Појео самониклу биљку и умро

У пожешкој болници умро је мушкарац који је конзумирао биљку коју је убрао мислећи да је ријеч о другој, јестивој.

Регион 29.03.2019 | 21:06
Појео самониклу биљку и умро
"Од Опште жупанијске болнице Пожега запримљена је обавијест да је 60-годишњак преминуо усљед тровања биљком мразовац. Слиједи даље криминалистичко истраживање", извијестила је пожешко-славонска полиција.

То је прва овогодишња смрт од конзумације самониклог биља, у овом случају отровног мразовца који је мушкарац замијенио за љековито и самоникло јестиво биље сримуш, или медвјеђи лук, који је здрав, љековит и јестив. Двије биљке су сличне по листовима.

Мразовац, пише позеска-кроника.хр, није јестив, него је врло отрован при конзумацији веће количине листова, а тровање може завршити кобно као у случају несретног 60-годишњег мушкарца.

У Хрватској, пишу, расте седам врста мразоваца, међу којима су јесенски мразовац, мађарски, Кохов мразовац, Висианијев мразовац и други. Мразовцу одговарају влажни травњаци, од низинских до планинских подручја.

Стабљика је кратка, листови велики, а цвијет сличан шафрановом. Цвјета крајем љета.

Конзумација мразовца доводи до тровања које је слично тровању арсеном. Јављају се грчеви, прољев, повраћање и респираторни застој који неријетко заврши кобно.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

30.03.2019 13:22

Народ висе не мозе ни траву пасти , има отровне .

ОДГОВОРИТЕ
Name

236

30.03.2019 13:59

Пазите шта једете!

ОДГОВОРИТЕ