Суд ослободио ПСЖ!

Од оптужби за кршење ФФП због трансфера Нејмара и Мбапеа! Одлука и званична од данас! ПСЖ победио УЕФА на суду! Парижани су добили једну од многих битака против европске "куће фудбала".

Фудбал 20.03.2019 | 13:45
Суд ослободио ПСЖ!
Суд за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) донео је данас званичну одлуку да Пари Сен Жермен ослободи оптужби да је прекршио одредбе финансијског фер-плеја (ФФП) због астрономских трансфера Нејмара и Килијана Мбапеа у сезони 2017/18.

УЕФА је пре само четири дана објавила намеру да поново отвори поступак против ПСЖ и прочешља папире, али је ЦАС ту одлуку данас поништио под образложењем да УЕФА није испоштовала процедуру и у законском року доставио папире за поновно отварање овог поглавља.

Уефин први покушај да истражи клупске папире завршен је одбацивањем оптужби у корист ПСЖ, а Европска кућа фудбала имала је рок од десет дана да поднесе жалбу на ову одлуку. Како се то није догодило у предвиђеном интервалу, тако је ЦАС сада одбацио нови Уефин захтев. У међувремену су се чак појавиле информације из бројних релевантних извора да је ПСЖ испоштовао одредбе ФФП пошто је лета 2018. успео да инкасира чак 100.000.000 евра од продаје играча, те да самим тим не подлеже истрази.

Подсетимо, ПСЖ је у сезони 2017/18 и практично једном ФФП циклусу утрошио преко 400.000.000 евра за куповине двојице најскупљих фудбалера у историји. Од тада су се појавиле приче да је ПСЖ под огромним притиском и да му следи драконска казна, али је први човек клуба Насер ал Келаифи у више наврата истицао да клуб све ради транспарентно и да се не плаши да ће ПСЖ бити кажњен.

Овом одлуком ЦАС-а сматра се да је овај случај затворен, а да је одлука дефинитивна.

Пари Сен Жермен остварио је важну победу ван терена.

Француски шампион добио је у уторак правну битку против Европске фудбалске уније (Уефа), након што је европска кућа фудбала покушала да отвори истрагу око трансфера, плата играча и спонзорских уговора тог француског клуба.

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) уважио је жалбу париског клуба на покушај Уефе да отвори истрагу коју је претходно окончала.

ЦАС је навео да је донео такву одлуку на основу тога што је Уефи требало превише времена да преиспита своју одлуку из 2017. године да Пари Сен Жермен није крив за кршење правила финансијског фер плеја.

"Победа" Пари Сен Жермена против Уефе била је очекивана, након што је Галатасарај у сличном случају добио европску кућу фудбала пред ЦАС.

Пресуда у корист Пари Сен Жермена је одвојена од друге истраге Уефа о финансијама француског шампиона у сезони 2017-2018, када су доведени Нејмар и Килијан Мбапе.

Увођењем финансијског фер плеја покушана је контрола трошкова клубова, тим правилом клубовима је забрањено да троше више него што зараде.

Конзорцијум из Катара је 2011. године купио Пари Сен Жермен и од тада се клуб сумњичи да је користио прецењене спонзорске уговоре од гасних компанија у Катару, како би се унела равнотежа у рачуне и испунила правила Уефе.

Париски клуб је потрошио много новца 2017. године.

За рекордан трансфер од 222 милиона евра из Барселоне је доведен Нејмар. У исто време на позајмицу из Монака доведен је Мбапе, а годину дана касније клуб је купио француског репрезентативца за 180 милиона евра.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар