БиХ предњачи по броју зависника

У Босни и Херцеговини се наставља тренд повећања броја зависника о коцкању што и није неко изненађење с обзиром на то да БиХ има највише кладионица у Европи у односу на број становника, рекао је за Фену водитељ Клуба лијечених зависника о коцки (КЛОК) из Мостара, спец. трауматске психологије проф. Марко Ромић.

Босна и Херцеговина 24.03.2019 | 12:22
БиХ предњачи по броју зависника
Он је упозорио да БиХ по броју зависника предњачи у региону те да у посљедње вријеме све већи број жена тражи помоћ због зависности о коцкању.

Распон година жена које имају проблем с коцкањем креће се од 20 па све до 75 година.

"Имали смо примјер једне старице (75 година) која је цијелу своју пензију, зарађену у иностранству, трошила на бинго у кладионицама. Она би у једном дану потрошила цијелу пензију која је износила негдје око 1.500 марака, а кад више није знала како изаћи из тог проблема, почела је да размишља о самоубиству", рекао је Ромић.

У својој дугогодишњој каријери водитељ Клуба КЛОК сусретао се с разним зависницима о коцкању, од оних који су проневјерили вишемилионске своте државног новца, до оних којима су зеленаши због огромних дугова отимали дјецу.

"Зависник о коцки, који је био на лијечењу, прокоцкао је више од милион марака државног новца због чега је завршио и у затвору. Много је таквих случајева у којима зависници на коцку троше новац који им не припада, односно новац државних и приватних фирми", наглашава Ромић.

По његовим ријечима, било је ситуација и кад су каматари отимали дјецу како би њихови родитељи вратили дугове.

"Имао сам случај у којем су једном мушкарцу каматари отели малодобну дјецу како би га присилили да врати дуг. Дуг су на крају вратили његови родитељи који су распродали цијелу своју имовину да спасе унуке", казао је Ромић.

Истакао је како се чешће коцкају особе бољег материјалног стања и да међу њима има јако пуно 'угледних грађана', као и љекара, инжењера и сл.

"У својој сам се каријери сусретао и с локалним тајкунима који су, након што су потрошили милионске износе на коцку, завршили на улици", рекао је Ромић.

По његовом мишљењу, у коцку се улази највише из знатижеље, а коцкари су, што више губе, увјеренији у добитак.

"Већину привуче нека почетничка срећа, а многи од њих коцкају док не дођу до самога дна. Тада су потрошили све што су имали и упали у дугове које не могу вратити. У свему томе највише испаштају њихове породице, па коцкари неријетко размишљају и о самоубиству, а неки су се нажалост и убили", истиче Ромић.

Додаје да су мушкарци највише зависни о спортском клађењу и тркама, апаратима и рулету, а жене о бингу.

"Кроз Клуб КЛОК у девет година прошло је 830 мушкараца, али само су ријетки, њих 115, прошли цијели третман, те се вратили нормалном животу", рекао је Ромић и закључио да помоћ у споменутом клубу све више траже жене, као и коцкари из цијелог региона.

(ФЕНА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

поп

24.03.2019 12:05

Ако је дозвокјено законом нека их.нека постено плате порезе.пријаве раднике.само треба забранити близу сколе и да младји од 18 година не коцкају.а стари магарци нека ударају синглове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

24.03.2019 12:22

Пустите и нек се поубијају то и заслужују оће љеба без мотике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кладаре аут

24.03.2019 12:26

Кладионице, то је ТЕШКО ЗЛО, питање је како се тог зла ријешити или га максимално смањити.? Кладионичарски лоби из Херцеговине, главни финансијер странке Зна се ХДЗ је веома јак, па није Човић тек тако добар пијатељ са Бајом, знате када ће Баја покренути питање регулисања, опорезивања, стављања "под државну шапу" или затварања ХДЗ кладионице,? НИКАД. Једино се могу одупријети поједини кантони у Федерацији БиХ, или градске управе са великим таксама и наметима. "Борба" против тог зла мора почети чим прије. Искрено, жао ми је народа који је овисан о том злу. Има држава које су то потпуно забраниле, то је најбоље рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.03.2019 13:42

Није коцка крива, вец недостатак самоконтроле. Кад видис да си промасио само један мец, на тикету са неколико мецева, то је најозбиљнији знак за престанак кладјења јер до тог момента је досло након доста пуно кладјења и јос це толико бити потребно да се додје до такве ситуације, под условом да се додје до исте такве ситуације, а и да додјес, један пар промасен је као да си све мецеве промасио, а у медјувремену, заглибио си и преко гусе. Само треба имати мјеру, нпр. 5-10-20 КМ мјесецни будзет за коцку јер кладионица је игра на срецу, а не финансијски инструмент. Све преко тога само по себи не слути на добро, а ако добијес тј. добијас, онда то је вец професија но такви људи су ријетки. Среца прати храбре, а игра на срецу попут кладионице храбре и паметне тако да ако видис да редовно губис, дај 1 посто од будзета на коцку или јос боље 0 тако да ако несто добијес, добио си, а ако изгубис, наставис даље са нецим другим. Као ујед комарца. Сто висе пута губис, то мање дај.

Name

Пацолиц

24.03.2019 13:27

Треба да уцимо од Албаније и Косова,они су пре неки дан забранили игре на Срецу у периоду ос десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брисел

24.03.2019 13:34

У свему сто нетреба и сто је протузаконито БиХ је прва ,свака част нема шта.

ОДГОВОРИТЕ