Ракија на тржишту САД и Кине

Ракије из БиХ пронашле су своје мјесто у чашицама далеких иностраних тржишта, укључујући и Кину, гдје извозимо лозовачу, али и Сједињене Америчке Државе, гдје је доспјела наша шљивовица.

Босна и Херцеговина 28.03.2019 | 07:36
Ракија на тржишту САД и Кине
Лозовачу и комовицу највише извозимо у Кину, Хрватску, Србију, Словенију и Чешку", потврђено је за "Независне" из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Шљивовица се највише извози у Словачку, Њемачку, Аустрију, САД, Србију, Бугарску те Чешку. Извоз ове врсте ракије уопште није мали.

"Укупна количина извезене шљивовице у 2018. години је износила 561.066 литара", прецизирали су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Нису ово, међутим, једина жестока алкохолна пића којима смо пут прокрчили до страних тржишта, укључујући и прекоокеанска.

"Воћне ракије добијене дестилацијом преврелих комина од воћа, као што су оне од крушака, трешања, вишања, дуња, кајсија и дрења те осталог воћа, највише извозимо у Србију, Хрватску, САД, Бугарску, Аустрију те Црну Гору", рекли су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Мада звучи необично, извозимо и џин и вотку, иако не у великим количинама, а шаљемо их у комшилук у - Србију, Хрватску и Црну Гору.

"Ликери и слична пића за освјежење се највише извозе у Србију, Црну Гору, Хрватску те Бугарску", кажу из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Наши произвођачи воћа увјеравају да ракије које производимо имају врхунски квалитет. Међутим, воћари упозоравају да су у тешком положају на тржишној утакмици.

"Уопоште није заштићена наша производња. У производњи ракије воћари немају велики утицај, иако имамо вјероватно доста бољи квалитет у односу на страни, гдје је више присутна хемија", рекао је за "Независне" Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара у Републици Српској.

Угоститељи тврде да наша пића добро котирају за кафанским столовима те да и туристима радо нуде, рецимо, лозовачу коју производе домаћи винари.

"Све зависи од конобара да ли ће препоручити домаћу ракију или не. Ракија је наш аутентичан производ и треба да радимо на његовој промоцији, како би је и туристи више пили. Јер, ако одете у Чешку, хоћете ли да пијете шпанско или чешко пиво? Ми се боримо за промоцију домаћих производа", појашњава Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у Републици Српској.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Прави су

28.03.2019 06:38

Јесу се усрецили нек ми је сретно кад се ракца налију ух страшни суд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

28.03.2019 09:16

без насе домаце медицине. Зивјели !!!

ОДГОВОРИТЕ