Šuman: Preko Finske do Evropskog prvenstva!

Rukometaši Bosne i Hercegovine dvomečom sa Finskom sredinom aprila nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Ostali sportovi 28.03.2019 | 08:30
Šuman: Preko Finske do Evropskog prvenstva!
Najbolji rukometaši BiH okupiće se 8. aprila na Ilidži, a dan kasnije putuju u finski grad Vantaa u kojim će 11. aprila odigrati prvi susret sa domaćom selekcijom. Po povratku u BiH, izbaranici selektora Bilala Šumana pripremaće u tuzlanskom "Mejdanu" za revanš, 14. aprila.

Selektor "zmajeva" ranije je objavio širi spisak sa 28 igrača, koji će do okupljanja biti redukovan na 20 imena. 

"Među pozvanima nisu Vladimir Vranjaš, Ivan Karačić, Marko Tarabokija, koji imaju teške povrede i biće odsutni više mjeseci, tako da ćemo protiv Finaca igrati bez ova tri standardna reprezentivca. Pozvao sam par novih imena, vidjećemo koji će sastav igrati u Finskoj, odnosno u Tuzli", izjavio je Šuman.

Naglasio je da bh. tim "ne smije da bježi od uloge favrita u obje utakmice".

"Imali smo priliku da igramo protiv Finaca prije dvije godine. U gostima smo ih tada pobijedili sa pet-šest golova razlike, a u Goraždu sa 11 golova. U njihovoj ekipi je mnogo istih igrača, sa par novih. Ulogu favorita moramo da preuzmemo, svi znamo šta znače ove dvije utakmice.Pobjedama protiv Finaca mi bismo već u aprilu obezbijedili direktan plasman na EP, što bi bio prvi put u istoriji da imamo reprezentaciju na ovom takmičenju. Takođe, bili bismo jedina bh. reprezentacija koja je nastupila i na evropskom i svjetskom prvenstvu u kolektivnim sportovima", dodao je Šuman.

Iako "zmejeve" do kraja kvalifikacija sredinom juna očekuju još dva susreta, protiv Bjelorusije u BiH i Češke u gostima, Šuman smatra da je najbitinija prva utakmica u Finskoj.

"Ako ih dobijemo imali bismo priliku da u 'Mejdanu' to proslavimo. U junu imamo još dvije utakmice sa Bjelorusijom kod kuće i Češkom u gostima. Možda bi utakmica protiv Bjelorusije bila lijepa prilika da proslavimo odlazak na EP. Međutim, prije nego što budemo pričali bilo šta, okrećemo se susretima s Fincima. Utakmica u Finskoj znači nam mnogo. Pobjedom bi nam bilo mnogo lakše da igramo u Tuzli. Sa dvije pobjede znači da bismo ostvarili istorijski uspjeh i prvi put izborili učešće na EP. Ogromna mi je želja da s ovim momcima i ovom genaracijom odemo na to veliko takmičenje", rekao je Šuman.

U Petoj kvalifikacionoj grupi rukometaši BiH nalaze se na diobi drugog mjesta s Bjelorusijom sa po dva boda. Vodeća Češka ima četiri boda, dok je Finska posljednja bez bodova.

U dosadašnja dva susreta kvalifikacija rukometaši BiH zabilježili su polovičan uspjeh, 25. oktobra prošle godine u Minsku su pobijedili Bjelorusiju da 30:29, dok su dva dana kasnije u Tuzli poraženi od Češke sa 25:20.

Na Šumanovom širem spisku nalazi se sljedećih 28 igrača:

Nebojša Grahovac (Šartr), Benjamin Burić (Flensburg), Marin Vegar (Steaua), Tomislav Nuić (Bešiktaš), Enes Keškić (Fukse Berlin II), Srđan Predragović (Linc), Faruk Vražalić (CSM Bukurešt), Senjamin Burić (PPD Zagreb), Muhamed Toromanović (Bosna Visoko), Nikola Prce (Azoti Pulavi), Mirsad Terzić (Vesprem), Mirko Herceg (Đonđeš), Marko Tarabokija (Visla Plok), Ivan Karačić (Makabi Rišon), Josip Perić (Gepingen), Marko Panić (Azoti), Dejan Malinović (Konstanta), Igor Mandić (Limož), Ibrahim Haseljić (Gorenje), Dino Hamidović (Gračanica), Adi Ahmetašević (Gračanica), Kosta Savić (Selestat), Dragan Vrgoč (Hari Ap), Vladan Lončar (Nekse), Elmir Građan (Eurofarm), Mateo Rodin (Nansi), Edin Klis (Krivaja), Adin Fajić (Krivaja).

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar