Много обећали, мало остварили

Од укупно 217 обећања партија које су формирале Владу Републике Српске, у првих 100 дана њеног рада у потпуности су испуњена дба обећања, која се односе на повећање плата просвјетним радницима те потписивање Повеље о српском културном простору. Започет је рад на испуњавању 63 обећања, у прогресу је рад на испуњавању 7 датих обећања, прекршено је једно обећање, а 5 их је неутемељено. У случају 139 обећања није започет рад на њиховом испуњавању.

Република Српска 28.03.2019 | 11:21
Много обећали, мало остварили
Истиномјер прати обећања која су у предизборној кампањи за Опште изборе 2018. године дале партије које чине Владу РС (СНСД, ДНС и СПРС, НДП и Уједињена Српска), а у обзир су узети постојећи предизборни програми оних странака које су имале своје програмске документе, али и обећања са предизборних скупова оних партија које програм нису доставиле.

Највише обећања дао је ДНС (70), док су најмање конкретних обећања имали у Уједињеној Српској, тако да Истиномјер прати тек шест обећања ове партије.

Највише обећања Истиномјер је евидентирао у области економије, њих 97, а након првих 100 дана рада Владе РС у овој области оцјену „није започето“ добило је 56 обећања, док је рад на испуњавању започет у случају 38 обећања. Истиномјер је два обећања у овој области оцијенио као „неутемељена“.

Од 38 обећања на чијем испуњавању је започет рад, могу се издвојити пројекти путне инфраструктуре на Коридору Вц, као и брза цеста и аутопут Сарајево – Београд. Важно је и усвајање Програма јавних инвестиција РС 2019.-2022. гдје су садржани пројекти укупне вриједности од око 675,4 милиона КМ, од чега је 64 милиона КМ средстава осигурано за улагање у пројекте који се односе на развој саобраћаја и веза.

Развој енергетског сектора такође је доживио помаке кроз додјељивање концесије „Електропривреди Републике Српске“ за изградњу и кориштење ХЕ „Фоча“ и ХЕ „Паунци“, те осигураних 300,9 милиона КМ средстава за улагања у започете пројекте везане за индустрију, енергетику и рударство кроз Програм јавних инвестиција у наредне три године.

Такође, на 8. Сједници Владе РС, утврђен је и нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, у којим се предвиђа смањење пореске основице за 100% за компаније које буду реинвестирале своја средства у опрему и постројења. Вриједи издвојити и једно прекршено обећање СП о развоју металског сектора у околини Пала, које је прекршено будући да Фабрика мотора специјалне намјене одлази у стечај.

У области социјалне политике Истиномјер прати 49 обећања. Чак 35 обећања добило је оцјену ”није започето” у првих 100 дана рада Владе РС. Оцјеном ”у прогресу” оцијењено је једно обећање, док је оцјеном ”започето” оцијењено 12 обећања.

Испуњено је обећање СНСД-а о повећању пензија, које се десило у фебруару. Позитивно су оцијењена и обећања везана за повећање броја радних мјеста, те обећања везана за програме преквалификације незапослених особа. 

Из области спољне политике дата су тек два обећања. Једно обећање, које је оцијењено са ”није започето”, односи се на доношење закона о дијаспори, док је као ”започето” оцијењено обећање о међународној сарадњи Републике Српске. 

У области здравства, Истиномјер прати укупно девет обећања која су дали СНСД, ДНС и НДП. У првих 100 дана рада Владе РС започете су неке активности на реализацији тек два обећања која се односе на градњу болнице у Добоју и реновирање болнице у Фочи. Тако је половином марта потписан уговор о изградњи и опремању нове зграде болнице у Добоју, а у јануару 2019. године расписан је тендер за реализацију пројекта "Модернизација ЈЗУ Универзитетске болнице у Фочи". 

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Крузни Ток

28.03.2019 10:30

Обецање лудом радовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стар Wарс

28.03.2019 10:52

Знање? Иновације??? Технологија?????? Погледајте 100 дана извјестај: хттпс://yоуту.бе/з0КИИYзИХд0

ОДГОВОРИТЕ
Name

wиллy

28.03.2019 11:26

Ма пресмјесно,децко мисли да је то видео игрица и да има пролазну оцјену на основу демо снимка његовог бивствовања у минустарству и не цинеци ниста конкретно...извана гладац а изнутра јадац... А инаце у влади су све сами лезиљебовици и ухљеби без трунке знања и зеље да ураде било ста позитвно за овај напацени народ

Name

Милко

28.03.2019 14:33

овом је боље да је био глумац него министар.

Name

Кики

28.03.2019 11:00

Па ста сте мислили??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

28.03.2019 11:08

Словенија је права ствар.Ко оде живјеће у правној држави.Плате мање него у Њемачкој,али је зато све јефтиније.Сви разумију нас језик.У ствари тамо можеш видјети како би се могло живјети код нас да смо нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.03.2019 12:49

Словенија је и у Титово време била напреднија,а сем тога у њој није било сукоба.

Name

За Супер

28.03.2019 12:50

Баш ми се свидја ова реценица коју си написао /ла: ''У ствари тамо (у Словенији) можеш видјети како би се могло живјети код нас да смо нормални.'' Баш тако.

Name

Аустрија

28.03.2019 11:54

ПА они обецавају годинама ви подрзава те лази пропаганда мозете ви зивјети ставам смета гладни це бити све висе И биједе вазно је народима балкана кадим се казе помазе бог србадио фаљен исус сокадијо И мерхаба муслемани а а остало цемо Кредит само докле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

28.03.2019 13:23

Свака ти је златна, још када би само био јаснији и писменији, гдје би ти био крај. Иначе веома си надахнут.

Name

ре.Аустрија

28.03.2019 15:07

Кредит је друго име за РС....други привређују сами...

Name

велико постење

28.03.2019 12:09

обецање лудом радовање они само знају добро обецават а да то испуне немогу или незнају а правесе луди кадаји питас за изборе све обецају када продју избори од тог нема ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

28.03.2019 13:16

Резултати премијера Вишковића и његових министара и нису тако лоши. Наравно увијек може боље, али сто дана је веома кратак период да бих очекивали неке велике реформе и напредак. Република Српска има стабилне институције (Влади РС 100 дана, а ФБИХ још увијек и нема владу као и БиХ Савјет министара), није било поскупјлења, плате и пензије су редовне и нису падале (плате су чак полицајцима и просвјетарима повећане), безбједност је на добром нивоу, нема терористичких напада и неконтролисане мигрантске кризе, гради се болница у Добоју, почиње изградња аутопута Београд-Сарајево као и Бањалука- Београд, солидна дипломатка активност премијера (сусрети са амбасадорима, посјета Србији), посјете Вишковића и министара општинама у РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.03.2019 15:09

Федерација нема нову владу, али има привреду десет пута јацу од рс,...то си заборавио споменути у свом хвалоспјеву,...

Name

Робин Худ

28.03.2019 13:32

Гледајући обраћање на конференцији за штампу са студентима универзитета РС, премијер и даље увјерен да зна шта ради....поставља се питање??? Да ли је могуће да ,,моћ" изазива овакву неутемељеност ставова???? Човјек као да је доктор наука,прича о неким стварима и чињеницама које се тик до њега демантију и потврђују да су маглаши....Фирма Станковић је прва која крши сва правила и "законе" о којима он прича....али несмијете ту ни помислити да пошаље инспекторе....јер су сви у његовим ресторанима,становима или запослили дјецу....зато је и он као и сви из власти обични промотре Рудоњиних "остварења и замисли" јер 100 дана је истина мало да се промјене покрену,али и воља је неизражајна и муљава,скривена иза студената који желе да заврше и побјегну што даље и на боље дестинације.....

ОДГОВОРИТЕ