Маркић одбацује Мектићеве наводе

Директор Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) Републике Хрватске Даниел Маркић потврдио је да су хрватски обавјештајци разговарали с држављанима Босне и Херцеговине поручујући како ће и даље наставити обављати разговоре због сигурности Хрватске, сусједних земаља, Европске уније и НАТО-а.

Остали спортови 21.03.2019 | 15:41
Маркић одбацује Мектићеве наводе
Директор СОА-е и челници других сигурносних служби Републике Хрватске те Уреда вијећа за националну сигурност поднијели су Одбору за националну сигурност Сабора Хрватске извјештаје о раду за 2018. годину.

Маркић је након сједнице негирао тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића о томе да су хрватски обавјештајци врбовали селефије у БиХ.

"Шокантно је оно што се тамо догађа. Није ми јасно што се догодило у БиХ, имали смо сарадњу с Обавјештајно-сигурносном агенцијом БиХ (ОСА), они су наш саговорник у БиХ. Надам се да ће се то разјаснити. Негирам ту аферу. До дана објаве афере био сам увјерен да добро сарађујемо", казао је Маркић, а преноси Дневник.хр.

Директор СОА-е је ипак признао да је СОА остварила контакат с барем једном особом, за што босанскохерцеговачки обавјештајци знају.

"Указали смо на особу која је за нас била суспектна, препуштам њима да се изјасне. Ми смо разговарали с Х. Ч., ми знамо ко је он", рекао је Маркић.

СОА је након објаве приче о активностима хрватских обавјештајаца затражила од директора ОБА-е Османа Мехмедагића службено изјашњење о наводима медија и министра безбједности БиХ Драгана Мектића. Маркић је данас потврдио да још увијек није добио никакво изјашњење ОБА-е.

"С тим особама је СОА наравно разговарала и убудуће ће разговарати, јер морамо ради властите сигурности, сигурности наших сусједа и сигурности Европске уније и НАТО савеза. Забрињава нас повратак бораца из Сирије и Ирака. Не само нас, већ и цијелу Европу. Ми радимо по томе и то је наша јасна задаћа и тако ће се наставити", казао је Маркић, а преноси ХРТ.

Истакао је да СОА нема сарадњу с Мектићем, а говорио је и о бројкама повратника радикалних екстремиста.

"Говорим о бројкама за ширу регију. Мислимо да је било хиљаду улазака, да се вратило 35 посто, а исти је постотак погинулих", казао је Маркић.

На питање има ли страха од радикалног десног екстремизма, Маркић је рекао како мисли да та сцена у Хрватској није развијена.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

велико постење

21.03.2019 15:03

велико постење ујкиног сина вероват коњу зени псу и хрвату једнако нуланеказесе дјабе сацувај бозе губе и хрвата тоје њихова вјера ко у њихова цвеца њихових верни слуга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Постење

21.03.2019 17:11

А засто не би зауставили вахаба на својој територији и испитали га.Откад је то забрањено.Мозда.Обзиром на босански ексклузивитет .Јел.Па то ради свака земља.

Name

Зоки

21.03.2019 16:55

Гдје има дима, има и ватре, ево доказано, ипак сад ”њезно” признају контакте, а до јуце босанци луди, измисљају.. А коју улогу у блацењу БИХ је онда имао Додиков Мато Дјаковиц?? Смрди Вуцко/Колинда кооперација!! Поздрав свим добрим људима

ОДГОВОРИТЕ