Ф1: Запалио се болид, побиједио Мерцедес!

На старту прве трке сезоне Формуле 1 у Аустралији , пожар, одустајање, и опет очајан пит стоп за Хас! Валтери Ботас тријумфовао испред Луиса Хамилтона и освојио додатни бод - укупно 26! Ботас заузео трон на старту нове сезоне Ф1! Возач Мерцедеса Валтери Ботас победио је у првој трци овогодишњег шампионата Формуле 1 за Велику награду Аустралије у Мелбурну.

Остали спортови 17.03.2019 | 10:00
Ф1: Запалио се болид, побиједио Мерцедес!
Валтери Ботас победник је прве трке Формуле 1 сезоне 2019. године!

Трка у Аустралији донела је невероватан перформанс финског возача Мерцедеса, који је уз најбржи круг освојио укупно 26 поена, али и неколико катастрофа за друге тимове.

"Не знам шта да кажем, не знам шта се десило! Старт је био одличан, моја најбоља трка икада. Осећао сам се одлично, све је било под контролом, заиста сам одушевљен. Не знам шта да кажем, не знам," рекао је Ботас.

Ботас је одмах на старту обишао тимског колегу Луиса Хамилтона, водио је од почетка до краја и остварио четврту победу у каријери.

Он је у Аустралији освојио и додатни бод, пошто је одвезао најбржи круг трке.

Друго место заузео је његов клупски колега Луис Хамилтон, а трећи кроз циљ прошао је возач Ред Була Макс Ферштапен.

Возачи Ферарија Себастијан Фетел и Шарл Леклер заузели су четврто и пето место, а шести је био Кевин Магнусен из Хаса.

Бодове на Мелбурн Парку освојили су и возач Реноа Нико Хулкенберг који је био седми, осмо место заузео је Кими Раиконен из екипе Алфа Ромео, девети Ленс Строл из Рејсинг Поинта, а 10. кроз циљ је прошао возач екипе Торо Росо Данил Квјат.

Ботас је одмах на старту обишао тимског колегу Луиса Хамилтона, водио је од почетка до краја и остварио четврту победу у каријери.

Трку је завршио резултатом сат, 25 минута, 27,325 секунди. Он је освојио додатни бод, пошто је одвезао најбржи круг трке.

Друго место заузео је Хамилтон са 20,886 секунди заостатка, а трећи кроз циљ прошао је возач Ред Була Макс Ферстапен са 22,520 секунди заостатка. 

Возачи Ферарија Себастијан Фетел и Шарл Леклер заузели су четврто и пето место, а шести је био Кевин Магнусен из Хаса. Возач Реноа Нико Хулкенберг био је седми, осмо место заузео је Кими Раиконен из екипе Алфа Ромео, девети је био Ленс Строл из Рејсинг Поинта, а 10. место заузео је возач екипе Торо Росо Данил Квјат. 

Ботас је одлично стартовао, претекао је Хамилтона одмах на почетку и преузео вођство. Трећи је био Фетел, а иза су возили Ферстапен и Леклер. Дебитант у екипи Реноа Данијел Рикардо је погрешио, прешао је преко земље и траве и морао је у бокс на замену предњег крила.

Финац је до шестог круга стекао 1,7 секунди предности над тимским колегом, а у 11. кругу одустао је возач Мекларена Карлос Саинц, након што је избио дим из његовог болида. 

Ботас је на челу бележио најбрже кругове, испред Хамилтона, а Фетел је седам секунди заостајао за првопласираним. Немац је у 15. кругу отишао у бокс и вратио се на стазу као шести, а круг касније на замену гума отишао је Хамилтон који се вратио као четврти, али испред Фетела. ; 

Ботас је контролисао трку и водио је испед Ферстапена, Леклера Хамилтона и Фетела. Он је у 23. кругу отишао на замену гума и вратио се на друго место иза Ферстапена, а испред Леклера и Хамилтона, над којим је имао 10 секунди предности. 

Хамилтон је у једном тренутку питао екипу због чега је рано отишао у бокс, а одговорили су му да је то учињено како би се одбранио од Фетела. Такође, актуелни шампион рекао је да мисли да неће издржати до краја на том сету гума. У тим тренуцима најзанимљивија је била борба за 12. место, а Норис је успео да обиђе ђовинација. 

Ферстапен је у 27. кругу отишао у бокс и вратио се на четврто место иза Фетела.

Леклер је у 29. кругу отишао на замену гума и вратио се на на стазу као пети иза Ферстапена, па су се прва тројица вратили на позиције са почетка, Ботас, Хамилтон и Фетел. Макс је у 31. кругу напао Фетела и обишао га на трећем месту. У истом кругу повукао се домаћи возач Рикардо, а после њега исто је учинио и Роман Грожан из Хаса. 

Холанђанин се убрзо нашао иза Хамилтона, који се жалио на гуме, пошто је изгубио пар десетинки. У 38. кругу Ботас је имао 20 секунди предности у односу на Хамилтона. Финац је поново бележио најбоље кругове, отишао на 23 секунде а Фетел је путем радија питао своју екипу због чега је толико спор. Из бокса су му одговорили да још не знају. 

Ферстапен се држао на око секунду иза Хамилтона, али је у једном тренутку скратио кривину, изашао са стазе, након чега му је Британац "побегао" на три секунде. 

Ботас је питао екипу да ли ће га звати у бокс на замену гума, како би покушао да задржи бод за најбржи круг у трци, а одговорили су му да екипа не жели ништа да ризикује и да остане на стази. Од ове сезоне возач који одвезе најбржи круг у трци добија додатни бод, али само ако је пласиран међу првих 10 на крају. 

Ферстапен је затим одвезао најбржи круг и пришао Хамилтону на 1,3 секунде заостатка, убрзо је додатно смањио заостатак, али више од тога није успео. Ботас је затим појачао и одвезао најбржи круг и освојио максималних 26 бодова у Мелбурну. 

ВН Аустралије: 1. Ботас (Мерцедес), 2. Хамилтон (Мерцедес), 3. Ферштапен (Ред Бул), 4. Фетел(Ферари), 5. Леклер (Ферари), 6. Магнусен (Хас), 7. Хулкенберг (Рено), 8. Раиконен (Алфа Ромео)...

Генерални пласман: 1. Ботас 26 бодова, 2. Хамилтон 18, 3. Ферштапен 15, 4. Фетел 12, 5. Леклер 10, 6. Магнусен 8, 7. Хулкенберг 6...

РАСПОРЕД ТРКА

Након трке у Аустралији 17. марта, следећи је Бахреин последњег дана овог месеца.

Ф1 затим иде у Кину (14. април), Азербејџан (28. април), Шпанију (12. мај), Монако (26. мај). Следе Канада 9. јуна, Француска 23. и Аустрија 30. јуна. У јулу ће трке бити одржане у Великој Британији (14) и Немачкој (28), а у августу само у Мађарској (4. август).

Првог септембра очекује нас трка у Белгији, осмог у Италији, 22. у Сингапуру и 29. у Русији. Јапан је на распореду 13. октобра, Мексико 27, а последње три трке биће у Америци 3. новембра, Бразилу 17. новембра и Абу Дабију 1. децембра.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар