Mnogo obećali, malo ostvarili

Od ukupno 217 obećanja partija koje su formirale Vladu Republike Srpske, u prvih 100 dana njenog rada u potpunosti su ispunjena dba obećanja, koja se odnose na povećanje plata prosvjetnim radnicima te potpisivanje Povelje o srpskom kulturnom prostoru. Započet je rad na ispunjavanju 63 obećanja, u progresu je rad na ispunjavanju 7 datih obećanja, prekršeno je jedno obećanje, a 5 ih je neutemeljeno. U slučaju 139 obećanja nije započet rad na njihovom ispunjavanju.

Republika Srpska 28.03.2019 | 11:21
Mnogo obećali, malo ostvarili
Istinomjer prati obećanja koja su u predizbornoj kampanji za Opšte izbore 2018. godine dale partije koje čine Vladu RS (SNSD, DNS i SPRS, NDP i Ujedinjena Srpska), a u obzir su uzeti postojeći predizborni programi onih stranaka koje su imale svoje programske dokumente, ali i obećanja sa predizbornih skupova onih partija koje program nisu dostavile.

Najviše obećanja dao je DNS (70), dok su najmanje konkretnih obećanja imali u Ujedinjenoj Srpskoj, tako da Istinomjer prati tek šest obećanja ove partije.

Najviše obećanja Istinomjer je evidentirao u oblasti ekonomije, njih 97, a nakon prvih 100 dana rada Vlade RS u ovoj oblasti ocjenu „nije započeto“ dobilo je 56 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 38 obećanja. Istinomjer je dva obećanja u ovoj oblasti ocijenio kao „neutemeljena“.

Od 38 obećanja na čijem ispunjavanju je započet rad, mogu se izdvojiti projekti putne infrastrukture na Koridoru Vc, kao i brza cesta i autoput Sarajevo – Beograd. Važno je i usvajanje Programa javnih investicija RS 2019.-2022. gdje su sadržani projekti ukupne vrijednosti od oko 675,4 miliona KM, od čega je 64 miliona KM sredstava osigurano za ulaganje u projekte koji se odnose na razvoj saobraćaja i veza.

Razvoj energetskog sektora takođe je doživio pomake kroz dodjeljivanje koncesije „Elektroprivredi Republike Srpske“ za izgradnju i korištenje HE „Foča“ i HE „Paunci“, te osiguranih 300,9 miliona KM sredstava za ulaganja u započete projekte vezane za industriju, energetiku i rudarstvo kroz Program javnih investicija u naredne tri godine.

Takođe, na 8. Sjednici Vlade RS, utvrđen je i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, u kojim se predviđa smanjenje poreske osnovice za 100% za kompanije koje budu reinvestirale svoja sredstva u opremu i postrojenja. Vrijedi izdvojiti i jedno prekršeno obećanje SP o razvoju metalskog sektora u okolini Pala, koje je prekršeno budući da Fabrika motora specijalne namjene odlazi u stečaj.

U oblasti socijalne politike Istinomjer prati 49 obećanja. Čak 35 obećanja dobilo je ocjenu ”nije započeto” u prvih 100 dana rada Vlade RS. Ocjenom ”u progresu” ocijenjeno je jedno obećanje, dok je ocjenom ”započeto” ocijenjeno 12 obećanja.

Ispunjeno je obećanje SNSD-a o povećanju penzija, koje se desilo u februaru. Pozitivno su ocijenjena i obećanja vezana za povećanje broja radnih mjesta, te obećanja vezana za programe prekvalifikacije nezaposlenih osoba. 

Iz oblasti spoljne politike data su tek dva obećanja. Jedno obećanje, koje je ocijenjeno sa ”nije započeto”, odnosi se na donošenje zakona o dijaspori, dok je kao ”započeto” ocijenjeno obećanje o međunarodnoj saradnji Republike Srpske. 

U oblasti zdravstva, Istinomjer prati ukupno devet obećanja koja su dali SNSD, DNS i NDP. U prvih 100 dana rada Vlade RS započete su neke aktivnosti na realizaciji tek dva obećanja koja se odnose na gradnju bolnice u Doboju i renoviranje bolnice u Foči. Tako je polovinom marta potpisan ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju, a u januaru 2019. godine raspisan je tender za realizaciju projekta "Modernizacija JZU Univerzitetske bolnice u Foči". 

BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Kruzni Tok

28.03.2019 10:30

Obecanje ludom radovanje!

ODGOVORITE
Name

Star Wars

28.03.2019 10:52

Znanje? Inovacije??? Tehnologija?????? Pogledajte 100 dana izvjestaj: https://youtu.be/z0KIIYzIHd0

ODGOVORITE
Name

willy

28.03.2019 11:26

Ma presmjesno,decko misli da je to video igrica i da ima prolaznu ocjenu na osnovu demo snimka njegovog bivstvovanja u minustarstvu i ne cineci nista konkretno...izvana gladac a iznutra jadac... A inace u vladi su sve sami leziljebovici i uhljebi bez trunke znanja i zelje da urade bilo sta pozitvno za ovaj napaceni narod

Name

Milko

28.03.2019 14:33

ovom je bolje da je bio glumac nego ministar.

Name

Kiki

28.03.2019 11:00

Pa sta ste mislili??

ODGOVORITE
Name

Super

28.03.2019 11:08

Slovenija je prava stvar.Ko ode živjeće u pravnoj državi.Plate manje nego u Njemačkoj,ali je zato sve jeftinije.Svi razumiju nas jezik.U stvari tamo možeš vidjeti kako bi se moglo živjeti kod nas da smo normalni.

ODGOVORITE
Name

re

28.03.2019 12:49

Slovenija je i u Titovo vreme bila naprednija,a sem toga u njoj nije bilo sukoba.

Name

Za Super

28.03.2019 12:50

Baš mi se svidja ova recenica koju si napisao /la: ''U stvari tamo (u Sloveniji) možeš vidjeti kako bi se moglo živjeti kod nas da smo normalni.'' Baš tako.

Name

Austrija

28.03.2019 11:54

PA oni obecavaju godinama vi podrzava te lazi propaganda mozete vi zivjeti stavam smeta gladni ce biti sve vise I bijede vazno je narodima balkana kadim se kaze pomaze bog srbadio faljen isus sokadijo I merhaba muslemani a a ostalo cemo Kredit samo dokle

ODGOVORITE
Name

Smislov

28.03.2019 13:23

Svaka ti je zlatna, još kada bi samo bio jasniji i pismeniji, gdje bi ti bio kraj. Inače veoma si nadahnut.

Name

re.Austrija

28.03.2019 15:07

Kredit je drugo ime za RS....drugi privređuju sami...

Name

veliko postenje

28.03.2019 12:09

obecanje ludom radovanje oni samo znaju dobro obecavat a da to ispune nemogu ili neznaju a pravese ludi kadaji pitas za izbore sve obecaju kada prodju izbori od tog nema nista

ODGOVORITE
Name

Petar

28.03.2019 13:16

Rezultati premijera Viškovića i njegovih ministara i nisu tako loši. Naravno uvijek može bolje, ali sto dana je veoma kratak period da bih očekivali neke velike reforme i napredak. Republika Srpska ima stabilne institucije (Vladi RS 100 dana, a FBIH još uvijek i nema vladu kao i BiH Savjet ministara), nije bilo poskupjlenja, plate i penzije su redovne i nisu padale (plate su čak policajcima i prosvjetarima povećane), bezbjednost je na dobrom nivou, nema terorističkih napada i nekontrolisane migrantske krize, gradi se bolnica u Doboju, počinje izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo kao i Banjaluka- Beograd, solidna diplomatka aktivnost premijera (susreti sa ambasadorima, posjeta Srbiji), posjete Viškovića i ministara opštinama u RS...

ODGOVORITE
Name

re

28.03.2019 15:09

Federacija nema novu vladu, ali ima privredu deset puta jacu od rs,...to si zaboravio spomenuti u svom hvalospjevu,...

Name

Robin Hud

28.03.2019 13:32

Gledajući obraćanje na konferenciji za štampu sa studentima univerziteta RS, premijer i dalje uvjeren da zna šta radi....postavlja se pitanje??? Da li je moguće da ,,moć" izaziva ovakvu neutemeljenost stavova???? Čovjek kao da je doktor nauka,priča o nekim stvarima i činjenicama koje se tik do njega demantiju i potvrđuju da su maglaši....Firma Stanković je prva koja krši sva pravila i "zakone" o kojima on priča....ali nesmijete tu ni pomisliti da pošalje inspektore....jer su svi u njegovim restoranima,stanovima ili zaposlili djecu....zato je i on kao i svi iz vlasti obični promotre Rudonjinih "ostvarenja i zamisli" jer 100 dana je istina malo da se promjene pokrenu,ali i volja je neizražajna i muljava,skrivena iza studenata koji žele da završe i pobjegnu što dalje i na bolje destinacije.....

ODGOVORITE