Vučić sam sa članovima UCHF

- Predsednik Aleksandar Vučić došao je, nenajavljeno, među građane zadužene u švajcarcima ispred Kasacionog suda.

Srbija 28.03.2019 | 12:32
Vučić sam sa članovima UCHF
Građani već nekoliko dana ispred suseda protestuju tražeći rešenje za svoj problem.

Predsednik Vučić pojavio se među njima oko 10.00 sati, potpuno sam, bez saradnika, nadležnog ministra ili šefova nadležnih institucija.

Razmotrićemo kako da rešimo vaš problem, tako da vama pomognemo, a da ne načinimo štetu finansijskom sistemu, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić građanima zaduženim u švajcarcima kod Kasacionog suda, gde već nekoliko dana protestuju.

Predsednik Vučić je rekao u ponedeljak, nakon sednice Predsedništva SNS, da je zamolio guvernerku Jorgovanku Tabaković i premijerku Anu Brnabić da još jednom se razmotre mogucnosti da se građanima, koji su se, na pritisak bivše vlasti, zaduživali u švajcarcima.

Učesnici protesta kažu da ih niko nije upozoravao na mogućnost ovakvog ishoda, naprotiv.

Reč je o problemu koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20.000 ljiudi u Srbiji.

Već šesti dan zaredom članovi Udruženja CHF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da Kasacioni sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima. Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u "švajcarcima" trenutno otplaćuje 16. 814 građana.

Prema podacima Udruženja CHF u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22 000 građana uzimalo ovakve kredite.

Vučić kaže da ti koji su pokrenuli priču o švajcarcima sada se prave "nit luk jeo, nit mirisao".

Ugovore su, podseća, potpisivali korisnici kredita, građani pojedinačno, i država jeste delimično odogovrna, ali nema njenog "potpisa".

Ipak, istakao je da su se bivši ministri i guverneri i ostali prevaranti pojavljivali u vreme dok su bili na vlasti i davali utisak sigurnosti građanima da mogu na takav način da pozajmulju novac.

"Ali, tu ne stoji potpis ni Đelića, niti Đilasa, niti Jelašića, već vaš poptis. Mnogo je teško rušiti obligaciono pravni odnos koji na takav način postoji pravni odnos. Hoću da vas zamolim. Sud će morati da donese svoju odluku u kratkom roku, jer za te ljude nad kojima je izvršena prunudna napalta jedino rešenje je sud. I taj sud mora posle preko banaka da se napaćuje, a to preko banaka može da izađe između 85 i 95 miliona evra i to je ono što ća banke svakako da odbijaju na različite načine".

Istakao je da ne treba da imaju nikakve sumnje da postoji neki Bog otac koji će da natera banke da im to vrate.

Prema njegovim rečima, neće to jednostavno da ide i banke će se boriti na sve moguće načine, bez obzira što je to nefer i što su te kamate zelenaške, na štetu naroda.

"Oni će da kažu 'da li ste to potpisali' i 'to je vaša obaveza'".

Kaže da bi to koštalo državu oko 120 miliona evra i da je država spremna da pregovara sa bankama i da ukoliko Kasacioni sud donese tu odluku da pomogne da banke plate 60 ili 70 odsto, a država da pomogne sa 20 ili 30 odsto sredstava.

"Da umilimo banke da na određeni način pomognu", dodao je Vučić. Vučić zamolio je građane zadužene u švajcarcima da državi daju nedelju dana vremena kako bi razgovarala sa bankama i zamolio ih da imaju vere, ali i istakao da on nema prava da vrši pritisak na Vrhovni kasacioni sud. Istakao je da nije fer da neko plati toliki novac, a da na kraju ostene i bez novca i bez svega drugog i da će zato država pomoći, ali da će se to osetiti po drugim primanjima za druge građane. Na to su oni koji protestuju rekli da ne žele da drugi građani trpe. "Lepo je to, je to odgovoran stav prema državi, hvala što brinete o državi. Moraće da košta državu, nemojte da vam neko priča bajke", rekao je Vučić.

Dodao je da je Mađarska to rešila tako što je izdvojila za taj problem milijardu evra. Nemojte da vas varaju da će Kasasioni sud da donse odluku da će banke da vam isplate s neba preko novac", poručio je Vučić. Predsednik je rekao da mu ne smeta što ti građani protestuju i objasnio da ništa ne dobijaju time što sede ispred Kasacionog suda.

"Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponasanjem države", rekao je predsednik. Zamolio ih je da sačekaju do narednog petka i dodao da više neće dolaziti ispred Suda.

"Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljn ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni", rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Slobodan

28.03.2019 12:44

Koji kreten dok je ima punu vlast nije ih gledo a sad kad se sve raspada on je lazni spasitelj da bi svoje dupe spasijo.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

28.03.2019 14:26

Слободане јабуко са гране. Предсједник Вучић и даље суверено влада Републиком Србијом, легално и легитимно. Његова коалиција је добила преко 50% гласова изашлих бирача. Друга ствар, неписмени не доносе бољитак. Без увреде и свако добро.

Name

Zana

28.03.2019 15:32

Ovo se zove, dobro odglumljena predstava za mase. Obecanje ludo radovanje, ovaj narod ce i dalje da placa svoje kedite, te da se nada da je Vucic bar ovaj put bio iskren.

Name

Romanija

28.03.2019 16:55

Slobodane, ne lupetaj. To je jedini srbijanac što valja.

Name

Zoran

28.03.2019 18:31

Uz svo poštovanje ali moram da kažem da im je bilo zinulo dupe na pare I nisu ni razmišljali šta potpisuju. Ko I malo ima mozga mogo je pretpostaviti da u tim bankama rade ekonomisti i računaju kako će uvećati njihov profit a ne pomoći građanima. Gdje ces potpisivati nešto što nije stabilno i čvrsto.

ODGOVORITE