Вучић сам са члановима УЦХФ

- Председник Александар Вучић дошао је, ненајављено, међу грађане задужене у швајцарцима испред Касационог суда.

Србија 28.03.2019 | 12:32
Вучић сам са члановима УЦХФ
Грађани већ неколико дана испред суседа протестују тражећи решење за свој проблем.

Председник Вучић појавио се међу њима око 10.00 сати, потпуно сам, без сарадника, надлежног министра или шефова надлежних институција.

Размотрићемо како да решимо ваш проблем, тако да вама помогнемо, а да не начинимо штету финансијском систему, поручио је данас председник Србије Александар Вучић грађанима задуженим у швајцарцима код Касационог суда, где већ неколико дана протестују.

Председник Вучић је рекао у понедељак, након седнице Председништва СНС, да је замолио гувернерку Јоргованку Табаковић и премијерку Ану Брнабић да још једном се размотре могуцности да се грађанима, који су се, на притисак бивше власти, задуживали у швајцарцима.

Учесници протеста кажу да их нико није упозоравао на могућност оваквог исхода, напротив.

Реч је о проблему који траје дуже од деценије и које муче близу 20.000 љиуди у Србији.

Већ шести дан заредом чланови Удружења ЦХФ протестују испред зграде Врховног касационог суда у Београду тражећи да Касациони суд донесе јасан правни став о спорним кредитима. Званични подаци банака показују да кредите у "швајцарцима" тренутно отплаћује 16. 814 грађана.

Према подацима Удружења ЦХФ у Србији је у периоду од 2005. године до 2011. више од 22 000 грађана узимало овакве кредите.

Вучић каже да ти који су покренули причу о швајцарцима сада се праве "нит лук јео, нит мирисао".

Уговоре су, подсећа, потписивали корисници кредита, грађани појединачно, и држава јесте делимично одоговрна, али нема њеног "потписа".

Ипак, истакао је да су се бивши министри и гувернери и остали преваранти појављивали у време док су били на власти и давали утисак сигурности грађанима да могу на такав начин да позајмуљу новац.

"Али, ту не стоји потпис ни Ђелића, нити Ђиласа, нити Јелашића, већ ваш поптис. Много је тешко рушити облигационо правни однос који на такав начин постоји правни однос. Хоћу да вас замолим. Суд ће морати да донесе своју одлуку у кратком року, јер за те људе над којима је извршена прунудна напалта једино решење је суд. И тај суд мора после преко банака да се напаћује, а то преко банака може да изађе између 85 и 95 милиона евра и то је оно што ћа банке свакако да одбијају на различите начине".

Истакао је да не треба да имају никакве сумње да постоји неки Бог отац који ће да натера банке да им то врате.

Према његовим речима, неће то једноставно да иде и банке ће се борити на све могуће начине, без обзира што је то нефер и што су те камате зеленашке, на штету народа.

"Они ће да кажу 'да ли сте то потписали' и 'то је ваша обавеза'".

Каже да би то коштало државу око 120 милиона евра и да је држава спремна да преговара са банкама и да уколико Касациони суд донесе ту одлуку да помогне да банке плате 60 или 70 одсто, а држава да помогне са 20 или 30 одсто средстава.

"Да умилимо банке да на одређени начин помогну", додао је Вучић. Вучић замолио је грађане задужене у швајцарцима да држави дају недељу дана времена како би разговарала са банкама и замолио их да имају вере, али и истакао да он нема права да врши притисак на Врховни касациони суд. Истакао је да није фер да неко плати толики новац, а да на крају остене и без новца и без свега другог и да ће зато држава помоћи, али да ће се то осетити по другим примањима за друге грађане. На то су они који протестују рекли да не желе да други грађани трпе. "Лепо је то, је то одговоран став према држави, хвала што бринете о држави. Мораће да кошта државу, немојте да вам неко прича бајке", рекао је Вучић.

Додао је да је Мађарска то решила тако што је издвојила за тај проблем милијарду евра. Немојте да вас варају да ће Касасиони суд да донсе одлуку да ће банке да вам исплате с неба преко новац", поручио је Вучић. Председник је рекао да му не смета што ти грађани протестују и објаснио да ништа не добијају тиме што седе испред Касационог суда.

"Као бога вас молим, отиђите кућама и вратите се за седам дана, у следећи петак, ако се ништа не уради, ако не будете задовољни понасањем државе", рекао је председник. Замолио их је да сачекају до наредног петка и додао да више неће долазити испред Суда.

"Ваши људи после нека кажу јесу ли задовољн или не, али немојте да гладујете или будете жедни", рекао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Слободан

28.03.2019 11:44

Који кретен док је има пуну власт није их гледо а сад кад се све распада он је лазни спаситељ да би своје дупе спасијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.03.2019 13:26

Слободане јабуко са гране. Предсједник Вучић и даље суверено влада Републиком Србијом, легално и легитимно. Његова коалиција је добила преко 50% гласова изашлих бирача. Друга ствар, неписмени не доносе бољитак. Без увреде и свако добро.

Name

Зана

28.03.2019 14:32

Ово се зове, добро одглумљена представа за масе. Обецање лудо радовање, овај народ це и даље да плаца своје кедите, те да се нада да је Вуциц бар овај пут био искрен.

Name

Романија

28.03.2019 15:55

Слободане, не лупетај. То је једини србијанац што ваља.

Name

Зоран

28.03.2019 17:31

Уз сво поштовање али морам да кажем да им је било зинуло дупе на паре И нису ни размишљали шта потписују. Ко И мало има мозга мого је претпоставити да у тим банкама раде економисти и рачунају како ће увећати њихов профит а не помоћи грађанима. Гдје цес потписивати нешто што није стабилно и чврсто.

ОДГОВОРИТЕ