Markić odbacuje Mektićeve navode

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Daniel Markić potvrdio je da su hrvatski obavještajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine poručujući kako će i dalje nastaviti obavljati razgovore zbog sigurnosti Hrvatske, susjednih zemalja, Evropske unije i NATO-a.

Ostali sportovi 21.03.2019 | 15:41
Markić odbacuje Mektićeve navode
Direktor SOA-e i čelnici drugih sigurnosnih službi Republike Hrvatske te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost podnijeli su Odboru za nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske izvještaje o radu za 2018. godinu.

Markić je nakon sjednice negirao tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o tome da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH.

"Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno što se dogodilo u BiH, imali smo saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), oni su naš sagovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uvjeren da dobro sarađujemo", kazao je Markić, a prenosi Dnevnik.hr.

Direktor SOA-e je ipak priznao da je SOA ostvarila kontakat s barem jednom osobom, za što bosanskohercegovački obavještajci znaju.

"Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo razgovarali s H. Č., mi znamo ko je on", rekao je Markić.

SOA je nakon objave priče o aktivnostima hrvatskih obavještajaca zatražila od direktora OBA-e Osmana Mehmedagića službeno izjašnjenje o navodima medija i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Markić je danas potvrdio da još uvijek nije dobio nikakvo izjašnjenje OBA-e.

"S tim osobama je SOA naravno razgovarala i ubuduće će razgovarati, jer moramo radi vlastite sigurnosti, sigurnosti naših susjeda i sigurnosti Evropske unije i NATO saveza. Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka. Ne samo nas, već i cijelu Evropu. Mi radimo po tome i to je naša jasna zadaća i tako će se nastaviti", kazao je Markić, a prenosi HRT.

Istakao je da SOA nema saradnju s Mektićem, a govorio je i o brojkama povratnika radikalnih ekstremista.

"Govorim o brojkama za širu regiju. Mislimo da je bilo hiljadu ulazaka, da se vratilo 35 posto, a isti je postotak poginulih", kazao je Markić.

Na pitanje ima li straha od radikalnog desnog ekstremizma, Markić je rekao kako misli da ta scena u Hrvatskoj nije razvijena.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

21.03.2019 16:03

veliko postenje ujkinog sina verovat konju zeni psu i hrvatu jednako nulanekazese djabe sacuvaj boze gube i hrvata toje njihova vjera ko u njihova cveca njihovih verni sluga

ODGOVORITE
Name

Re Postenje

21.03.2019 18:11

A zasto ne bi zaustavili vahaba na svojoj teritoriji i ispitali ga.Otkad je to zabranjeno.Mozda.Obzirom na bosanski ekskluzivitet .Jel.Pa to radi svaka zemlja.

Name

Zoki

21.03.2019 17:55

Gdje ima dima, ima i vatre, evo dokazano, ipak sad ”njezno” priznaju kontakte, a do juce bosanci ludi, izmisljaju.. A koju ulogu u blacenju BIH je onda imao Dodikov Mato Djakovic?? Smrdi Vucko/Kolinda kooperacija!! Pozdrav svim dobrim ljudima

ODGOVORITE