"Orlovi" i ''Zmajevi'', pazite ruke, penal u Parizu nije greška!

Ako sudije budu postupale po instrukcijama koje su dobile, penal koji je Damir Skomina dosudio u Parizu neće biti izolovan slučaj. Niko ne želi da arbitri budu u centru pažnje tokom kvalifikacija za EURO.

Fudbal 21.03.2019 | 19:15
"Orlovi" i ''Zmajevi'', pazite ruke, penal u Parizu nije greška!
Suđenje na najvišem nivou mora konstantno da se razvija kako bi bilo u skladu sa zahtevima modernog fudbala i visokog tempa same igre. Brzina i kretnja, kao glavni činioci modernog fudbala, ali i medijski fokus na dešavanja u igri tokom utakmice, uslovili su službena lica na vrhunsku pripremljenost i obučenost. 

Pre svega sudije, od glavnog, preko pomoćnika do rezervi i delegata.

Dobar sudija je onaj koji u deliću sekunde donesi ispravnu odluku i autoritetom kontroliše situaciju na terenu. Uz odličnu fizičku spremu i mentalnu snagu ne sme da podlegne i najmanjem pritisku.

Iz tog razloga UEFA mnogo polaže na usavršavanje i promovisanje evropskog sudijskog sektora. Stalnim okupljanjima na seminarima (obavezno zimski i letnji) i instrukcijama koje dobijaju UEFA svoju Elitnu grupu čini jednom od najboljih na svetu.

Sudijski komitet UEFA je tokom zimskog kursa novopridošlim na međunarodnoj listi FIFA i starijim članovima dao važne smernice za takmičenja koje slede – pre svega završnice u Ligi šampiona i Ligi Evrope, ali i za kvalifikacije za EURO 2020.

Neke novine mogli smo da vidimo i tokom utakmica osmine finala Lige šampiona. Pre svega kod penala za Mančester junajted protiv Pari sen Žermena, a zatim i najstrožu kaznu za Porto u duelu sa Romom. Obe situacije odlučile su pobednika i rešene su nakon asistencija iz VAR sobe, na koje, doduše, sudije koje budu delile pravdu u kvalifikacijama neće moći da računaju.

"Svako igranje rukom u svom kaznenom prostoru iznad visine ramena (ne računajući golmana) biće sankcionisano jedanaestercem, bez obzira na to da li je bilo namere ili ne", jedno je od sedam predstavljenih predloga za promenu fudbalskih pravila, koje su čuveni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina i bivši hrvatski fudbaler Zvonimir Boban nedavno prezentovali.

Iako još uvek nisu zvanično prihvaćena, upravo naveden predlog primenjen je u situaciji koja se dogodila na "Parku prinčeva". Sudija Damir Skomina nakon poziva iz VAR sobe nije imao dilemu, nenamernu ruku Presnela Kimbepmbea posle šuta Dijega Dalao iz daljine okarakterisao je kao prekršaj i pokazao na belu tačku.

Slovenac je na delu primenio instrukcije koje de dobio od UEFA, o čemu je govorio i čuveni Englez Mark Klatenburg: "U Engleskoj nikada ne bi svirali penal sličan ovom u Parizu, ali je Skomina postupio po instrukcijama koje je dobio pred nastavak sezone."

Mnogi se nisu usaglasili sa odlukom slovenačkog sudije, međutim, ubuduće će morati da se naviknu na nove standarde UEFA.

Primenu saveta koje su arbitri dobili pre početka takmičenja mogli smo da vidimo i u srpskom "večitom derbiju", kada je Danilo Grujić već na početku utakmice, posle prvog starta, pokazao Strahinji Pavloviću žuti karton. Fudbaler Partizana je javno opomenut zbog korišćenja lakta u skoku, bez obzira što nije postojala namera mladog fudbalera da povredi protivnika. Instrukcije su da se svaki sličan start kažnjava žuti kartonom.

Promene ćemo sigurno uočiti tokom kvalifikacija, a UEFA će težiti tome da najvažnije utakmice i one koje imaju epitet "visokog rizika" poveri svojim "specijalcima" iz Elitne grupe, pogotovo u nedostatku VAR-a. Nadamo se da u ovim kvalifikacijama sudije neće biti u fokusu i da greškama neće uticati na konačan plasman, kao što je ranijih godina često bio slučaj.

Najbolji srpski sudija Milorad Mažić će i u ovom kvalifikacionom ciklusu biti u Elitnoj grupi UEFA. Pored Mažića, evropsku elitu čini još 25 arbitara. Srđan Jovanović je u Prvoj kategoriji, dok su u trećoj od srpskih fudbalskih sudija Nenad Đokić, Miloš Đorđić i Danilo Grujić.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar