Sud oslobodio PSŽ!

Od optužbi za kršenje FFP zbog transfera Nejmara i Mbapea! Odluka i zvanična od danas! PSŽ pobedio UEFA na sudu! Parižani su dobili jednu od mnogih bitaka protiv evropske "kuće fudbala".

Fudbal 20.03.2019 | 13:45
Sud oslobodio PSŽ!
Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) doneo je danas zvaničnu odluku da Pari Sen Žermen oslobodi optužbi da je prekršio odredbe finansijskog fer-pleja (FFP) zbog astronomskih transfera Nejmara i Kilijana Mbapea u sezoni 2017/18.

UEFA je pre samo četiri dana objavila nameru da ponovo otvori postupak protiv PSŽ i pročešlja papire, ali je CAS tu odluku danas poništio pod obrazloženjem da UEFA nije ispoštovala proceduru i u zakonskom roku dostavio papire za ponovno otvaranje ovog poglavlja.

Uefin prvi pokušaj da istraži klupske papire završen je odbacivanjem optužbi u korist PSŽ, a Evropska kuća fudbala imala je rok od deset dana da podnese žalbu na ovu odluku. Kako se to nije dogodilo u predviđenom intervalu, tako je CAS sada odbacio novi Uefin zahtev. U međuvremenu su se čak pojavile informacije iz brojnih relevantnih izvora da je PSŽ ispoštovao odredbe FFP pošto je leta 2018. uspeo da inkasira čak 100.000.000 evra od prodaje igrača, te da samim tim ne podleže istrazi.

Podsetimo, PSŽ je u sezoni 2017/18 i praktično jednom FFP ciklusu utrošio preko 400.000.000 evra za kupovine dvojice najskupljih fudbalera u istoriji. Od tada su se pojavile priče da je PSŽ pod ogromnim pritiskom i da mu sledi drakonska kazna, ali je prvi čovek kluba Naser al Kelaifi u više navrata isticao da klub sve radi transparentno i da se ne plaši da će PSŽ biti kažnjen.

Ovom odlukom CAS-a smatra se da je ovaj slučaj zatvoren, a da je odluka definitivna.

Pari Sen Žermen ostvario je važnu pobedu van terena.

Francuski šampion dobio je u utorak pravnu bitku protiv Evropske fudbalske unije (Uefa), nakon što je evropska kuća fudbala pokušala da otvori istragu oko transfera, plata igrača i sponzorskih ugovora tog francuskog kluba.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) uvažio je žalbu pariskog kluba na pokušaj Uefe da otvori istragu koju je prethodno okončala.

CAS je naveo da je doneo takvu odluku na osnovu toga što je Uefi trebalo previše vremena da preispita svoju odluku iz 2017. godine da Pari Sen Žermen nije kriv za kršenje pravila finansijskog fer pleja.

"Pobeda" Pari Sen Žermena protiv Uefe bila je očekivana, nakon što je Galatasaraj u sličnom slučaju dobio evropsku kuću fudbala pred CAS.

Presuda u korist Pari Sen Žermena je odvojena od druge istrage Uefa o finansijama francuskog šampiona u sezoni 2017-2018, kada su dovedeni Nejmar i Kilijan Mbape.

Uvođenjem finansijskog fer pleja pokušana je kontrola troškova klubova, tim pravilom klubovima je zabranjeno da troše više nego što zarade.

Konzorcijum iz Katara je 2011. godine kupio Pari Sen Žermen i od tada se klub sumnjiči da je koristio precenjene sponzorske ugovore od gasnih kompanija u Kataru, kako bi se unela ravnoteža u račune i ispunila pravila Uefe.

Pariski klub je potrošio mnogo novca 2017. godine.

Za rekordan transfer od 222 miliona evra iz Barselone je doveden Nejmar. U isto vreme na pozajmicu iz Monaka doveden je Mbape, a godinu dana kasnije klub je kupio francuskog reprezentativca za 180 miliona evra.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar