ЕП: Испит генерације...

Кога ће Крстајић супротставити Роналдовој чети! Одавно је флоскула израз "прва утакмица је најважнија", али гостовање Србије селекцији Португала на старту квалификација за ЕП 2020. је заиста тако.  "Орлови" полећу ка ЕУРО: Португал (не)могућа мисија! Фудбалска репрезентација Србије вечерас у Лисабону против Португала почиње операцију Европско првенство 2020. Колико могу "орлови" против европског шампиона?

Фудбал 25.03.2019 | 16:45
ЕП: Испит генерације...
"Орлови" после изузетно успешног наступа у премијерном издању у Лиги нација, који је вратио самопоуздање селекцији пољуљаној неуспехом на Мундијалу и унутрашњим сукобима, крећу у напад на први наступ на Европском првенству после 20 година.

Многи који данас имају право гласа нису били ни рођени када је наша репрезентација последњи пут наступила на ЕУРО. Та 2000. и Холандија су нам и даље изузетно горко сећање.

Међутим, сада су другачија времена, а Србија има једну од најталентованијих генерација у последњих неколико деценија.

Али, тај статус тек треба да оправда на терену, па се меч са Португалом у Лисабону (понедељак, 20.45) може сматрати чак и испитом ове генерације, иако његов исход не мора да има никакав утицај на њену будућност.

Ипак, екипа која у свом саставу има неке од највећих европских фудбалских талената попут Николе Миленковића, Сергеја Милинковић-Савића и Луке Јовића, те доказане звезде као што су Александар Коларов, Немања Матић, Душан Тадић и Александар Митровић, само по овим именима има потенцијал за највише циљеве.

Колики заиста потенцијал овај тим има видели смо у пре само пет дана у Волфсбургу, у првом полувремену меча са Немачком када је због повреда носилаца игре Младен Крстајић извео на терен Фолксваген Арене комбинован састав.

Током тих 45 минута „Орлови“ су играли са самопоуздањем које годинама није било присутно и тих 45 минута је показао да ову селекцију од великих победа и могућих сензационалних резултата дели само истинска вера у себе.

Управо због тога је меч на Бенфикином „Да Лужу“ можда и прекретница за ову селекцију јер ако против актуелног првака Европе не докажу колико време, када ће?

С друге стране, ни домаћин неће бити ништа мање мотивисан. Штавише. Бранилац титуле је подбацио на старту квалификација, обрукао се пред својим навијачима ремијем без голова са Украјином, и то у мечу у којем се у селекцију вратио Кристијано Роналдо.

"Десило се шта се десило, не може да се врати. Утакмица много важна и за Португал и за Србију, обе екипе су под притиском", рекао јеКрстајић.

Фрустрирани због немогућности да затресу мрежу гостију, Португалци су из минута у минут током тог меча показивали колико ће само бити жељни да се искупе у понедељак.

Доста је мана овог тима открио сусрет са Украјином, па се очекују бројне измене селектора Фернанда Сантоша.

Док се у задњој линији опет очекује идентичан квартет – Гереиро, Дијас, Пепе, Кансело, те Вилијам Карваљо у срцу везног реда, а Кристијано Роналдо као најисуренији појединац, остале позиције су упитне.

Питање је да ли ће овај пут Бернардо Силва и Андре Силва добити поверење пре Рубена Невеса, Рафе Силве и Дијега Соузе, с обзиром да ће Сантос можда тражити мало покретљивија крила како би искористио мане наших бекова.

Фудбалери Србије започињу нови квалификациони циклус, у којем ће покушати да обезбеде пласман на Европско првенство. "Орлови" имају велики мотив, будући да континенталном шампионату нису наступали пуних две деценије.

Последњи пут играла је Југославија на Европском првенству 2000. у Белгији и Холандији.

Квалификације отварају против најтежег ривала - селекције Португала, званичног европског првака, и то на њиховом терену, у Лисабону на стадиону Ла Луж, вечерас од 20.45 часова.

Селектор Младен Крстајић тестирао је свој тим за важан дуел против Кристијана Роналда и екипе у Волфсбургу против Немачке, на пријатељском дуелу који је завршен ремијем - 1:1.

Португал, са друге стране, није оправдао улогу фаворита против Украјине на старту Б квалификационе групе (0:0).

Душан Тадић, који ће носити капитенску траку у Лисабону у одсуству повређених Александра Коларова и Немање Матића, верује у добар исход меча.

"Ако се погледа прошлост имали смо доста проблема са неким инцидентима који су нас избацивали из такмичења, попут Ђенове и Албаније. Свесни смо да можемо да угрозимо Португал, иако је то најтеже гостовање, али верујемо у себе и добар резултат", рекао је Тадић.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар