Прича: Откуд толики Финци у Формули 1?!

Кеке, Мика, Кими, Валтери. . . ! Ф1 шампиони уз помоћ лоших путева, дугих зима, алкохола. . . !

Остали спортови 19.03.2019 | 22:50
Прича: Откуд толики Финци у Формули 1?!
"Свима на које се ово може односити, ј*бите се!"

Овим речима је јуче ујутру Валтери Ботас завршио традиционални разговор између победника трке и свог тима. Не знамо на кога се ово тачно могло да се односи, али можда можемо да претпоставимо.

Фински возач је ДРУГИ возач у тиму Мерцедеса. Осим што је колега Луису Хамилтону, убедљиво најуспешнијем Ф1 пилоту последњих година (освојио шампионат 2014, 2015, 2017 и 2018.), Ботас прошле године није победио ниједанпут и завршио је сезону на петом месту.

Због тога многи нису били задовољни његовим наступима, али је фантастичном трком на Алберт Парку многима запушио уста уз слање поменуте поруке, и најавио занимљив наставак сезоне.

Валтери је последњи у низу финских аутомобилиста који су оставили, а неки још увек остављају неизбрисив траг на Ф1 стазама широм света.

Земља од само 5,5 милиона становника за сада има чак три шампиона света.

Кеке Розберг је био изненађујући светски шампион 1982. године, и то са само једном победом. До те године, када је прешао у Вилијамс, Кеке је имао већ четири Ф1 сезоне иза себе, али је само једну једину трку завршио "у бодовима".

Након Формуле 1, Финац је неколико година наступао у ДТМ шампионату, а најбоља сезона му је била 1992. када је за воланом легендарног "мерцедеса 190Е 2,5-16 Ево2" освојио пето место на крају шампионата.

Након позиције возача, Кеке се пребацио у менаџерску фотељу и један је од главних криваца што је Мика Хакинен постао најуспешнији фински Ф1 возач свих времена.

Хакинен је освајао шампионате 1998. и 1999. Трећа титула му је за длаку измакла 2000. али је те сезоне "Летећи Финац" извео једно од најспектакуларнијих обилажења у историји, када је престигао Михаела Шумахера у Белгији.
 
Трећи фински освајач Ф1 шампионата је Кими Раиконен. За разлику од, према Ботасовим речима, за једног Финца пречесто насмејаног Хакинена, "Ледени" је човек који не показује превише емоција.

Чувени су и његови разговори са боксом са време, као и након трка.



Кими је у Формули 1 од 2001. године, а најуспешнија му је била сезона 2007. када је за воланом "ферарија" освојио титулу. Након неколико сезона у Ферарију, Кими од ове сезоне вози у"повратничкој" екипи "Алфа Ромео Рацинг".

"Ледени" је открио и тајну зашто су Финци тако добри возачи.

Финци су имали још представника у Формули 1. Најпознатији су ЈЈ Лехто, Мика Сало и Хеики Ковалаинен, који чек и једну победу (ВН Мађарске 2008).

"Због наших путева и дугих зима", рекао је једном приликом Кими. "Стварно морате бити добар возач да бисте преживели у Финској. Путеви су клизави и џомбави."

А што се њега лично тиче, тајна лежи и у опуштенијем стилу живота.

У књизи "Непознати Кими Раиконен", Финац је открио да је 2012. између Великих награда Бахреина и Шпаније често пијанчио, што му није сметало да обе те трке заврши на победничком постољу.

"Мислим да је више истина него шала да сам боље возио када сам радио шта сам хтео између трка него када сам се суздржавао од забаве, пића и других ствари", рекао је недавно Кими за званични подкаст Формуле 1. "Више пута је доказано да боље возиш (или радиш) након забављања."

"То цело лето (2012.) било је комбинација журки и вожњи. То није било ништа ново – за мене. Иако је другима то чудно, за мене је то било сасвим нормално", појаснио је Кими. "Увек сам мислио да ако си опуштенији, онда можеш да уложиш више напора и имаш више концентрације."

Финска има још једног шампиона у Формули 1. За њега је буквално директно одговоран Кеке Розберг, јер је у питању његов син Нико, који је под заставом Немачке (мајка му је Немица) освојио шампионат 2016. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар