Pojeo samoniklu biljku i umro

U požeškoj bolnici umro je muškarac koji je konzumirao biljku koju je ubrao misleći da je riječ o drugoj, jestivoj.

Region 29.03.2019 | 21:06
Pojeo samoniklu biljku i umro
"Od Opšte županijske bolnice Požega zaprimljena je obavijest da je 60-godišnjak preminuo usljed trovanja biljkom mrazovac. Slijedi dalje kriminalističko istraživanje", izvijestila je požeško-slavonska policija.

To je prva ovogodišnja smrt od konzumacije samoniklog bilja, u ovom slučaju otrovnog mrazovca koji je muškarac zamijenio za ljekovito i samoniklo jestivo bilje srimuš, ili medvjeđi luk, koji je zdrav, ljekovit i jestiv. Dvije biljke su slične po listovima.

Mrazovac, piše pozeska-kronika.hr, nije jestiv, nego je vrlo otrovan pri konzumaciji veće količine listova, a trovanje može završiti kobno kao u slučaju nesretnog 60-godišnjeg muškarca.

U Hrvatskoj, pišu, raste sedam vrsta mrazovaca, među kojima su jesenski mrazovac, mađarski, Kohov mrazovac, Visianijev mrazovac i drugi. Mrazovcu odgovaraju vlažni travnjaci, od nizinskih do planinskih područja.

Stabljika je kratka, listovi veliki, a cvijet sličan šafranovom. Cvjeta krajem ljeta.

Konzumacija mrazovca dovodi do trovanja koje je slično trovanju arsenom. Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Igor

30.03.2019 14:22

Narod vise ne moze ni travu pasti , ima otrovne .

ODGOVORITE
Name

236

30.03.2019 14:59

Pazite šta jedete!

ODGOVORITE