Radnički niže, Čuka ispred Partizana, Mačva mučila Zvezdu!

Radnički pobedio Rad na Čairu i sada za prvoplasiranom Zvezdom zaostaje četiri boda. Čukarički na Banovom brdu bolji od Radnika, što je bilo dovoljno za treće mesto. Međutim, "večiti" tek igraju utakmice 28. kola Superlige.  Mačva namučila Zvezdu, Ben rešio sa penala! Crvena zvezda nastavila seriju iako nije odigrala sjajnu utakmicu i tek u finišu je došla do pobede.

Fudbal 30.03.2019 | 23:10
Radnički niže, Čuka ispred Partizana, Mačva mučila Zvezdu!
Favoriti po planu...

Radnički iz Niša je na svom "Čairu" pobedio Rad 2:0 (1:0) i dva kola pre plej-ofa i podele bodove prišao proplasiranoj Crvenoj zvezdi na samo četiri boda zaostatka. Čukarički je kod kuće savladao Radnik iz Surdulice 2:0 (2:0), što je "brđanima" bilo doboljno da na tabeli preteknu Partizan i zauzmu treće mesto.

Gol Nermina Haskića protiv Rada bio je njegov 18. u sezoni, čime je fudbaler iz Bosne i Hercegovine uvećao prednost na vrhu liste strelaca u odnosu na Rikarda Gomeša iz Partizana. Napadač "parnog valjka" postigao je 14 golova, dok treće mesto deli tandem Zvezde - Aleksa Vukanović(Napredak), El Fardu Mohamed Ben i Ognjen Mudrinski iz Čukaričkog sa po 12 golova.

Ali, beogradske "večite" rivale tek čekaju utakmice 28. kola Superlige. Zvezda od 19 dočekuje Mačvu na stadionu "Rajko Mitić", dok Partizan u nedelju od 17 sati igra u Kruševcu protiv Napretka. U slučaju da crveno i crno-beli ne zabeleže pobede, borba za vrh postaće vrlo uzbudljiva, kako za prvo, tako i za treće mesto.

Radnički je prilično rutinski završio posao protiv "građevinara", koje u preostalih devet utakmica čeka velika borba za opstanak u "društvu najboljih". 

Nermin Huskić ni ove subote nije propustio priliku da uveća razliku na vrhu liste strelaca, pošto je napadač Nišlija bio strelac gola već u četvrtom minutu.

Beograđani su drugi put kapitulirali pred napadom Radničkog u 69. minutu, kada se u strelce upisao kapiten Nikola Drinčić. Bio je to pogodak za definitivnu potvrdu pobede Radničkog. Nišlije u naredna dva kola gostuju u Šapcu Mačvi i dočekuju Bačku, dok će Rad ugostiti Voždovac i na megdan Spartaku u Subotici.

"Građevinari" čekaju na prvenstvenu pobedu još od 22. septembra. Od tada su odigrali 19 utakmica, deset izgubili i devet odigrali nerešeno.

Radnički je vezao 11. prvenstveni trijumf! Tim Nenada Lalatovića je 26 kola bez poraza (samo pet remija)...

Golovima se proslavio i Ognjen Mudrinski, koji je sa 12 pogodaka ove sezone  stigao Zvezdin tandem Vukanović (golove postigao u dresu Napretka)/Ben. Napadač Čukaričkog bio je dvostruki strelac u pobedi protiv Radnika. Prvo je u 28. minutu zatresao mrežu rivala, a mirniju završnicu za svoj tim obezbedio je devet minuta kasnije.

Borba za Evropu poslednjih sezona bila je ono što je završnicu Superlige činilo zanimljivom, ali ovog proleća verovatno će Kup biti jedina šansa “autsajderima“ da se umešaju u tu trku. Izlazak večitih beogradskih rivala na međunarodnu scenu nije se od raspada Juge ni dovodio u pitanje, a kako igraju Radnički i Čukarički teško da će i preostala dva mesta biti pod znakom pitanja. U 28. kolu Superlige rutinske pobede Nišlija i Beograđana nad Radom, odnosno Radnikom.

Obe utakmice završene su rezultatom 0:0, a zajedničko im je i to što nisu bile previše neizvesne. Ognjen Mudrinski je sa dva gola već u prvom poluvremenu otpisao Surduličane, dok je nada Građevinala tinjala do pogotka Nikole Drinčića, ali se objektivno ishod mogao naslutiti već posle dva minuta igre pošto je toliko trebalo Nerminu Haskiću da načne Rad i učvrsti se na čelu liste najboljih streleaca prvenstva Srbije.

Sada je Haskić na koti 18 što i ne treba da čudi s obzirom da je u 2019. godini postigao šest golova, odnosno čak osam ako računamo i ona dva protiv Vojvodine u Kupu. Mudrinski je dobacio do 12 komada, pa je između njih samo Partizanov Rikardo Gomeš (14), dok su Zvezdini El Fardu Ben i Aleksa Vukanović poravnati sa napadačem Čukaričkog.

Brđanima je uostalom svakako bitnije da su sada ova tri večeras osvojena boda čak 11 bodova ispred petoplasirane Mladosti pto će reći da su na dobrom putu da plej-of počnu šest koraka iznad Lučanaca, a kako oni u polufinalu Kupa idu na Crvenu zvezdu verovatno ćemo na leto u Evropi gledati baš trenutno četiri prvoplasiane ekiše šampionata.

Posebno ako Drinčić nastavi da izvodi slobodne udarce onako kako to on ume...

Mačva namučila Zvezdu, Ben rešio sa penala! Crvena zvezda nastavila seriju iako nije odigrala sjajnu utakmicu i tek u finišu je došla do pobede.

Pauza u prvenstvu kao da je malo "uspavala" igrače Crvene zvezde.

Loše su počeli utakmicu s Mačvom, tek drugi put ove sezone u Superligi bili su suočeni sa golom zaostatka na "Marakani" posle pogotka Petra Gigića u 15. minutu, ali su uspeli da preokrenu i upišu nova tri boda.

Prvo "ubrzanje" desilo se u drugom delu prvog poluvremena kada je u 37. minutu Ričmond Boaći pogodio posle sjajne akcije Gorana Čaušića.

Napadač iz Gane je tako prekinuo svoj "post" koji je trajao od početka februara, a u centru pažnje bio je i u 75. minutu kod pobedničkog gola pošto je uspeo da izbori jedanaesterac kada ga je zakačio Petar Puletić. 

Sa "kreča" je precizan bio Ben, ali ostaje dilema da li je Ričmond Boaći bio u ofsajdu kada mu je upućena lopta. Deluje pre da jeste...

CRVENA ZVEZDA - MAČVA 2:1 (1:1)

Tim Vladana Milojevića produžio je niz na 54 uzastopne utakmice bez poraza i činilo se da će lako doći do pobede kada su, kao na malom fudbalu, odigrali Čaušić i Jovančić, da bi drugopomenuti petom proigrao Marka Marina čija je lopta "prozujala" kraj stative Mačve.

Ipak, od tada odbrana nije briljirala...

Vikao je Milan Borjan na svoje saigrače u zadnjoj liniji zbog propusta koje su pravili, a Mačva je u 15. minutu došla i do gola kada je Milosavljević lepo uposlio Petra Gigića, da bi napadač Šapčana loptu sproveo "pod rašlje" iz natrčavanja, gde kanadski golman nije moga ništa, nego da se zapita zbog čega tolika uspavanost.

Mačva je tako "vrebala" iz kontri i čekala svoju šansu dok se Zvezda polako budila i došla do gola u 37. minuta posle najlepše akcije na meču.

Marin je dubokom loptom na levoj strani našao Milana Rodića, on je vratio loptu na ivicu kaznenog prostora odakle je Goran Čaušić pametno spustio grudima, da bi loptu odlično zahvatio Ričmond Boaći za deveti gol u Superligi ove sezone.

Zvezda je u nastavku dizala nivo igre, probali su Ben, Boaći i Babić, koji je takođe bio u centru pažnje kada je Mačva tražila jedanaesterac, ali je sudija Široki odmahnuo rukom.

Pogodak je stigao pre nego što su se crveno-beli unervozili posle dobre lopte za Ričmonda Boaćija, utisak je - za malo ispred zadnje linije Mačve. Lepo se snašao i obišao Puletića, a čini se da se ni golman Mačve nije bunio kada je sudija pokazao na "belu" tačku.

Mačva nije imala snage za "povratak" u meč i tako je poražena prvi put posle pet kola.

Zvezda je izbegla ubod šabačke Čivije! U klasičnoj igri nerava crveno-beli su uspeli da se izvuku iz kandži dobre taktičke postavke Darka Tešovića u ranom finišu utakmice. Beg Boaćija na ivici ofsajda završio se kontaktom sa golmanom Puletićem, koji je Zoran Široki brzo okrečio. Reprezentativac Komorskih Ostrva El Fardu Ben je penal pretvorio u pogodak, i obrisao znoj sa čela stručnog štaba Crvene zvezde - 2:1 (1:1).

Ne računajući Partizan, nijedna ekipa nije stavila na takve muke vladajućeg šampiona, kao što je to ove večeri uradila Mačva. Hrabri u prvom, defanzivno vrlo dobri u nastavku, Šapčani su ogolili mane sistema Vladana Milojevića sa buljukom ofanzivnih igrača. Nisu Zvezdini igrači uspeli da vatromet sa tribina prenese na teren Marakane. Mnogo je tu bilo inisistiranja na individualnim potezima, Nasilnim pokušajima...

Kroz šumu nogu rivala crveno-bele je gurala klasa Marka Marina i samo povremeno agresija tipična za prošlosezonske kvalifikacije.

Crveno-beli su pobedom zadržali sedam bodova prednosti u odnosu na niški Radnički, ali više pohvala zaslužili su gosti. Pričaće se naravno o detalju i 74. minuta i lakoj ruci Zorana Širokog koja je donela veo sumnje ispod Zvezdinog večerašnjeg trijumfa.

Niti se Mačva uplašila Zvedine prethodne strahovlade u srpskom fudbalu, niti je Darko Tešovićpokazao strah od ofanzivne formacije venčanog kuma Vladana Milojevića. Bilo je u igri gostiju elemenata bunkera, ali kao retko koji tim na Marakani je demonstirao sposobnost transformacija kao šabački superligaš. Da će crveno-bela postava sa dvojicom klasičnih napadača biti u problemu pokazalo je rano istrčavanje Milana Borjana.

Mačva je perfektno koristila manjak igrača sa izraženim defanzivnim karakteristika u Zvezdinom manevru i brzim prenosom lopte pravila ozbiljne probleme srpskom šampionu. Mat u režiji Gigića mogao je da se predoseti, šokantnom vođstvu Šapčana na Rajku Mitiću prethodila je minijatura Milosavljevića, dovoljno sposobnog da iskreira šansu posle loše komunikacije Babića i Milunovića.

Iako je šampion igrao sa dvojicom klasičnih napadača, vidljivije su bile mane Milojevićevog tima. Samo je Marko Marin pokazao sposobnost da driblinzima „ljulja“ suparničku odbranu. Bivši reprezentativac Nemačke iskreirao je dve šanse Boaćiju, koje u tim trenucima nervozni napadač iz Gane nije pretvorio u golove.

Bilo je to sve od nekako mlake Zvezde. Crveno-beli su počeli da se dižu onog trenutka kada su spoznali da pobeda neće doći samo od sebe. Već da moraju da krenu po nju. Agresivnost je podignuta, šabačka odbrana je testirana brojnim centraršutevima i visokim presingom, bekovi Rodić i Gajić počeli su da osećaju Marinove precizne lopte.

Napad za izjednačenje u početku je ponovo iskreirao Marin, brzom prenosnom loptom ka Milanu Rodiću. Ipak, dok su navijači na mobilnim telefonim pratili dešavanja sa košarkaškog derbija Goran Čaušić je napravi najbolji potez od kada nosi crveno-beli dres. Grudima je spustio loptu za Ričmonda Boaćija. Ovoga puta nije bilo greške.

Mačva se u drugom delu odlučila da čuva prednost, uplašena Zvezdinom agresijom pre i posle Boaćijevog izjednačenja. Dok je sa severa odjekivao vatromet Delija Dejan Joveljić je na petoparcu obrnuo rivala i potom špicem šutirao pored gola. Uspeo je Tešović da otupi Zvezdinu oštricu, pa je Vladan Milojević u 57. minutu bio primoran da se osloni na tešku atriljeriju i u igru ubaci Milana Pavkova.

Spašavao je goste odlični Puletić. Već viđen gol Boaćija je zaustavio na liniji, panterskom intervencijom je sačuvao mrežu posle bombe Bena. Kod već ranije opisanog penala Ben ga je poslao na suprotnu stranu.

CRVENA ZVEZDA - MAČVA 2:1 (1:1)
/Boaći 37, Ben 76. penal - Gigić 15/

Stadion: Rajko Mitić
Sudija: Zoran Široki (Smederevo)

Crvena zvezda (4-1-3-2): Borjan - Gajić, Milunović, Babić, Rodić (od 80. Jovičić) - Jovančić - Ben, Čaušić, Marin - Joveljić (od 57. Pavkov), Boaći (od 83. Simić).

Mačva (4-3-3): Puletić - Pejović, Mijailović, Ristivojević, Tošić (od 88. Marveđo) - Ivić, Adamović, Marković - Milosavljević (od 83. Božić), Gigić (od 67. Šušnjar), Jeremić.

SUPERLIGA, 28. kolo:

Dinamo - Vojvodina 1:3 (1:2)
/Nedeljković 4 - Đurić 22, 89p, Matić 51/

Spartak - Mladost 1:0 (1:0)
/Glavčić 27/

Čukarički - Radnik 2:0 (2:0)
/Mudrinski 28, 37/

Radnički - Rad 2:0 (1:0)
/Haskić 4, Drinčić 69/

Crvena zvezda - Mačva 2:1 (1:1)
/Boaći 37, Ben 75p - Gigić 15/

odigrano u petak:

Proleter - Bačka 3:0 (1:0)
/Čolović 41, Govedarica 53, 79/

nedelja

Napredak - Partizan 17.00 (TV Arena Sport 1)
Voždovac - Zemun 19.00

TABELA: Crvena zvezda 78, Radnički Niš 71, Čukarički 53, Partizan (-1) 51, Mladost 42, Proleter 37, Napredak (-1) 35, Radnik 35 (plej-of), Vojvodina 33, Spartak 32, Mačva 31, Voždovac (-1) 28, Bačka  25, Rad 21, Dinamo 19, Zemun (-1) 18.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar