"Орлови" и ''Змајеви'', пазите руке, пенал у Паризу није грешка!

Ако судије буду поступале по инструкцијама које су добиле, пенал који је Дамир Скомина досудио у Паризу неће бити изолован случај. Нико не жели да арбитри буду у центру пажње током квалификација за ЕУРО.

Фудбал 21.03.2019 | 19:15
"Орлови" и ''Змајеви'', пазите руке, пенал у Паризу није грешка!
Суђење на највишем нивоу мора константно да се развија како би било у складу са захтевима модерног фудбала и високог темпа саме игре. Брзина и кретња, као главни чиниоци модерног фудбала, али и медијски фокус на дешавања у игри током утакмице, условили су службена лица на врхунску припремљеност и обученост. 

Пре свега судије, од главног, преко помоћника до резерви и делегата.

Добар судија је онај који у делићу секунде донеси исправну одлуку и ауторитетом контролише ситуацију на терену. Уз одличну физичку спрему и менталну снагу не сме да подлегне и најмањем притиску.

Из тог разлога УЕФА много полаже на усавршавање и промовисање европског судијског сектора. Сталним окупљањима на семинарима (обавезно зимски и летњи) и инструкцијама које добијају УЕФА своју Елитну групу чини једном од најбољих на свету.

Судијски комитет УЕФА је током зимског курса новопридошлим на међународној листи ФИФА и старијим члановима дао важне смернице за такмичења које следе – пре свега завршнице у Лиги шампиона и Лиги Европе, али и за квалификације за ЕУРО 2020.

Неке новине могли смо да видимо и током утакмица осмине финала Лиге шампиона. Пре свега код пенала за Манчестер јунајтед против Пари сен Жермена, а затим и најстрожу казну за Порто у дуелу са Ромом. Обе ситуације одлучиле су победника и решене су након асистенција из ВАР собе, на које, додуше, судије које буду делиле правду у квалификацијама неће моћи да рачунају.

"Свако играње руком у свом казненом простору изнад висине рамена (не рачунајући голмана) биће санкционисано једанаестерцем, без обзира на то да ли је било намере или не", једно је од седам представљених предлога за промену фудбалских правила, које су чувени италијански арбитар Пјерлуиђи Колина и бивши хрватски фудбалер Звонимир Бобан недавно презентовали.

Иако још увек нису званично прихваћена, управо наведен предлог примењен је у ситуацији која се догодила на "Парку принчева". Судија Дамир Скомина након позива из ВАР собе није имао дилему, ненамерну руку Преснела Кимбепмбеа после шута Дијега Далао из даљине окарактерисао је као прекршај и показао на белу тачку.

Словенац је на делу применио инструкције које де добио од УЕФА, о чему је говорио и чувени Енглез Марк Клатенбург: "У Енглеској никада не би свирали пенал сличан овом у Паризу, али је Скомина поступио по инструкцијама које је добио пред наставак сезоне."

Многи се нису усагласили са одлуком словеначког судије, међутим, убудуће ће морати да се навикну на нове стандарде УЕФА.

Примену савета које су арбитри добили пре почетка такмичења могли смо да видимо и у српском "вечитом дербију", када је Данило Грујић већ на почетку утакмице, после првог старта, показао Страхињи Павловићу жути картон. Фудбалер Партизана је јавно опоменут због коришћења лакта у скоку, без обзира што није постојала намера младог фудбалера да повреди противника. Инструкције су да се сваки сличан старт кажњава жути картоном.

Промене ћемо сигурно уочити током квалификација, а УЕФА ће тежити томе да најважније утакмице и оне које имају епитет "високог ризика" повери својим "специјалцима" из Елитне групе, поготово у недостатку ВАР-а. Надамо се да у овим квалификацијама судије неће бити у фокусу и да грешкама неће утицати на коначан пласман, као што је ранијих година често био случај.

Најбољи српски судија Милорад Мажић ће и у овом квалификационом циклусу бити у Елитној групи УЕФА. Поред Мажића, европску елиту чини још 25 арбитара. Срђан Јовановић је у Првој категорији, док су у трећој од српских фудбалских судија Ненад Ђокић, Милош Ђорђић и Данило Грујић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар