Jaja nemojte jesti svakog dana

Pržena „na oko“, kuvana, ili kao omlet - jaja se najčešće nalaze na jelovniku za doručak. Iako su zdrava, ne treba preterivati jer je nedavna američka studija, koja je trajala 17 godina i kojom je obuhvaćeno više od 30. 000 ljudi, pokazala da na duže staze holesterol koji sadrži ova namirnica narušava zdravlje srca.

Zdravlje 20.03.2019 | 13:34
Jaja nemojte jesti svakog dana
Jaja za doručak? Može, ali ne svakodnevno, savetuju američki stručnjaci. Najnovija studija je, naime, pokazala da su odrasli koji su jeli jedno i po jaje dnevno imali povećan rizik od pojave srčanih bolesti.

„Interesovalo nas je kako količina holesterola koji unosimo hranom dugoročno utiče na pojavu većeg rizika za bolesti srca, pa i prerane smrti. Želeli smo da shvatimo ulogu koju holesterol iz određenih namirnice poput jaja, crvenog mesa i prerađevina ima u podizanju vrednosti ukupnog holesterola u krvi“, istakla je Norina Alen sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Nortvestern.

Studija se usredsredila na uticaj jaja, jer se ova namirnica, od svih koje sadrže mnogo holesterola, najčešće konzumira.

„Mi smo zapravo otkrili da svako povećanje količine jaja, na dnevnom nivou, sa sobom donosi i veći rizik. Dakle, to je bilo linearno povećanje, jer je već svaka pojedena polovina jajeta više stvarala osam odsto veći rizik za razvoj bolesti srca“, objasnila je Alenova.

Pre svega, treba biti oprezan sa žumancima, napominju stručnjaci. Uz brojne korisne nutrijente sadrže i visok nivo holesterola, pa je umerenost i ovog puta preporuka svima koji doručak ne mogu da zamisle bez ove namirnice.

RTS
foto:internet
 
 

 
 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

21.03.2019 07:38

A šta ću drugo jesti?

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2019 11:14

Krompir. Jedan dan jaja, drugi dan krompir.

Name

Za skeptika i ostale :)

21.03.2019 13:35

Jest ćemo travu, a i ona je zagađena. A ta američka studija nema nikakve vrednosti, jer nisu uzimali u obzir druge uticaje u prehrani anketiranih ljudi. Da, dobro ste pročitali, to je bila obična anketa na ogromnom broju ljudi, koji su sami davali izjave koliko jaja su jeli, a onda izračunali statitički uticaj na holesterol i na srčane bolesti. Svi pravi stručnjaci se slažu u tome, da je ta tzv. studija sa ogromno nedostataka, čak i autori te studije, to priznaju. Dakle, jaja nisu problem, problem je kada ih nemaš. :)