МАЈСТОРИЦА! Опет лудило на једну лопту!

Партизан добио игру нерава, идемо у "мајсторицу"! Тројка Пејџа и офанзивни скокови Лендејла у последњем минуту одлучили су реванш сусрет полуфинала плеј-офа АБА лиге. Одлука пада наредне суботе, 6. априла, пред Звездиним навијачима.  Партизан узвратио ударац, јунак је Пејџ! Сада је 1:1 у полуфиналној серији вечитих!

Кошарка 30.03.2019 | 22:10
МАЈСТОРИЦА! Опет лудило на једну лопту!
Четврти дерби у последњих шест недеља, четврта драматична завршница и овог пута победа Партизана, који је играо за опстанак у полуфиналној плеј-оф серији АБА лиге!

Партизан - Црвена звезда 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18)!

Резултат је изједначен на 1:1, а први финалиста биће познат у суботу 6. априла, након "мајсторице" чији ће домаћин са почетком у 20 часова бити првопласирани тим регуларног дела сезоне.

Друга утакмица била је тешка од почетка до краја, спорија и много тврђа од претходне, коју су црвено-бели добили након продужетка 106:101 (85:85).

Оба тима имала су "рупе" од по неколико минута без постигнутог поена, почев од прве четвртине, у којој је Партизан једва прешао 10, а Звезда ни толико.

Смењивали су се у вођству све време, Звезда је много лакше постизала поене из рекета, док се Партизан "вадио" тројкама и нешто боље је изводио слободна бацања.

Црно-бели су серијом од 7:0 преокренули на 65:62 у 37. минуту, Маркус Пејџ је у 39. минуту постигао важну тројку за 68:64, али је Били Берон након велике грешке и изгубљене лопте Вање Маринковића узвратио - 68:67.

Занимљиво је да су обојици то били једини погоци за три поена на мечу.

ПЕРПЕРОГЛУ ИСКЉУЧЕН

Иначе прибрани Звездин ветеран Стратос Перпероглу имао је кобан пад концентрације у 33. минуту. Тада је грубо фаулирао Лендејла и зарадио искључење, с обзиром на то да је због лакта у главу Загорца у првом полувремену, већ имао један неспортски фаул. Када је изашао са терена, црвено-бели су имали и игру и резултат (53:58).

Теоретски, до краја је требало да и једни и други изведу још по један напад, али Партизан је имао Џока Лендејла, који је забележио офанзивне скокове после промашаја Маринковића и Алекса Ренфроа (иначе су у том елементу црвено-бели доминирали читаво друго полувреме).

Пејџ је задржао хладнокрвност, 4,4 секунде пре краја искористио је оба бацања, за 70:67, а Дејан Давидовац после узастопних тајм-аута Милана Томића и Андрее Тринкијерија промашио тројку за продужетак!

"Анализа? То су два скока у одбрани, промашена слободна бацања… Партизанова два скока у нападу су пресудила", рекао је тренер црвено-белих Милан Томић у краткој изјави за ТВ Арена спорт.

Партизан је најубедљивију предност имао на половини меча (34:27), а у другом полувремену 39:33, док су црвено-бели у 33. минуту два пута били на "плус пет" (51:56, 53:58).

"Нико није очекивао да ће бити лако. После прве утакмице, у којој је продужетак одлучио победника, сви смо се сложили да ће друга бити врло тешка. Били смо у праву, јер када немате право на кикс, онда морате да играте овако. Видели сте, стегнуте руке, доста грешака, али на крају, по мом мишљењу, заслужена победа Партизана", рекао је Владо Шћепановић, асистент на клупи црно-белих.

Много узбуђења очекује и у "мајсторици". 

"Добро се знамо, нема ту више тајни. Ко се буде боље ментално припремио, тај ће проћи у финале".

Највеће дилеме пред реванш тицале су се здравственог статуса Новице Величковића (скочни зглоб) са једне и Џоа Регленда (колено) са друге стране.

Обојицу су тренери најавили као "гаме тиме децисионс", а испоставило се да је капитен Партизана био у тиму и имао солидну минутажу, док је место америчког плејмејкера у тиму Звезде заузео Немања Ненадић, али је свих 40 минута преседео на клупи.



Партизан је искористио домаћи терен, те неиграње Џоа Регланда и изједначио у полуфиналној серији АБА лиге. Путника у финале одлучиће мајсторица која се игра за седам дана пред навијачима Црвене звезде. Какав меч, каква драма, каква победа црно-белих над Црвеном звездом (70:67).

Јунак је Маркус Пејџ, који је дао неколико важних поена у финишу, а тројком у једном од завршних напада решио сусрет великих ривала. Поново на мали број поена, поново на једну лопту, поново тензија. Американца дуго није било у утакмици, међутим, у последњим тренуцима је показао колико је важан за тим Андрее Тринкијерија који ће наредне суботе, од 20 часова, такође у Пионру, имати шансу да се бори за финале.

У последњу деоницу се ушло у егалу, номинални гост је повео, а онда је вечерас одлични Вања Маринковић погодио битну тројку. Црвено-бели су преко Стратоса Перпероглуа (искључен у четвртој деоници, две неспортске) и Мајка Цирбеса преузели иницијативу, али одговор на Пејџову минијатуру нису имали, па је Дејан Давидовац у последњем нападу промашио шут за три који би значио продужетак.

Гледали смо утакмицу у којој се тешко долазило до кошева, а у таквој атмосфери се у првих 20 минута боље снашао Партизан који је, пре свега добром одбраном, спустио Звезду на само 27 поена. И то  је била парадигма целог тока дуела.

Партизан је отворио меч поготком Гагића испод коша, да би Звезда одмах на старту показала да је растерећенија него у првом мечу па је преко Риверса и Фајеа погоцима споља дошла до иницијалне предности.

Новица Величковић се нашао у првој постави, док са друге стране није било Џоа Регланда што је отежало посао црвено-белима. На старту је Берон преводио лопту, а потом би лопта била највише  код Риверса. Добио је Американац доста простора у игри. У исто време, Партизан се мучио с реализацијом, посебно Гагић  испод коша, као и Пејџ генерално у шуту.

Тензија утакмица, препун Пионир (било тешко и навијачима да дишу, камоли играчима) и притисак довели су до тога да оба тима тешко долазе до поена, па је после десет минута игре резултат био 13:9. Црвено-бели су остали на једноцифреном броју поена у првој деоници. То говори о томе како је Партизан играо одбрану. Загорац је у тим моментима  дао веома битну тројку.

У тим моментима је Партизан  преузео иницијативу над утакмицом, погодио је и Маринковић далеку тројку, а искусни Перпероглу је држао баланс на резултатском тасу. Звезда је половином друге  деонице  имала шут за три поена 1/10.

Упркос томе, али и добром скоку у нападу Партизана, три личне Берона, али и две тројке Алија Николића, екипа Милана Томића је држала релативно пристојну разлику на полувремену - 34:27. У очи упада изузетно мали број поена. Посебно Звезде (1/14 за три на полувремену).

У сличном ритму се играло и у наставку, а Берон је брзо добио четврту личну што је био проблем за госте. Партизан није могао до коша, Звезда је брзо  истопила предност црно-белих, тако да смо лако ушли у егал меч. Црно-бели  су брзо ушли у “бонус”.  Јако је била важна и тројка Маринковића уз фаул Риверса.

Било је јасно још крајем треће деонице да ће се ова утакмица одлучивати у самој завршници утакмице. Ту смо и добили коначан епилог.

После оног прошлог дербија и резултата  106:101, вечерас смо гледали нешто потпуно, потпуно другачије… Али, резултат је на крају једини који се гледа.

ПОЛУФИНАЛЕ ПЛЕЈ-ОФА АБА ЛИГЕ, ДРУГА УТАКМИЦА

Партизан - Црвена звезда 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18), резултат у серији 1:1

Београд
Дворана: Александар Николић.
Гледалаца: око 7000.

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић, Пејџ 8 (3ас), Си 4 (5ск), Маринковић 18 (тројке 3/6, бацања 7/7, 3ск, 3ас), Јарамаз 3, Величковић 7 (3ск), Загорац 4, Ренфро 6 (3ас, 2укр), С. Јанковић 1 (4ск), Лендејл 10 (8ск), Гагић 3, Николић 6 (тројке 2/4, 3ас).

ЗВЕЗДА: Човић 6 (за два поена 0/2, тројке 1/5, 7ас), Перпероглу 16 (за два 5/5, тројке 1/5, бацања 3/8), Давидовац 3, Ненадић, Лазић 5 (3ск), Фаје 4 (4ск, 2ас), Берон 7 (тројке 1/5), Добрић 3, Симанић 3 (5ск), Риверс 6 (тројке 0/3, 5ск, 2ас), Цирбес 11 (5ск), Оџо 3 (6ск).

СУДИЈЕ: Пукл, Болтаузер, Кољеншић.

ТИМСКА СТАТИСТИКА

- Шут укупно: Партизан 35,1, Звезда 43,6 одсто. За два поена: Партизан 32 одсто (11/34), Звезда 70 одсто (19/27). Тројке: Партизан 39 одсто (9/23), Звезда 18 одсто (5/28). Слободна бацања: Партизан 72 одсто (21/29), Звезда 58 одсто (14/24).

- Скокови: Партизан 30 (22+8), Звезда 35 (26+9). Асистенције 14:17, украдене лопте 4:5, изгубљене лопте 8:10.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар