Јаја немојте јести сваког дана

Пржена „на око“, кувана, или као омлет - јаја се најчешће налазе на јеловнику за доручак. Иако су здрава, не треба претеривати јер је недавна америчка студија, која је трајала 17 година и којом је обухваћено више од 30. 000 људи, показала да на дуже стазе холестерол који садржи ова намирница нарушава здравље срца.

Здравље 20.03.2019 | 13:34
Јаја немојте јести сваког дана
Јаја за доручак? Може, али не свакодневно, саветују амерички стручњаци. Најновија студија је, наиме, показала да су одрасли који су јели једно и по јаје дневно имали повећан ризик од појаве срчаних болести.

„Интересовало нас је како количина холестерола који уносимо храном дугорочно утиче на појаву већег ризика за болести срца, па и преране смрти. Желели смо да схватимо улогу коју холестерол из одређених намирнице попут јаја, црвеног меса и прерађевина има у подизању вредности укупног холестерола у крви“, истакла је Норина Ален са Медицинског факултета Универзитета Нортвестерн.

Студија се усредсредила на утицај јаја, јер се ова намирница, од свих које садрже много холестерола, најчешће конзумира.

„Ми смо заправо открили да свако повећање количине јаја, на дневном нивоу, са собом доноси и већи ризик. Дакле, то је било линеарно повећање, јер је већ свака поједена половина јајета више стварала осам одсто већи ризик за развој болести срца“, објаснила је Аленова.

Пре свега, треба бити опрезан са жуманцима, напомињу стручњаци. Уз бројне корисне нутријенте садрже и висок ниво холестерола, па је умереност и овог пута препорука свима који доручак не могу да замисле без ове намирнице.

РТС
фото:интернет
 
 

 
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

21.03.2019 07:38

А шта ћу друго јести?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2019 11:14

Кромпир. Један дан јаја, други дан кромпир.

Name

За скептика и остале :)

21.03.2019 13:35

Јест ћемо траву, а и она је загађена. А та америчка студија нема никакве вредности, јер нису узимали у обзир друге утицаје у прехрани анкетираних људи. Да, добро сте прочитали, то је била обична анкета на огромном броју људи, који су сами давали изјаве колико јаја су јели, а онда израчунали статитички утицај на холестерол и на срчане болести. Сви прави стручњаци се слажу у томе, да је та тзв. студија са огромно недостатака, чак и аутори те студије, то признају. Дакле, јаја нису проблем, проблем је када их немаш. :)