Rakija na tržištu SAD i Kine

Rakije iz BiH pronašle su svoje mjesto u čašicama dalekih inostranih tržišta, uključujući i Kinu, gdje izvozimo lozovaču, ali i Sjedinjene Američke Države, gdje je dospjela naša šljivovica.

Bosna i Hercegovina 28.03.2019 | 07:36
Rakija na tržištu SAD i Kine
Lozovaču i komovicu najviše izvozimo u Kinu, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Češku", potvrđeno je za "Nezavisne" iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Šljivovica se najviše izvozi u Slovačku, Njemačku, Austriju, SAD, Srbiju, Bugarsku te Češku. Izvoz ove vrste rakije uopšte nije mali.

"Ukupna količina izvezene šljivovice u 2018. godini je iznosila 561.066 litara", precizirali su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Nisu ovo, međutim, jedina žestoka alkoholna pića kojima smo put prokrčili do stranih tržišta, uključujući i prekookeanska.

"Voćne rakije dobijene destilacijom prevrelih komina od voća, kao što su one od krušaka, trešanja, višanja, dunja, kajsija i drenja te ostalog voća, najviše izvozimo u Srbiju, Hrvatsku, SAD, Bugarsku, Austriju te Crnu Goru", rekli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Mada zvuči neobično, izvozimo i džin i votku, iako ne u velikim količinama, a šaljemo ih u komšiluk u - Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

"Likeri i slična pića za osvježenje se najviše izvoze u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku te Bugarsku", kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Naši proizvođači voća uvjeravaju da rakije koje proizvodimo imaju vrhunski kvalitet. Međutim, voćari upozoravaju da su u teškom položaju na tržišnoj utakmici.

"Uopošte nije zaštićena naša proizvodnja. U proizvodnji rakije voćari nemaju veliki uticaj, iako imamo vjerovatno dosta bolji kvalitet u odnosu na strani, gdje je više prisutna hemija", rekao je za "Nezavisne" Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara u Republici Srpskoj.

Ugostitelji tvrde da naša pića dobro kotiraju za kafanskim stolovima te da i turistima rado nude, recimo, lozovaču koju proizvode domaći vinari.

"Sve zavisi od konobara da li će preporučiti domaću rakiju ili ne. Rakija je naš autentičan proizvod i treba da radimo na njegovoj promociji, kako bi je i turisti više pili. Jer, ako odete u Češku, hoćete li da pijete špansko ili češko pivo? Mi se borimo za promociju domaćih proizvoda", pojašnjava Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pravi su

28.03.2019 06:38

Jesu se usrecili nek mi je sretno kad se rakca naliju uh strašni sud

ODGOVORITE
Name

Nista

28.03.2019 09:16

bez nase domace medicine. Zivjeli !!!

ODGOVORITE