и сада за првопласираном Звездом заостаје четири бода. Чукарички на Бановом брду бољи од Радника, што је било довољно за треће место. Међутим, "вечити" тек играју утакмице 28. кола Суперлиге.  Мачва намучила Звезду, Бен решио са пенала! Црвена звезда наставила серију иако није одиграла сјајну утакмицу и тек у финишу је дошла до победе.

Фудбал 30.03.2019 | 23:10
Раднички ниже, Чука испред Партизана, Мачва мучила Звезду!
Фаворити по плану...

Раднички из Ниша је на свом "Чаиру" победио Рад 2:0 (1:0) и два кола пре плеј-офа и поделе бодове пришао пропласираној Црвеној звезди на само четири бода заостатка. Чукарички је код куће савладао Радник из Сурдулице 2:0 (2:0), што је "брђанима" било добољно да на табели претекну Партизан и заузму треће место.

Гол Нермина Хаскића против Рада био је његов 18. у сезони, чиме је фудбалер из Босне и Херцеговине увећао предност на врху листе стрелаца у односу на Рикарда Гомеша из Партизана. Нападач "парног ваљка" постигао је 14 голова, док треће место дели тандем Звезде - Алекса Вукановић(Напредак), Ел Фарду Мохамед Бен и Огњен Мудрински из Чукаричког са по 12 голова.

Али, београдске "вечите" ривале тек чекају утакмице 28. кола Суперлиге. Звезда од 19 дочекује Мачву на стадиону "Рајко Митић", док Партизан у недељу од 17 сати игра у Крушевцу против Напретка. У случају да црвено и црно-бели не забележе победе, борба за врх постаће врло узбудљива, како за прво, тако и за треће место.

Раднички је прилично рутински завршио посао против "грађевинара", које у преосталих девет утакмица чека велика борба за опстанак у "друштву најбољих". 

Нермин Хускић ни ове суботе није пропустио прилику да увећа разлику на врху листе стрелаца, пошто је нападач Нишлија био стрелац гола већ у четвртом минуту.

Београђани су други пут капитулирали пред нападом Радничког у 69. минуту, када се у стрелце уписао капитен Никола Дринчић. Био је то погодак за дефинитивну потврду победе Радничког. Нишлије у наредна два кола гостују у Шапцу Мачви и дочекују Бачку, док ће Рад угостити Вождовац и на мегдан Спартаку у Суботици.

"Грађевинари" чекају на првенствену победу још од 22. септембра. Од тада су одиграли 19 утакмица, десет изгубили и девет одиграли нерешено.

Раднички је везао 11. првенствени тријумф! Тим Ненада Лалатовића је 26 кола без пораза (само пет ремија)...

Головима се прославио и Огњен Мудрински, који је са 12 погодака ове сезоне  стигао Звездин тандем Вукановић (голове постигао у дресу Напретка)/Бен. Нападач Чукаричког био је двоструки стрелац у победи против Радника. Прво је у 28. минуту затресао мрежу ривала, а мирнију завршницу за свој тим обезбедио је девет минута касније.

Борба за Европу последњих сезона била је оно што је завршницу Суперлиге чинило занимљивом, али овог пролећа вероватно ће Куп бити једина шанса “аутсајдерима“ да се умешају у ту трку. Излазак вечитих београдских ривала на међународну сцену није се од распада Југе ни доводио у питање, а како играју Раднички и Чукарички тешко да ће и преостала два места бити под знаком питања. У 28. колу Суперлиге рутинске победе Нишлија и Београђана над Радом, односно Радником.

Обе утакмице завршене су резултатом 0:0, а заједничко им је и то што нису биле превише неизвесне. Огњен Мудрински је са два гола већ у првом полувремену отписао Сурдуличане, док је нада Грађевинала тињала до поготка Николе Дринчића, али се објективно исход могао наслутити већ после два минута игре пошто је толико требало Нермину Хаскићу да начне Рад и учврсти се на челу листе најбољих стрелеаца првенства Србије.

Сада је Хаскић на коти 18 што и не треба да чуди с обзиром да је у 2019. години постигао шест голова, односно чак осам ако рачунамо и она два против Војводине у Купу. Мудрински је добацио до 12 комада, па је између њих само Партизанов Рикардо Гомеш (14), док су Звездини Ел Фарду Бен и Алекса Вукановић поравнати са нападачем Чукаричког.

Брђанима је уосталом свакако битније да су сада ова три вечерас освојена бода чак 11 бодова испред петопласиране Младости пто ће рећи да су на добром путу да плеј-оф почну шест корака изнад Лучанаца, а како они у полуфиналу Купа иду на Црвену звезду вероватно ћемо на лето у Европи гледати баш тренутно четири првопласиане екише шампионата.

Посебно ако Дринчић настави да изводи слободне ударце онако како то он уме...

Мачва намучила Звезду, Бен решио са пенала! Црвена звезда наставила серију иако није одиграла сјајну утакмицу и тек у финишу је дошла до победе.

Пауза у првенству као да је мало "успавала" играче Црвене звезде.

Лоше су почели утакмицу с Мачвом, тек други пут ове сезоне у Суперлиги били су суочени са голом заостатка на "Маракани" после поготка Петра Гигића у 15. минуту, али су успели да преокрену и упишу нова три бода.

Прво "убрзање" десило се у другом делу првог полувремена када је у 37. минуту Ричмонд Боаћи погодио после сјајне акције Горана Чаушића.

Нападач из Гане је тако прекинуо свој "пост" који је трајао од почетка фебруара, а у центру пажње био је и у 75. минуту код победничког гола пошто је успео да избори једанаестерац када га је закачио Петар Пулетић. 

Са "креча" је прецизан био Бен, али остаје дилема да ли је Ричмонд Боаћи био у офсајду када му је упућена лопта. Делује пре да јесте...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - МАЧВА 2:1 (1:1)

Тим Владана Милојевића продужио је низ на 54 узастопне утакмице без пораза и чинило се да ће лако доћи до победе када су, као на малом фудбалу, одиграли Чаушић и Јованчић, да би другопоменути петом проиграо Марка Марина чија је лопта "прозујала" крај стативе Мачве.

Ипак, од тада одбрана није бриљирала...

Викао је Милан Борјан на своје саиграче у задњој линији због пропуста које су правили, а Мачва је у 15. минуту дошла и до гола када је Милосављевић лепо упослио Петра Гигића, да би нападач Шапчана лопту спровео "под рашље" из натрчавања, где канадски голман није мога ништа, него да се запита због чега толика успаваност.

Мачва је тако "вребала" из контри и чекала своју шансу док се Звезда полако будила и дошла до гола у 37. минута после најлепше акције на мечу.

Марин је дубоком лоптом на левој страни нашао Милана Родића, он је вратио лопту на ивицу казненог простора одакле је Горан Чаушић паметно спустио грудима, да би лопту одлично захватио Ричмонд Боаћи за девети гол у Суперлиги ове сезоне.

Звезда је у наставку дизала ниво игре, пробали су Бен, Боаћи и Бабић, који је такође био у центру пажње када је Мачва тражила једанаестерац, али је судија Широки одмахнуо руком.

Погодак је стигао пре него што су се црвено-бели унервозили после добре лопте за Ричмонда Боаћија, утисак је - за мало испред задње линије Мачве. Лепо се снашао и обишао Пулетића, а чини се да се ни голман Мачве није бунио када је судија показао на "белу" тачку.

Мачва није имала снаге за "повратак" у меч и тако је поражена први пут после пет кола.

Звезда је избегла убод шабачке Чивије! У класичној игри нерава црвено-бели су успели да се извуку из канџи добре тактичке поставке Дарка Тешовића у раном финишу утакмице. Бег Боаћија на ивици офсајда завршио се контактом са голманом Пулетићем, који је Зоран Широки брзо окречио. Репрезентативац Коморских Острва Ел Фарду Бен је пенал претворио у погодак, и обрисао зној са чела стручног штаба Црвене звезде - 2:1 (1:1).

Не рачунајући Партизан, ниједна екипа није ставила на такве муке владајућег шампиона, као што је то ове вечери урадила Мачва. Храбри у првом, дефанзивно врло добри у наставку, Шапчани су оголили мане система Владана Милојевића са буљуком офанзивних играча. Нису Звездини играчи успели да ватромет са трибина пренесе на терен Маракане. Много је ту било инисистирања на индивидуалним потезима, Насилним покушајима...

Кроз шуму ногу ривала црвено-беле је гурала класа Марка Марина и само повремено агресија типична за прошлосезонске квалификације.

Црвено-бели су победом задржали седам бодова предности у односу на нишки Раднички, али више похвала заслужили су гости. Причаће се наравно о детаљу и 74. минута и лакој руци Зорана Широког која је донела вео сумње испод Звездиног вечерашњег тријумфа.

Нити се Мачва уплашила Зведине претходне страховладе у српском фудбалу, нити је Дарко Тешовићпоказао страх од офанзивне формације венчаног кума Владана Милојевића. Било је у игри гостију елемената бункера, али као ретко који тим на Маракани је демонстирао способност трансформација као шабачки суперлигаш. Да ће црвено-бела постава са двојицом класичних нападача бити у проблему показало је рано истрчавање Милана Борјана.

Мачва је перфектно користила мањак играча са израженим дефанзивним карактеристика у Звездином маневру и брзим преносом лопте правила озбиљне проблеме српском шампиону. Мат у режији Гигића могао је да се предосети, шокантном вођству Шапчана на Рајку Митићу претходила је минијатура Милосављевића, довољно способног да искреира шансу после лоше комуникације Бабића и Милуновића.

Иако је шампион играо са двојицом класичних нападача, видљивије су биле мане Милојевићевог тима. Само је Марко Марин показао способност да дриблинзима „љуља“ супарничку одбрану. Бивши репрезентативац Немачке искреирао је две шансе Боаћију, које у тим тренуцима нервозни нападач из Гане није претворио у голове.

Било је то све од некако млаке Звезде. Црвено-бели су почели да се дижу оног тренутка када су спознали да победа неће доћи само од себе. Већ да морају да крену по њу. Агресивност је подигнута, шабачка одбрана је тестирана бројним центраршутевима и високим пресингом, бекови Родић и Гајић почели су да осећају Маринове прецизне лопте.

Напад за изједначење у почетку је поново искреирао Марин, брзом преносном лоптом ка Милану Родићу. Ипак, док су навијачи на мобилним телефоним пратили дешавања са кошаркашког дербија Горан Чаушић је направи најбољи потез од када носи црвено-бели дрес. Грудима је спустио лопту за Ричмонда Боаћија. Овога пута није било грешке.

Мачва се у другом делу одлучила да чува предност, уплашена Звездином агресијом пре и после Боаћијевог изједначења. Док је са севера одјекивао ватромет Делија Дејан Јовељић је на петопарцу обрнуо ривала и потом шпицем шутирао поред гола. Успео је Тешовић да отупи Звездину оштрицу, па је Владан Милојевић у 57. минуту био приморан да се ослони на тешку атриљерију и у игру убаци Милана Павкова.

Спашавао је госте одлични Пулетић. Већ виђен гол Боаћија је зауставио на линији, пантерском интервенцијом је сачувао мрежу после бомбе Бена. Код већ раније описаног пенала Бен га је послао на супротну страну.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - МАЧВА 2:1 (1:1)
/Боаћи 37, Бен 76. пенал - Гигић 15/

Стадион: Рајко Митић
Судија: Зоран Широки (Смедерево)

Црвена звезда (4-1-3-2): Борјан - Гајић, Милуновић, Бабић, Родић (од 80. Јовичић) - Јованчић - Бен, Чаушић, Марин - Јовељић (од 57. Павков), Боаћи (од 83. Симић).

Мачва (4-3-3): Пулетић - Пејовић, Мијаиловић, Ристивојевић, Тошић (од 88. Марвеђо) - Ивић, Адамовић, Марковић - Милосављевић (од 83. Божић), Гигић (од 67. Шушњар), Јеремић.

СУПЕРЛИГА, 28. коло:

Динамо - Војводина 1:3 (1:2)
/Недељковић 4 - Ђурић 22, 89п, Матић 51/

Спартак - Младост 1:0 (1:0)
/Главчић 27/

Чукарички - Радник 2:0 (2:0)
/Мудрински 28, 37/

Раднички - Рад 2:0 (1:0)
/Хаскић 4, Дринчић 69/

Црвена звезда - Мачва 2:1 (1:1)
/Боаћи 37, Бен 75п - Гигић 15/

одиграно у петак:

Пролетер - Бачка 3:0 (1:0)
/Чоловић 41, Говедарица 53, 79/

недеља

Напредак - Партизан 17.00 (ТВ Арена Спорт 1)
Вождовац - Земун 19.00

ТАБЕЛА: Црвена звезда 78, Раднички Ниш 71, Чукарички 53, Партизан (-1) 51, Младост 42, Пролетер 37, Напредак (-1) 35, Радник 35 (плеј-оф), Војводина 33, Спартак 32, Мачва 31, Вождовац (-1) 28, Бачка  25, Рад 21, Динамо 19, Земун (-1) 18.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар