Sarajevo: Raste broj zaraženih

Trend porasta oboljelih od morbila svakim danom raste u Kantonu Sarajevo, a kako nezvanično saznaje Klix. ba, 19 osoba je hospitalizovano na KCUS-u u posljednja tri dana.

Bosna i Hercegovina 17.03.2019 | 14:20
Sarajevo: Raste broj zaraženih
Prema saznanjima ovog portala, dnevno se na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregleda više od 15 pacijenata koji su zaraženi morbilima, a zadržavaju se samo najteži slučajevi.

Beba koja je bila u teškom stanju sredinom prošle sedmice i dalje je u istom stanju i trenutno se nalazi na respiratoru na odjelu Pedijatrije.

Predstavnici Vlade KS su u petak poručili kako prate situaciju u vezi s epidemijom morbila te kako se broj oboljelih svakodnevno povećava. Oni su pozvali sve roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi zaštitili kompletno stanovništvo.

"Među oboljelima dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina, a zabrinjavajuće je što je 20 posto oboljele djece mlađe od jedne godine. Riječ je o problemu niskog obuhvata imunizacije koji prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije treba biti iznad 95 posto kako bismo stvorili kolektivni imunitet i spriječili epidemije", istakla je ministarka zdravstva Amela Sofić Sofić.

Podsjetimo, sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, sa teškim plućnim komplikacijama, umrla je u petak na Klinici za pedijatriju KCUS, saopšteno je iz ovog kliničkog centra.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Марија

17.03.2019 16:19

Зато што не вакцинишу дјецу!!! Моје дете је примило ММР вакцину са 16 мјесеци. Свакодневно у градском парку,у разговору са другим родитељима,чујем,да им дјеца нису вакцинисана. Скоро је била вијест да су дански научници доказали да ММР не изазива аутизам. И моје дијете је у ризику,иако је вакцинисани,управо због недовољног колективног имунитета.

ODGOVORITE