Музички укуси хирурга у БиХ

Неписано је правило да се из скоро сваке операционе сале током захвата може чути музика. Међутим, музички укуси хирурга се разликују тако да су и плејлисте у салама различите.  

Босна и Херцеговина 18.03.2019 | 07:35
Музички укуси хирурга у БиХ
Клиx је истражио шта најутицајнији хирурзи у БиХ воле слушати током оперативних захвата и колико је заиста музика битна у овој професији.

Већина хирурга је на питање коју музику најчешће слуша током оперативних захвата одговорила да то нужно морају бити нумере које опуштају и ослобађају од стреса. Међутим, није ријетка ситуација да се с њихових рачунара или мобилних телефона понекад зачује и рок звук, а у спорадичним случајевима и глас Халида Бешлића.

– У послу који обављам веома је важно адекватно се опустити. Најдужи оперативни захват који сам изводио трајао је око 12 сати и добро се сјећам да сам том приликом измијењао готово све музичке жанрове. Генерално, током операције волим себи пустити класичну музику као што су то у првом реду композиције “Четири годишња доба” Антонија Вивалдија и Бетовенова “Пета симфонија”. Такође, себи понекад пустим Ендруа Лојда Бебера, али и Леонарда Коена и Еда Ширана. Радо слушам и Мишу Ковача, Жељка Јоксимовића и Владу Георгијева, а понекад се провуче и Халид Бешлић – казао је најпознатији реконструктивни хирург Реуф Карабег.

Како говори утицајнији естетски хирург Алемко Чворак, опште је позната чињеница да музика опушта људе, па је стога присутна и у раду хирурга у операционој сали. 

Он напомиње да је рад у операционој сали изузетно одговоран и озбиљан и музика никада не треба да се истиче у првом плану. С обзиром на то да је резултат хируршког захвата заслуга цијелог оперативног тима, он напомиње да се избор извођача и жанра прилагођава жељама свих учесника у процесу.

– Музика никако не смије бити прегласна у операционој сали и мора бити, како да кажем, неагресивна, углавном опуштајућа. Избор музике зависи од хирурга који ради, али то никада не треба бити неки тешки рок или фолк. Најчешће се слуша поп, соул, евергрин хитови, поп рок хитова, а од музичара можемо издвојити Аделе, Сема Смита, Имеџин Драгонс, Сију и многе друге углавном стране маинстрим извођаче – рекао је Драган Костић, шеф Специјалне хируршке болнице Др. Костић из Бањалуке.

С обзиром на то да је орална хирургија специфична хируршка грана и да је пацијент током ове врсте захвата будан током цијелог процеса, стоматолог Инес Муса-Тролић из Мостара је рекла како углавном током захвата пушта поп који је, према њеним ријечима, слушљив, како љекарима тако и пацијентима.

– Наш главни орални хирург током операције воли слушати екс ју рок, а остали стручњаци укључени у процес оперативног захвата различите врсте музике. Код нас је важно да ништа није агресивно и да је опуштајуће, а на нашој листи за репродукцију најчешће ћете наћи пјесме Лејди Гаге, Шона Мендеса, Еда Ширанаа, Ине, Бијонс и Џенифер Лопез. То пуштамо у цијелом простору поликлинике, а ако неко има посебне жеље, у својој ординацији искључи разглас и пушта на рачунару шта жели. Углавном, народњаци, фолк и турбофолк нису дозвољени – додала је др. Муса-Тролић, пише Клиx.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Врањесевка

18.03.2019 08:01

Их...сијо ми га Дјура...КАРЛЕУСУ И ДАРУ БУБА МАРУ..И ТО СПОТОВЕ И СНИМКЕ..ПОГОТОВО КАД РУТИНСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ..ИЛ КАД ОДМАРАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.03.2019 08:47

Лажу, слушају Шемсу и Стоју, рекла ми једна баба.

ОДГОВОРИТЕ