BiH prednjači po broju zavisnika

U Bosni i Hercegovini se nastavlja trend povećanja broja zavisnika o kockanju što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da BiH ima najviše kladionica u Evropi u odnosu na broj stanovnika, rekao je za Fenu voditelj Kluba liječenih zavisnika o kocki (KLOK) iz Mostara, spec. traumatske psihologije prof. Marko Romić.

Bosna i Hercegovina 24.03.2019 | 12:22
BiH prednjači po broju zavisnika
On je upozorio da BiH po broju zavisnika prednjači u regionu te da u posljednje vrijeme sve veći broj žena traži pomoć zbog zavisnosti o kockanju.

Raspon godina žena koje imaju problem s kockanjem kreće se od 20 pa sve do 75 godina.

"Imali smo primjer jedne starice (75 godina) koja je cijelu svoju penziju, zarađenu u inostranstvu, trošila na bingo u kladionicama. Ona bi u jednom danu potrošila cijelu penziju koja je iznosila negdje oko 1.500 maraka, a kad više nije znala kako izaći iz tog problema, počela je da razmišlja o samoubistvu", rekao je Romić.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri voditelj Kluba KLOK susretao se s raznim zavisnicima o kockanju, od onih koji su pronevjerili višemilionske svote državnog novca, do onih kojima su zelenaši zbog ogromnih dugova otimali djecu.

"Zavisnik o kocki, koji je bio na liječenju, prokockao je više od milion maraka državnog novca zbog čega je završio i u zatvoru. Mnogo je takvih slučajeva u kojima zavisnici na kocku troše novac koji im ne pripada, odnosno novac državnih i privatnih firmi", naglašava Romić.

Po njegovim riječima, bilo je situacija i kad su kamatari otimali djecu kako bi njihovi roditelji vratili dugove.

"Imao sam slučaj u kojem su jednom muškarcu kamatari oteli malodobnu djecu kako bi ga prisilili da vrati dug. Dug su na kraju vratili njegovi roditelji koji su rasprodali cijelu svoju imovinu da spase unuke", kazao je Romić.

Istakao je kako se češće kockaju osobe boljeg materijalnog stanja i da među njima ima jako puno 'uglednih građana', kao i ljekara, inženjera i sl.

"U svojoj sam se karijeri susretao i s lokalnim tajkunima koji su, nakon što su potrošili milionske iznose na kocku, završili na ulici", rekao je Romić.

Po njegovom mišljenju, u kocku se ulazi najviše iz znatiželje, a kockari su, što više gube, uvjereniji u dobitak.

"Većinu privuče neka početnička sreća, a mnogi od njih kockaju dok ne dođu do samoga dna. Tada su potrošili sve što su imali i upali u dugove koje ne mogu vratiti. U svemu tome najviše ispaštaju njihove porodice, pa kockari nerijetko razmišljaju i o samoubistvu, a neki su se nažalost i ubili", ističe Romić.

Dodaje da su muškarci najviše zavisni o sportskom klađenju i trkama, aparatima i ruletu, a žene o bingu.

"Kroz Klub KLOK u devet godina prošlo je 830 muškaraca, ali samo su rijetki, njih 115, prošli cijeli tretman, te se vratili normalnom životu", rekao je Romić i zaključio da pomoć u spomenutom klubu sve više traže žene, kao i kockari iz cijelog regiona.

(FENA)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pop

24.03.2019 13:05

Ako je dozvokjeno zakonom neka ih.neka posteno plate poreze.prijave radnike.samo treba zabraniti blizu skole i da mladji od 18 godina ne kockaju.a stari magarci neka udaraju singlove

ODGOVORITE
Name

Da da

24.03.2019 13:22

Pustite i nek se poubijaju to i zaslužuju oće ljeba bez motike.

ODGOVORITE
Name

kladare aut

24.03.2019 13:26

Kladionice, to je TEŠKO ZLO, pitanje je kako se tog zla riješiti ili ga maksimalno smanjiti.? Kladioničarski lobi iz Hercegovine, glavni finansijer stranke Zna se HDZ je veoma jak, pa nije Čović tek tako dobar pijatelj sa Bajom, znate kada će Baja pokrenuti pitanje regulisanja, oporezivanja, stavljanja "pod državnu šapu" ili zatvaranja HDZ kladionice,? NIKAD. Jedino se mogu oduprijeti pojedini kantoni u Federaciji BiH, ili gradske uprave sa velikim taksama i nametima. "Borba" protiv tog zla mora početi čim prije. Iskreno, žao mi je naroda koji je ovisan o tom zlu. Ima država koje su to potpuno zabranile, to je najbolje rješenje.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.03.2019 14:42

Nije kocka kriva, vec nedostatak samokontrole. Kad vidis da si promasio samo jedan mec, na tiketu sa nekoliko meceva, to je najozbiljniji znak za prestanak kladjenja jer do tog momenta je doslo nakon dosta puno kladjenja i jos ce toliko biti potrebno da se dodje do takve situacije, pod uslovom da se dodje do iste takve situacije, a i da dodjes, jedan par promasen je kao da si sve meceve promasio, a u medjuvremenu, zaglibio si i preko guse. Samo treba imati mjeru, npr. 5-10-20 KM mjesecni budzet za kocku jer kladionica je igra na srecu, a ne finansijski instrument. Sve preko toga samo po sebi ne sluti na dobro, a ako dobijes tj. dobijas, onda to je vec profesija no takvi ljudi su rijetki. Sreca prati hrabre, a igra na srecu poput kladionice hrabre i pametne tako da ako vidis da redovno gubis, daj 1 posto od budzeta na kocku ili jos bolje 0 tako da ako nesto dobijes, dobio si, a ako izgubis, nastavis dalje sa necim drugim. Kao ujed komarca. Sto vise puta gubis, to manje daj.

Name

Pacolic

24.03.2019 14:27

Treba da ucimo od Albanije i Kosova,oni su pre neki dan zabranili igre na Srecu u periodu os deset godina.

ODGOVORITE
Name

Brisel

24.03.2019 14:34

U svemu sto netreba i sto je protuzakonito BiH je prva ,svaka čast nema šta.

ODGOVORITE