Сарајево: Расте број заражених

Тренд пораста обољелих од морбила сваким даном расте у Кантону Сарајево, а како незванично сазнаје Клиx. ба, 19 особа је хоспитализовано на КЦУС-у у посљедња три дана.

Босна и Херцеговина 17.03.2019 | 14:20
Сарајево: Расте број заражених
Према сазнањима овог портала, дневно се на Инфективној клиници Клиничког центра Универзитета у Сарајеву прегледа више од 15 пацијената који су заражени морбилима, а задржавају се само најтежи случајеви.

Беба која је била у тешком стању средином прошле седмице и даље је у истом стању и тренутно се налази на респиратору на одјелу Педијатрије.

Представници Владе КС су у петак поручили како прате ситуацију у вези с епидемијом морбила те како се број обољелих свакодневно повећава. Они су позвали све родитеље да вакцинишу своју дјецу како би заштитили комплетно становништво.

"Међу обољелима доминира старосна структура дјеце од двије до пет година, а забрињавајуће је што је 20 посто обољеле дјеце млађе од једне године. Ријеч је о проблему ниског обухвата имунизације који према стандардима Свјетске здравствене организације треба бити изнад 95 посто како бисмо створили колективни имунитет и спријечили епидемије", истакла је министарка здравства Амела Софић Софић.

Подсјетимо, седмомјесечна дјевојчица обољела од морбила, са тешким плућним компликацијама, умрла је у петак на Клиници за педијатрију КЦУС, саопштено је из овог клиничког центра.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марија

17.03.2019 16:19

Зато што не вакцинишу дјецу!!! Моје дете је примило ММР вакцину са 16 мјесеци. Свакодневно у градском парку,у разговору са другим родитељима,чујем,да им дјеца нису вакцинисана. Скоро је била вијест да су дански научници доказали да ММР не изазива аутизам. И моје дијете је у ризику,иако је вакцинисани,управо због недовољног колективног имунитета.

ОДГОВОРИТЕ