Поднио пријаву против Тегелтије

Милан Благојевић, судија Окружног суда у Бањалуци, Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ поднио је дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС-а, и свих чланова због Правилника о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца, по основу којег су имовински картони судија и тужилаца у БиХ требали да буду доступни јавности, а којем се успротивила Агенција за заштиту личних података.

Босна и Херцеговина 19.03.2019 | 07:24
Поднио пријаву против Тегелтије
Благојевић у својој пријави тврди да су чланови ВСТС-а свјесно прекорачили границе својих законских надлежности, јер су Правилником прописали права и обавезе правних субјеката, иако то може бити учињено искључиво законом.

"Уколико ВСТС одбаци пријаву то ће значити да ће и убудуће моћи када буду доносили друге правилнике кршити закон и не одговарати за кршење закона", рекао је Благојевић за "Независне" истичући да се искључиво законом може прописати рад судија, па самим тим и када је у питању финансијско извјештавање, те да су чланови ВСТС-а с непажњом вршили своју дужност и с намјером у том својству очигледно кршили закон.

Тегелтија јуче није желио коментарисати Благојевићеву пријаву, а у ВСТС-у су нам рекли да је Канцеларија дисциплинског тужиоца запримила притужбу и да ће она бити ријешена у року који је прописан Законом о ВСТС БиХ.

"Када је ријеч о Правилнику о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца ВСТС ће поступти у складу са закључцима с којима је јавност упозната путем саопштења за јавност и објавом закључака на веб-страници. Одлагање примјене Правилника подразумијева и одлагање објаве финансијских извјештаја судија и тужилаца", рекли су нам јуче у ВСТС одговарајући на питање каква је судбина правилника.

Сам Благојевић наводи да је за то да се што прије донесе посебан закон или да се допуни Закон о ВСТС-у, којим ће бити прописана обавеза свих домаћих судија и тужилаца да подносе финансијске извјештаје о свој њиховој имовини, што укључује и имовину њихових супружника и осталих чланова њихове породице.

"За то сам и да се законом пропише и право јавности да има увид у имовински картон сваког судије и тужиоца", написао је Благојевић.

Подсјећања ради, прича о објављивању имовинских картона судија и тужилаца у Босни и Херцеговини траје већ годинама, међутим до данас ти картони нису доступни јавности. ВСТС то питање покушао је да ријеши доносећи Правилник о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца, али су се судије преко својих удружења жалиле Агенцији за заштиту личних података БиХ, која је на одређени начин забранила примјену тог правилника, тражећи да се он стави ван снаге. Неке од спорних одредаба правилника су, рецимо, да је њиме прописан ванредни начин провјере финансијског извјештаја и то на начин да се оствари увид у банковне евиденције.

"Ова одредба, сама по себи, без законског упоришта, за ВСТС представља основ по којем би поступали као истражни орган, што је неприхватљиво", написано је у рјешењу Агенције за заштиту личних података БиХ.

Спорно је и то што Закон о ВСТС-у фокус ставља на функције судија и тужилаца које би могле довести у сукоб интереса, као и финансијске извјештаје у вези с активностима изван дужности судије и тужиоца, укључујући и износе које су наплатили, а супротно том закону овај правилник фокус ставља на имовину судија и тужилаца, вршење провјера свих финансијских прилива и одлива, штедње, поклона, кредита, позајмица, некретнина, возила, трошкова живота, запослења сродника...

(Независне)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ААА ТАКО

19.03.2019 06:30

ВИ ИНАЦЕ СТЕ СЛУГЕ ДОДИКА И ТЕГЕЛТИЈЕ И ДОК ХАНДРЕ НАРОД ВАМА ДОБРО..СТО ВАМ СМЕТА УВИД У ИМОВИНСКИ КАРТОН.ЕТО МИ НАРОД НЕ КРИЈЕМО СВИ ЗНАТЕ ДА МАРКЕ НЕМАМО..И СВИ СМО ЗАДУЗЕНИ..БАНДО ЛОПОВСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

19.03.2019 07:45

Наравно да им смета увид у имовинске картоне кад су пуни ко бродови. Нека завире у мој, мени не смета. И још 90% градјана би сигурно исто рекло. Јасно је да су намлатили паре, па не би да таласају око тога. Који судија или тужилац пакује кофере за иностранство? Ни један. Ових чуда као у Босни нема нигдје.

Name

Ре.

19.03.2019 08:46

Све добро зборите,сви знате да су лопови,да краду да се енормно богате, а кад доду избори ти исти лопови освоје 70 % гладова.

Name

Ре

19.03.2019 10:58

Само у РС тамо неки круско са родјацко-сељацко-политицком везом мозе бити предсједник...

Name

реално стање

19.03.2019 06:36

ВСТС је легло криминала. У санацији цијелог друства треба најприје поцети одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.03.2019 06:40

Цовјек је будала, сви у овој земљи који су на функцијама подносе имовинске картоне и никоме не пада на памет да то спори, а по њему не требају подносити имовинске картоне судије и тузиоци ција функција је стална, боље рецено дозивотна. Замислите апсурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

19.03.2019 06:40

нормално... они изузети од закона о пријави своје имовине...Тегелтија има вилу од 500 000 КМ.... од цега него од преинака судских пресуда и утицаја на судије .... условљавања на именовања са пресудама из којег он узима новац... цовјек милионер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

19.03.2019 06:49

Да немају ораха у џепу све бих било транспарентно, исто случај је са поријеклом имовине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

19.03.2019 08:34

Ја бих, ти би, он, она,оно би, ми бисмо, ви бисте, они, оне, она би.

Name

Ма

19.03.2019 07:13

Зоран је тај који це ако икада буде правне дрзаве на дозивотну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

19.03.2019 07:33

СВАКА ТИ ЧАСТ БЛАГОЈЕВИЋУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не БРАВО

19.03.2019 08:30

Највероватније договорена фингирана свађа. И Благојевић и Тегелтија су 100% Додикови људи. Слично као када је Додик позвао грађане да избаце тужиоце из канцеларија. Мирише на договор и скретање пажње на друге незаконитости и злоупотребе којечини Високи судски и тужилачки савјет. Зашто баш сад не знам?

Name

ива

19.03.2019 07:38

НЕ СХВАТАМ КАКО ОВАЈ ТЕГЕЛТИЈА НЕ СХВАТА ДА ЗИВИ МЕДЈУ НАРОДОМ ,ДА ГА НАРОД ГЛЕДА И ПРАТИ СТА РАДИ НЕ ЖИВИ У ВАСИОНИ.И ДА ЈЕ ТУ ЈЕР ГА ЈЕ ДОДИК ПОСТАВИО НЕ БИ НИ БИО ОВАКАВ КРИМИНАЛАЦ,НА ТАКВОМ МЈЕСТО ДА ГА НИЈЕ ОН ПОСТАВИО И ДА КАД ОВАЈ ОДЕ ИДЕ И ОН. АЛИ ПИТАЊЕ КАКО ЦЕ ОТИЦИ! ЈЕР КАО СТО РЕКОХ НАРОД ЗНА СТА СТЕ РАДИЛИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

$+$

19.03.2019 08:12

Папак види само лову!

Name

ре

19.03.2019 13:38

Нема нико јак и стабилан у РС да не жали свој посрани живот у РС који може затворити у најгоре затворе РС шефове највећег и најцрњег криминала сви ови година у РС.

Name

Превиа

19.03.2019 08:50

Наравно да неце 40 енглеза знати за огромну имовину Тегелтија,али радне колеге,комсије, незадовољна фамилија знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

19.03.2019 09:17

АГЕНЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА???!!!!ЈАКА АГЕНЦИЈА И ЧИМЕ ЛИ СЕ БАВИ..КОГА ШТИТИ ЈЕДНА ОД ХИЉАДУ АГЕНЦИЈА НА ДРЖАВНОЈ КАСИ. АКО СЕ ТРАЖИ ИМОВИНСКИ КАРТОН ОНИХ КОЈИ СУ НА БУЏЕТУ ТО НИЈЕ ЛИЧНИ ПОДАТАК...НИКО НЕ ПИТА КАКВЕ ГАЋЕ НОСЕ ...НЕ МОЖЕ БИТИ НИ ЈЕДНА ПЛАТА ТАЈНА АКО ЈЕ ИЗ БУЏЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

006

19.03.2019 09:21

Највећи суд је народ, када народ суди ту нема залбе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

манипулатори

19.03.2019 09:58

ВСТС је легло криминала на чијем челу су и најпокваренији Тегелтија и гл. тужилац Тадићка. У њиховим рукама је кључ свих проблема у овој јадној и заробљеној држави од стране ове три странке које се наводно муче да формирају власт на нивоу БиХ. Све ово је једна велика фарса између њих само да се метра једнога неби приближили европској унији јер им то нимало не одговара. Вријеме је њихов савезник упамтите. Све ово раде како би само пропустили воз око упитника, а онда су они у БиХ главне баје и тешко народу са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокуз

19.03.2019 11:00

Ћелави се обогатио мућком и корупцијом ајмо сипа хапси крупне рибе они су метиљави мани те се сиротиње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.03.2019 13:39

Па народ зна да је правосудје криминална хоботница од политицара и њихових тајкуна !!а ово је спин !!само да скрену пазњу врана врани не вади оци !!!само да се не иде у Европу то је њима циљ !!!да харају јос !!правосудје пуно криминалаца као и све дрзавне институције !!Три партије главни кривци а праве власт опет !!као договарају се !!! Фарса игре без граница на овим просторима криминалне хоботнице !!!! Ово је зло 21 вијека на балкану !на оциглед народа и медјународне заједнице !!која дрскост које бахацење !! Безакоње партијско коалиционо од рата до данас !пљацка стољеца !!народ бјези на све стране од овог зла !!! Дно дна

Name

Кобаш

19.03.2019 18:01

Србац и околина научно доказано су географски крш.Већина људи умјесто мозга има каолин у глави.Зна то Бурле и зато их поставља на важне функције.