MAJSTORICA! Opet ludilo na jednu loptu!

Partizan dobio igru nerava, idemo u "majstoricu"! Trojka Pejdža i ofanzivni skokovi Lendejla u poslednjem minutu odlučili su revanš susret polufinala plej-ofa ABA lige. Odluka pada naredne subote, 6. aprila, pred Zvezdinim navijačima.  Partizan uzvratio udarac, junak je Pejdž! Sada je 1:1 u polufinalnoj seriji večitih!

Košarka 30.03.2019 | 22:10
MAJSTORICA! Opet ludilo na jednu loptu!
Četvrti derbi u poslednjih šest nedelja, četvrta dramatična završnica i ovog puta pobeda Partizana, koji je igrao za opstanak u polufinalnoj plej-of seriji ABA lige!

Partizan - Crvena zvezda 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18)!

Rezultat je izjednačen na 1:1, a prvi finalista biće poznat u subotu 6. aprila, nakon "majstorice" čiji će domaćin sa početkom u 20 časova biti prvoplasirani tim regularnog dela sezone.

Druga utakmica bila je teška od početka do kraja, sporija i mnogo tvrđa od prethodne, koju su crveno-beli dobili nakon produžetka 106:101 (85:85).

Oba tima imala su "rupe" od po nekoliko minuta bez postignutog poena, počev od prve četvrtine, u kojoj je Partizan jedva prešao 10, a Zvezda ni toliko.

Smenjivali su se u vođstvu sve vreme, Zvezda je mnogo lakše postizala poene iz reketa, dok se Partizan "vadio" trojkama i nešto bolje je izvodio slobodna bacanja.

Crno-beli su serijom od 7:0 preokrenuli na 65:62 u 37. minutu, Markus Pejdž je u 39. minutu postigao važnu trojku za 68:64, ali je Bili Beron nakon velike greške i izgubljene lopte Vanje Marinkovića uzvratio - 68:67.

Zanimljivo je da su obojici to bili jedini pogoci za tri poena na meču.

PERPEROGLU ISKLJUČEN

Inače pribrani Zvezdin veteran Stratos Perperoglu imao je koban pad koncentracije u 33. minutu. Tada je grubo faulirao Lendejla i zaradio isključenje, s obzirom na to da je zbog lakta u glavu Zagorca u prvom poluvremenu, već imao jedan nesportski faul. Kada je izašao sa terena, crveno-beli su imali i igru i rezultat (53:58).

Teoretski, do kraja je trebalo da i jedni i drugi izvedu još po jedan napad, ali Partizan je imao Džoka Lendejla, koji je zabeležio ofanzivne skokove posle promašaja Marinkovića i Aleksa Renfroa (inače su u tom elementu crveno-beli dominirali čitavo drugo poluvreme).

Pejdž je zadržao hladnokrvnost, 4,4 sekunde pre kraja iskoristio je oba bacanja, za 70:67, a Dejan Davidovac posle uzastopnih tajm-auta Milana Tomića i Andree Trinkijerija promašio trojku za produžetak!

"Analiza? To su dva skoka u odbrani, promašena slobodna bacanja… Partizanova dva skoka u napadu su presudila", rekao je trener crveno-belih Milan Tomić u kratkoj izjavi za TV Arena sport.

Partizan je najubedljiviju prednost imao na polovini meča (34:27), a u drugom poluvremenu 39:33, dok su crveno-beli u 33. minutu dva puta bili na "plus pet" (51:56, 53:58).

"Niko nije očekivao da će biti lako. Posle prve utakmice, u kojoj je produžetak odlučio pobednika, svi smo se složili da će druga biti vrlo teška. Bili smo u pravu, jer kada nemate pravo na kiks, onda morate da igrate ovako. Videli ste, stegnute ruke, dosta grešaka, ali na kraju, po mom mišljenju, zaslužena pobeda Partizana", rekao je Vlado Šćepanović, asistent na klupi crno-belih.

Mnogo uzbuđenja očekuje i u "majstorici". 

"Dobro se znamo, nema tu više tajni. Ko se bude bolje mentalno pripremio, taj će proći u finale".

Najveće dileme pred revanš ticale su se zdravstvenog statusa Novice Veličkovića (skočni zglob) sa jedne i Džoa Reglenda (koleno) sa druge strane.

Obojicu su treneri najavili kao "game time decisions", a ispostavilo se da je kapiten Partizana bio u timu i imao solidnu minutažu, dok je mesto američkog plejmejkera u timu Zvezde zauzeo Nemanja Nenadić, ali je svih 40 minuta presedeo na klupi.



Partizan je iskoristio domaći teren, te neigranje Džoa Reglanda i izjednačio u polufinalnoj seriji ABA lige. Putnika u finale odlučiće majstorica koja se igra za sedam dana pred navijačima Crvene zvezde. Kakav meč, kakva drama, kakva pobeda crno-belih nad Crvenom zvezdom (70:67).

Junak je Markus Pejdž, koji je dao nekoliko važnih poena u finišu, a trojkom u jednom od završnih napada rešio susret velikih rivala. Ponovo na mali broj poena, ponovo na jednu loptu, ponovo tenzija. Amerikanca dugo nije bilo u utakmici, međutim, u poslednjim trenucima je pokazao koliko je važan za tim Andree Trinkijerija koji će naredne subote, od 20 časova, takođe u Pionru, imati šansu da se bori za finale.

U poslednju deonicu se ušlo u egalu, nominalni gost je poveo, a onda je večeras odlični Vanja Marinković pogodio bitnu trojku. Crveno-beli su preko Stratosa Perperoglua (isključen u četvrtoj deonici, dve nesportske) i Majka Cirbesa preuzeli inicijativu, ali odgovor na Pejdžovu minijaturu nisu imali, pa je Dejan Davidovac u poslednjem napadu promašio šut za tri koji bi značio produžetak.

Gledali smo utakmicu u kojoj se teško dolazilo do koševa, a u takvoj atmosferi se u prvih 20 minuta bolje snašao Partizan koji je, pre svega dobrom odbranom, spustio Zvezdu na samo 27 poena. I to  je bila paradigma celog toka duela.

Partizan je otvorio meč pogotkom Gagića ispod koša, da bi Zvezda odmah na startu pokazala da je rasterećenija nego u prvom meču pa je preko Riversa i Fajea pogocima spolja došla do inicijalne prednosti.

Novica Veličković se našao u prvoj postavi, dok sa druge strane nije bilo Džoa Reglanda što je otežalo posao crveno-belima. Na startu je Beron prevodio loptu, a potom bi lopta bila najviše  kod Riversa. Dobio je Amerikanac dosta prostora u igri. U isto vreme, Partizan se mučio s realizacijom, posebno Gagić  ispod koša, kao i Pejdž generalno u šutu.

Tenzija utakmica, prepun Pionir (bilo teško i navijačima da dišu, kamoli igračima) i pritisak doveli su do toga da oba tima teško dolaze do poena, pa je posle deset minuta igre rezultat bio 13:9. Crveno-beli su ostali na jednocifrenom broju poena u prvoj deonici. To govori o tome kako je Partizan igrao odbranu. Zagorac je u tim momentima  dao veoma bitnu trojku.

U tim momentima je Partizan  preuzeo inicijativu nad utakmicom, pogodio je i Marinković daleku trojku, a iskusni Perperoglu je držao balans na rezultatskom tasu. Zvezda je polovinom druge  deonice  imala šut za tri poena 1/10.

Uprkos tome, ali i dobrom skoku u napadu Partizana, tri lične Berona, ali i dve trojke Alija Nikolića, ekipa Milana Tomića je držala relativno pristojnu razliku na poluvremenu - 34:27. U oči upada izuzetno mali broj poena. Posebno Zvezde (1/14 za tri na poluvremenu).

U sličnom ritmu se igralo i u nastavku, a Beron je brzo dobio četvrtu ličnu što je bio problem za goste. Partizan nije mogao do koša, Zvezda je brzo  istopila prednost crno-belih, tako da smo lako ušli u egal meč. Crno-beli  su brzo ušli u “bonus”.  Jako je bila važna i trojka Marinkovića uz faul Riversa.

Bilo je jasno još krajem treće deonice da će se ova utakmica odlučivati u samoj završnici utakmice. Tu smo i dobili konačan epilog.

Posle onog prošlog derbija i rezultata  106:101, večeras smo gledali nešto potpuno, potpuno drugačije… Ali, rezultat je na kraju jedini koji se gleda.

POLUFINALE PLEJ-OFA ABA LIGE, DRUGA UTAKMICA

Partizan - Crvena zvezda 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18), rezultat u seriji 1:1

Beograd
Dvorana: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca: oko 7000.

PARTIZAN: N. Janković, Pejdž 8 (3as), Si 4 (5sk), Marinković 18 (trojke 3/6, bacanja 7/7, 3sk, 3as), Jaramaz 3, Veličković 7 (3sk), Zagorac 4, Renfro 6 (3as, 2ukr), S. Janković 1 (4sk), Lendejl 10 (8sk), Gagić 3, Nikolić 6 (trojke 2/4, 3as).

ZVEZDA: Čović 6 (za dva poena 0/2, trojke 1/5, 7as), Perperoglu 16 (za dva 5/5, trojke 1/5, bacanja 3/8), Davidovac 3, Nenadić, Lazić 5 (3sk), Faje 4 (4sk, 2as), Beron 7 (trojke 1/5), Dobrić 3, Simanić 3 (5sk), Rivers 6 (trojke 0/3, 5sk, 2as), Cirbes 11 (5sk), Odžo 3 (6sk).

SUDIJE: Pukl, Boltauzer, Koljenšić.

TIMSKA STATISTIKA

- Šut ukupno: Partizan 35,1, Zvezda 43,6 odsto. Za dva poena: Partizan 32 odsto (11/34), Zvezda 70 odsto (19/27). Trojke: Partizan 39 odsto (9/23), Zvezda 18 odsto (5/28). Slobodna bacanja: Partizan 72 odsto (21/29), Zvezda 58 odsto (14/24).

- Skokovi: Partizan 30 (22+8), Zvezda 35 (26+9). Asistencije 14:17, ukradene lopte 4:5, izgubljene lopte 8:10.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar