Шуман: Преко Финске до Европског првенства!

Рукометаши Босне и Херцеговине двомечом са Финском средином априла наставља квалификације за Европско првенство 2020. у Аустрији, Норвешкој и Шведској.

Остали спортови 28.03.2019 | 08:30
Шуман: Преко Финске до Европског првенства!
Најбољи рукометаши БиХ окупиће се 8. априла на Илиџи, а дан касније путују у фински град Вантаа у којим ће 11. априла одиграти први сусрет са домаћом селекцијом. По повратку у БиХ, избараници селектора Билала Шумана припремаће у тузланском "Мејдану" за реванш, 14. априла.

Селектор "змајева" раније је објавио шири списак са 28 играча, који ће до окупљања бити редукован на 20 имена. 

"Међу позванима нису Владимир Врањаш, Иван Карачић, Марко Тарабокија, који имају тешке повреде и биће одсутни више мјесеци, тако да ћемо против Финаца играти без ова три стандардна репрезентивца. Позвао сам пар нових имена, видјећемо који ће састав играти у Финској, односно у Тузли", изјавио је Шуман.

Нагласио је да бх. тим "не смије да бјежи од улоге фаврита у обје утакмице".

"Имали смо прилику да играмо против Финаца прије двије године. У гостима смо их тада побиједили са пет-шест голова разлике, а у Горажду са 11 голова. У њиховој екипи је много истих играча, са пар нових. Улогу фаворита морамо да преузмемо, сви знамо шта значе ове двије утакмице.Побједама против Финаца ми бисмо већ у априлу обезбиједили директан пласман на ЕП, што би био први пут у историји да имамо репрезентацију на овом такмичењу. Такође, били бисмо једина бх. репрезентација која је наступила и на европском и свјетском првенству у колективним спортовима", додао је Шуман.

Иако "змејеве" до краја квалификација средином јуна очекују још два сусрета, против Бјелорусије у БиХ и Чешке у гостима, Шуман сматра да је најбитинија прва утакмица у Финској.

"Ако их добијемо имали бисмо прилику да у 'Мејдану' то прославимо. У јуну имамо још двије утакмице са Бјелорусијом код куће и Чешком у гостима. Можда би утакмица против Бјелорусије била лијепа прилика да прославимо одлазак на ЕП. Међутим, прије него што будемо причали било шта, окрећемо се сусретима с Финцима. Утакмица у Финској значи нам много. Побједом би нам било много лакше да играмо у Тузли. Са двије побједе значи да бисмо остварили историјски успјех и први пут изборили учешће на ЕП. Огромна ми је жеља да с овим момцима и овом генарацијом одемо на то велико такмичење", рекао је Шуман.

У Петој квалификационој групи рукометаши БиХ налазе се на диоби другог мјеста с Бјелорусијом са по два бода. Водећа Чешка има четири бода, док је Финска посљедња без бодова.

У досадашња два сусрета квалификација рукометаши БиХ забиљежили су половичан успјех, 25. октобра прошле године у Минску су побиједили Бјелорусију да 30:29, док су два дана касније у Тузли поражени од Чешке са 25:20.

На Шумановом ширем списку налази се сљедећих 28 играча:

Небојша Граховац (Шартр), Бењамин Бурић (Фленсбург), Марин Вегар (Стеауа), Томислав Нуић (Бешикташ), Енес Кешкић (Фуксе Берлин ИИ), Срђан Предраговић (Линц), Фарук Вражалић (ЦСМ Букурешт), Сењамин Бурић (ППД Загреб), Мухамед Торомановић (Босна Високо), Никола Прце (Азоти Пулави), Мирсад Терзић (Веспрем), Мирко Херцег (Ђонђеш), Марко Тарабокија (Висла Плок), Иван Карачић (Макаби Ришон), Јосип Перић (Гепинген), Марко Панић (Азоти), Дејан Малиновић (Константа), Игор Мандић (Лимож), Ибрахим Хасељић (Горење), Дино Хамидовић (Грачаница), Ади Ахметашевић (Грачаница), Коста Савић (Селестат), Драган Вргоч (Хари Ап), Владан Лончар (Нексе), Елмир Грађан (Еурофарм), Матео Родин (Нанси), Един Клис (Криваја), Адин Фајић (Криваја).

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар