''Opozicija pravi cirkus u Srbiji''

Velika je opasnost da se društvo u Srbiji kreće ka polarizaciji. U takvoj atmosferi teško je doći do dijaloga vlasti i opozicije koja je uporna u svojim protestima, istaknuto je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Srbija 27.03.2019 | 22:49
''Opozicija pravi cirkus u Srbiji''
Koliko je vlast u Srbiji spremna da izađe u susret zahtjevima opozicije? Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke odgovara da on ne zna koji su to zahtjevi, jer sve ono za šta se opozicija zalaže, suštinski, već postoji. Njihovi zahtjevi su neracionalni i neprimjenjivi, tvrdi Đukanović i ističe da oni, u stvari, ne žele nikakav dijalog.

„Spremni smo, pošto su se deklarisali tako da je to građanski protest, sa građanima o svemu da razgovaramo, i o biračkom spisku, i o medijima, o svemu, ali sa ljudima koji se trude da naprave takav život u Srbiji da nam blokiraju ulice, koji upadaju na RTS, nemamo šta da pričamo“, kaže Đukanović.

„Nema govora o tome da će bilo ko uspjeti na bilo koji način da odvoji i kaže pričaćemo sa građanima, nećemo sa opozicijom. To je nemoguće. Dakle, mi smo potpuno jedinstveni, složni i dio smo jedinstvenog talasa promjena koji dolazi u Srbiju. Jedino što želimo u svemu tome je da to prođe bez bilo kakvog nasilja, rušenja“, odgovara Borko Stefanović iz Saveza za Srbiju.

Opozicija pravi cirkus da bi sebe napravila žrtvom, ali su nervozni zbog slabog rejtinga, kaže Đukanović.

„Oni i da hoće, ne mogu da poprave svoj rejting. Oni znaju da na izborima ne mogu da pobijede, njih ne interesuju izborni uslovi niti bilo šta. Na kraju krajeva, suštinski im je zahtjev da Aleksandar Vučić podnese ostavku. Pa čekajte, gdje je to normalno? Čovjek izabran prije dvije godine, hajde da je to bila mala razlika, nego 40 posto razlika u odnosu na drugoplasiranog, pa potpuno je sumanuto iznositi takav zahtjev“, ističe Đukanović.

„Ne pada nam na pamet da idemo na izbore u ovakvoj situaciji, sa ovakvom vlašću koja ih unaprijed namješta, koji se rade kroz zloupotrebe zakona, uputstva o sprovođenju izbora“, izričit je Stefanović.

U ovakvoj atmosferi teško je doći do dijaloga, a velika je opasnost da se društvo kreće ka polarizaciji, kaže politički analitičar Mišel Zubenica. On smatra da su protesti veoma ozbiljni, da su po svom obimu i organizaciji iznenadili kako vlast, tako i opoziciju, ali da su bili masovniji dok ih nisu predvodili političari.

„Kad previše govorite o nekoj političkoj ličnosti, kad previše govorite 'ne, ne, ne Vučić' polako se kod birača gubi to 'ne' i postaje 'Vučić'. Dakle, i ono malo prostora realno što imaju na medijskoj sceni, umjesto da promovišu sebe i svoje ideje, oni opet potroše na svoje političke suparnike“, smatra Zubenica.

Govoreći o odnosima Srbije i Republike Srpske, sagovornici su se složili da ti odnosi moraju da budu dobri, bez obzira na to ko je na vlasti, s tim što je Stefanović istakao da su ti odnosi suviše personalizovani u posljednje vrijeme.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Malo Im Ratovanja,

28.03.2019 10:20

sada žele svoj rat! pivih ter se kada ste brez mozga.

ODGOVORITE