''Опозиција прави циркус у Србији''

Велика је опасност да се друштво у Србији креће ка поларизацији. У таквој атмосфери тешко је доћи до дијалога власти и опозиције која је упорна у својим протестима, истакнуто је у емисији “Глобално” БН телевизије.

Србија 27.03.2019 | 22:49
''Опозиција прави циркус у Србији''
Колико је власт у Србији спремна да изађе у сусрет захтјевима опозиције? Владимир Ђукановић из Српске напредне странке одговара да он не зна који су то захтјеви, јер све оно за шта се опозиција залаже, суштински, већ постоји. Њихови захтјеви су нерационални и непримјењиви, тврди Ђукановић и истиче да они, у ствари, не желе никакав дијалог.

„Спремни смо, пошто су се декларисали тако да је то грађански протест, са грађанима о свему да разговарамо, и о бирачком списку, и о медијима, о свему, али са људима који се труде да направе такав живот у Србији да нам блокирају улице, који упадају на РТС, немамо шта да причамо“, каже Ђукановић.

„Нема говора о томе да ће било ко успјети на било који начин да одвоји и каже причаћемо са грађанима, нећемо са опозицијом. То је немогуће. Дакле, ми смо потпуно јединствени, сложни и дио смо јединственог таласа промјена који долази у Србију. Једино што желимо у свему томе је да то прође без било каквог насиља, рушења“, одговара Борко Стефановић из Савеза за Србију.

Опозиција прави циркус да би себе направила жртвом, али су нервозни због слабог рејтинга, каже Ђукановић.

„Они и да хоће, не могу да поправе свој рејтинг. Они знају да на изборима не могу да побиједе, њих не интересују изборни услови нити било шта. На крају крајева, суштински им је захтјев да Александар Вучић поднесе оставку. Па чекајте, гдје је то нормално? Човјек изабран прије двије године, хајде да је то била мала разлика, него 40 посто разлика у односу на другопласираног, па потпуно је сумануто износити такав захтјев“, истиче Ђукановић.

„Не пада нам на памет да идемо на изборе у оваквој ситуацији, са оваквом влашћу која их унапријед намјешта, који се раде кроз злоупотребе закона, упутства о спровођењу избора“, изричит је Стефановић.

У оваквој атмосфери тешко је доћи до дијалога, а велика је опасност да се друштво креће ка поларизацији, каже политички аналитичар Мишел Зубеница. Он сматра да су протести веома озбиљни, да су по свом обиму и организацији изненадили како власт, тако и опозицију, али да су били масовнији док их нису предводили политичари.

„Кад превише говорите о некој политичкој личности, кад превише говорите 'не, не, не Вучић' полако се код бирача губи то 'не' и постаје 'Вучић'. Дакле, и оно мало простора реално што имају на медијској сцени, умјесто да промовишу себе и своје идеје, они опет потроше на своје политичке супарнике“, сматра Зубеница.

Говорећи о односима Србије и Републике Српске, саговорници су се сложили да ти односи морају да буду добри, без обзира на то ко је на власти, с тим што је Стефановић истакао да су ти односи сувише персонализовани у посљедње вријеме.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мало Им Ратовања,

28.03.2019 10:20

сада желе свој рат! пивих тер се када сте брез мозга.

ОДГОВОРИТЕ