Ова прољећна биљка је права ризница здравља

Јагорчевина је недовољно искоришћена, али врло значајна лековита биљка. . .

Здравље 19.03.2019 | 13:17
Ова прољећна биљка је права ризница здравља
Има врло дугу историју употребе, а посебно је коришћена код лечења стања која подразумевају појаву спазама, болне грчеве, парализе и реуматске болове.

Биљка садржи сапонине, који имају експекторантно дејство, као и салицилате који представљају главни састојак аспирина и делују на смирење упала и против грознице.

Ова пролећна биљка помаже циркулацију крви и отклања несвестицу. Олакшава искашљавање, чува срце изморено од честог кашљања код бронхитиса, великог кашља, упале плућа, као и у свим случајевима када је срце у опасности да ослаби.

Народна медицина користи цветове јагорчевине и за лечење бубрежних и уринарних тегоба, реуме (дуготрајним испијањем чаја смањују се болови у зглобовима), гихта, слабих живаца (и пратећих манифестација као што су немир, тескоба, нервоза, итд...), затим мигрене и главобоље.

Корен се користи и код тегоба срца (лупање, слабо срце), стреса, несанице (уз цветове јагорчевине могу се додати и цветови лаванде, госпине траве и шишарке хмеља), као и за лечење разних нервних тегоба.

Б 952
фото:интернет

 
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар